Tot ce trebuie sa stiti despre analizele obligatorii de la 1 iulie

duminică, 03 iunie 2007, 20:21
4 MIN
 Tot ce trebuie sa stiti despre analizele obligatorii de la 1 iulie

Eugen Nicolaescu a lansat alaltaieri la Iasi programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei. Fiecare cetatean trebuie sa-si faca analizele anuale in luna in care s-a nascut. Vom primi taloane prin posta. Scopul programului este prevenirea bolilor sau descoperirea lor in faze incipiente, lucruri care ar fi mai putin costisitoare decit tratarea afectiunilor in faze avansate.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a lansat simbata, la Iasi, programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei. El a avut aici o intilnire cu reprezentanti ai Autoritatilor de Sanatate Publica, Caselor de Asigurari de Sanatate, Societatilor Medicilor de Familie, coordonatori ai programelor de sanatate, ai patronatelor din laboratoare si managerii din spitale din Regiunea I de Dezvoltare ce reuneste judetele Iasi, Vaslui, Neamt, Bacau, Botosani si Suceava. Scopul acestei intilniri a fost prezentarea programului national, care va incepe de la 1 iulie 2007 si va dura 15 luni.

Doua etape

Acest program va cuprinde doua etape. Prima se va desfasura in perioada 1 iulie 2007 – 30 iunie 2008. In fiecare luna se vor prezenta la medicul de familie cetatenii nascuti in luna respectiva. Perioada 1 iulie – 30 septembrie 2008 va fi utilizata pentru recuperarea celor care n-au putut sa se prezinte la medic in prima etapa a acestui program. „Scopul programului este cunoasterea reala a bolilor cu impact major in Romania, diagnosticarea precoce si modernizarea bazei materiale astfel incit sa putem sa monitorizam bolile respective si sa evitam pierderile omenesti din cauza acestor boli", a declarat la Iasi ministrul Eugen Nicolaescu. In cadrul acestui program vor avea parte de consultatii si analize de laborator atit cetatenii asigurati, cit si cei neasigurati. „Acest program este premisa pentru alte programe. Pe baza rezultatelor pe care le vom obtine, vom regindi viitoarele programe de sanatate, poate vom crea altele noi, poate le vom modifica pe cele existente. Pentru ca dorim sa apropiem sistemul de sanatate de cetatean", a precizat ministrul.

O suma imensa pusa la bataie

Programul va beneficia de o suma fara precedent: 300 de milioane de euro finantare din bugetul ministerului, bani proveniti in principal din taxa pe viciu. Fiecare cetatean va primi acasa un talon, cu care se va prezenta la medicul de familie in luna in care s-a nascut. Acesta ii va scrie pe verso tipurile de analize pe care trebuie sa le efectueze. Dupa efectuarea analizelor, pacientul se va intoarce cu rezultatele la medicul de familie, care il va indruma spre medicul specialist, in cazul in care este nevoie. De asemenea, cei prezenti la intilnire au fost informati ca exista cetateni care nu vor efectua aceste analize. Este vorba de cei care au facut deja aceste investigatii in ultimele 30 de zile si de pacientii cu boli cronice care au avut parte de aceste analize in ultimele 90 de zile. In cazul in care cineva nu isi face analizele, respectivul risca sa fie pus sa plateasca tot tratamentul si toata spitalizarea in cazul in care se imbolnaveste grav si se dovedeste ca are o afectiune care putea fi tratata mai ieftin daca era descoperita in faza incipienta.
Medicii de familie au fost informati ca vor fi dotati cu tehnica de calcul, laptop si imprimanta, programe informatice. De asemenea, si ei vor primi o scrisoare cu instructiuni. Vor incheia contracte cu Casa de Asigurari si cu laboratoarele de analize acreditate. Astfel, casele de asigurari au obligatia sa incheie contractele in maximum 30 de zile de la inceperea programului cu furnizorii de asistenta medicala si sa deconteze costurile. „Incercam sa luam in calcul orice problema care ar putea aparea pe parcursul derularii acestui program, pentru a le putea corecta de pe acum in asa fel incit el sa fie pus in slujba cetateanului, si sa micsoram cit mai mult birocratia, pentru ca omul sa nu mai fie plimbat pe drumuri. Cetateanul trebuie sa beneficieze de sistemul sanitar, nu invers", a declarat ministrul Nicolaescu.

Analizele le putem face unde vrem

„Prin acest program incercam sa identificam toate persoanele care au stari patologice care necesita o monitorizare ce ar trebui sa previna o evolutie nefavorabila sau chiar imbolnavirea. Vrem ca prin mediatizarea acestui program sa convingem lumea sa-si verifice starea de sanatate", a precizat Vasile Cepoi, director executiv al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
in judetul Iasi exista aproape 430 de medici de familie care vor investiga peste 600.000 de persoane. „Taloanele vin la domiciliul cetateanului, dar el poate face aceste analize si in alt oras, daca acolo se afla medicul lui de familie. Oricum, pina la jumatatea lunii august, toate cabinetele medicilor de familie vor fi dotate corespunzator. Deocamdata, raportarile se vor face ca pina acum, pe baza softului existent", a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul Autoritatii de Sanatate Publica Iasi. Medicii de familie vor primi cite aproximativ 130.000 lei pentru fiecare consultatie. „In cazul acesta, la un numar de circa 2.000 de pacienti, fiecarui medic de familie i se vor aloca in jur de 24 de milioane de lei pe luna", a adaugat dr. Hurmuzache.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii