Un iesean a donat 60 de litri de singe

luni, 15 februarie 2010, 13:24
7 MIN
 Un iesean a donat 60 de litri de singe

Gheorghe Cucoveica are 54 de ani si de mai bine de 30 de ani vine in mod constant la Centrul de Transfuzii Sangvine din Iasi pentru a dona singe. Daca atunci cind a donat pentru prima data si-a ajutat un coleg implicat intr-un accident, barbatul a continuat sa faca acest lucru pentru ca a considerat ca este un gest umanitar care nu-i poate face deloc rau. La 31 de ani de la prima donare barbatul poate contabiliza acum aproximativ 60 de litri de singe donati, ceea ce reprezinta de peste 12 ori cantitatea de singe care se regaseste intr-un organism uman. In anul 2000, Gheorghe Cucoveica a infiintat Asociatia Donatorilor de Singe „Sanguineus" care la vremea respectiva avea aproximativ 8.000 de membri din intreg judetul. Au mai ramas acum doar 3.000 de donatori. Motivatiile donatorilor s-au mai schimbat de-a lungul vremii, acum iesenii doneaza singe doar daca au rude in spital sau pentru a primi tichete de masa, binevenite in vremuri de criza economica.

Prima donare, la virsta de 21 de ani

"Prima data am donat singe prin 1978 cind aveam 21 de ani. Lucram la Terom si un coleg avusese un accident si avea mare nevoie de singe. Am mers atunci mai multi si am dat singe pentru el. Mi-am dat seama ca fac un lucru bun si am continuat sa merg sa donez singe. Si m-am obisnuit asa", a declarat Gheorghe Cucoveica. La vremea respectiva un donator de singe putea sa revina la donare dupa 45 de zile de la precedenta vizita, iar cantitatea de singe care se lua era de 250 ml. "Erau alte vremuri pe atunci. Veneam aici si bagam mina pe un geam si asistenta introducea acul in vena. Singele curgea intr-un borcan", isi aduce aminte barbatul. Faptul ca nu a avut niciodata probleme de sanatate l-a determinat pe barbat sa nu renunte la donarea de singe pina in momentul de fata. De altfel, exceptind o fractura de pe vremea cind era copil, Gheorghe Cucoveica nu a stat niciodata in spital si nici nu a avut nevoie de transfuzii de singe. Barbatul este convins de faptul ca donarea l-a ajutat sa fie sanatos si i-a intarit organismul. "N-am stat niciodata la pat, iar mai mult de o raceala n-am avut niciodata. Singele in corpul omului face practic un circuit inchis si daca il mai scoti din cind in cind il reinnoiesti si asta face bine la sanatate", mai spune barbatul. La 54 de ani, Gheorghe Cucoveica nu are de gind sa renunte la obiceiul de a dona. Atit timp cit va fi sanatos si va fi primit la Centrul de Transfuzii barbatul spune ca nu va refuza niciodata sa-si dea singele pentru a salva oameni care au nevoie de el. De altfel si grupa de singe pe care o are, respectiv 0 cu RH pozitiv il ajuta in acest sens, pentru ca este grupa care poate da la toate celelalte.

Criza economica aduce oamenii la centrul de transfuzii

Pe de alta parte, cei mai multi dintre cei care vin sa doneze singe au motivatii mai "pamintesti". O mare parte dintre donatori au rude sau prieteni pe patul de spital si doneaza singe pentru a-i ajuta in acest fel. Ceilalti vin sa doneze cu gindul la cele sapte tichete de masa pe care le primesc la fiecare donare. De altfel, medicii din centru spun ca numarul donatorilor a inceput sa creasca de cind a aparut criza economica. Desi in cele mai multe tari europene donarea de singe nu este remunerata in nici un fel, la noi inca se pastreaza tichetele de masa tocmai pentru a aduce mai multi donatori la centru. "In Europa, in majoritatea tarilor donarea este voluntara, in SUA se plateste. La noi nu este propriu-zis o plata pentru ca tichetele de masa reprezinta de fapt o compensare biologica. In alte tari li se ofera donatorilor un ceai, o prajitura dupa donare", a declarat dr. Laura Petrescu, medic in cadrul centrului. Inainte de 1989 un donator primea un bon valoric de 30 de lei care putea fi folosit doar intr-un singur magazin. La cinci donari persoana respectiva primea un premiu de 500 de lei. Din lipsa de materiale nu erau acceptati atunci decit cel mult 40-50 de donatori pe zi. Cozile incepeau sa se formeze de la 1-2 noaptea si doar cei care reuseau sa se inscrie la timp pe lista de asteptare puteau dona singe. Acum situatia pare sa se repete. Daca in ultimii ani in Iasi a fost o permanenta criza de singe, situatia incepe sa se schimbe in ultima perioada, iar saracia este cea care ii trimite pe oameni la centrul de transfuzii. "Sint multi care vin pentru tichetele de masa. Se intimpla sa mai aiba si anumite boli de care nu spun nimic si care nu pot fi depistate la analizele dinaintea donarii, ci sint descoperite abia dupa ce au donat si au primit tichetele. Se merge in pierdere pentru ca acel singe este apoi incinerat si nu foloseste nimanui", a spus presedintele Asociatiei Donatorilor.

Donatorii au performante fizice si intelectuale mai mari

Medicii spun ca beneficiile pe care le poate avea donarea de singe pentru sanatatea donatorului atit cea psihica, cit si cea fizica sint mult mai mari decit eventualele cistiguri materiale. "Prin donare singele din organism se reinnoieste, iar globulele rosii circula cu mai mult oxigen care duce la cresterea performantelor intelectuale si fizice tocmai pentru ca globulele rosii sint mai tinere. De asemenea, la fiecare donare se fac mai multe analize si investigatii, deci poate fi vazuta si ca o verificare periodica a sanatatii. Nu in ultimul rind donatorul are multumirea ca a facut un bine celorlalti", a mai spus dr. Petrescu. Medicii spun ca o singura punga de singe poate salva chiar trei vieti. "Din singe extragem masa eritrocitara care se administreaza pacientilor cu pierderi mari de singe sau la cei cu anemii severe. Mai este plasma care merge catre pacienti cu arsuri si deficit de coagulare, iar trombocitele sint administrate pacientilor cu deficit de coagulare, leucemii, cancere, in diverse interventii chirurgicale", a adaugat dr. Petrescu. De asemenea, printr-un aparat special de afereza se poate obtine un produs numit concentrat trombocitar unitar dintr-o singura punga de singe, produs care este folosit apoi la pacienti cu hemoragii foarte mari sau cu deficit puternic de trombocite. "In cazul in care pacientul a primit transfuzii, de multe ori el nu mai reactioneaza la singele primit. Atunci ii dam concentrat trombocitar unitar, care calitativ este mai bun decit concentratul trombocitar standard", a precizat medicul.

 Cantitatea de singe se reface in doua ore dupa donare

Desi multe persoane evita sa doneze singe pentru ca se tem ca ar putea avea efecte adverse lipsa acelui singe pentru propriul organism, medicii spun ca efectele adverse sint foarte putine si de scurta durata. Donatorul poate resimti o stare de slabiciune, oboseala sau ameteli imediat dupa donare. Pe de alta parte, o donare obisnuita este de 450 ml, cantitate care nu presupune un risc pentru donator pentru ca organismul are permanent in rezerva aproximativ 300-400 ml de singe care este utilizat cind se depun eforturi mari. De asemenea, organismul are capacitatea de a reface repede singele donat, cantitativ in aproximativ doua ore, iar calitativ in doua saptamini.

"Donarea de singe este vitala pentru toti cei care au nevoie de singe. Nu cred ca este nevoie de un argument mai puternic pentru a convinge oamenii sa doneze singe", a declarat dr. Ecaterina Hanganu, sefa Clinicii de Hematologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon". Pacientii de aici depind de singele care vine de la donatori. „Sint copii care sufera de leucemie si asteapta in fiecare zi la amiaza punguta de singe. Este nevoie sa se schimbe mentalitatea oamenilor si sa se gindeasca la faptul ca singele pe care il dau are pentru cel bolnav o valoare extraordinara", a spus si dr. Petrescu.

Femeile pot dona o data la patru luni, iar barbatii o data la trei luni

Pot fi donatori de singe toti cei cu virstele intre 18 si 50 de ani. La donatorii fideli se poate merge chiar si pina la 60 de ani. Donatorul trebuie sa fie sanatos, sa se simta bine in ziua donarii, sa nu aiba boli cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile. Acum donatorii trebuie sa aduca si o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste faptul ca nu sufera de boli cronice. Daca cineva face tratament cu medicamente nu are voie sa doneze, la fel si cei pensionati pe caz de boala. Sint acceptate la donare femeile care au peste 58 de kilograme si barbatii care au peste 60 de kilograme. De asemenea, femeile care sint donatoare fidele pot veni o data la patru luni, iar barbatii o data la trei luni. Gravidele nu pot dona pentru ca organismul lor trebuie sa acopere si nevoile copilului. Interdictia se prelungeste 18 luni dupa nastere pentru ca organismul mamei sa se refaca complet. Cele mai rare grupe de singe sint cele cu RH negativ, doar aproximativ 15% din populatie avind astfel de RH. Pericol de infectare in timpul donarii de singe nu exista, spun medicii, intrucit tot instrumentarul este steril si de unica folosinta.

Norocosii sint cei cu grupa AB, iar donatorii de sacrificiu sint cei cu grupa 0

In ce priveste grupele de singe, primitori universali sint cei cu grupa sanguina AB, chiar daca ei nu pot dona decit persoanelor care au aceeasi grupa. Donatorii universali sint cei cu grupa 0. Cei cu grupa A doneaza grupelor A si AB si primesc de la grupa A sau de la grupa 0. Grupa B doneaza grupelor B si AB si primeste numai de la grupele B si 0. Centrul de Transfuzii Sangvine din Iasi in colaborare cu un donator fidel a deschis un site de cautare a potentialilor donatori de singe din Romania. Oricine vrea sa devina donator sau sa caute o anumita grupa de singe se poate inscrie pe site. Ca membru al www.donor.ro o persoana poate avea posibilitatea de a posta cereri de singe sau de a primi astfel de cereri specifice grupei din care face parte. Daca se gasesc compatibilitati, donatorul va primi un mail prin care este invitat sa doneze la centrul de transfuzii din judetul sau.

 

Comentarii