Unii bolnavi cronic iau medicamente gratuit de la stat si apoi le vind pe piata

marți, 23 mai 2006, 23:48
3 MIN
 Unii bolnavi cronic iau medicamente gratuit de la stat si apoi le vind pe piata

„Vind pegasys. Pret 600 de euro negociabil”. Asa arata un anunt gasit pe internet. Necunoscatorii ar ridica din sprincene si ar trece cu privirea. In schimb, nu aceeasi reactie ar putea avea si reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi (CJAS) atunci cind dau peste asemenea anunturi pe internet. „Mai mult de atit. Pe linga anunturile de pe internet, am primit telefoane de la farmacisti care mi-au spus ca bolnavi cronici vin si incearca sa vinda un medicament precum pegasys la jumatate de pret”, a spus dr. Iulian Serban, directorul CJAS Iasi. Anuntul de mai sus arata ca unii bolnavi, care primesc gratuit sau compensat medicamentele le scot pe piata dezvoltind o mica afacere personala.
Pegasys este un medicament folosit in tratamentul hepatitei, iar costul acestuia se ridica lunar intre 60-80 de milioane de lei per pacient. Pentru a-l obtine, un bolnav cronic trece prin trei comisii de specialitate care stabilesc daca respectivul intruneste criteriile necesare pentru a deveni beneficiarul unui tratament atit de costisitor. „Odata obtinut tratamentul la care are dreptul in mod gratuit, se pare ca unii prefera sa il vinda la jumatate de pret pe internet sau la farmacii”, a completat dr. Serban. Descoperind comertul cu medicamentele obtinute gratuit, reprezentantii CJAS au tinut sa traga un semnal de alarma forurilor abilitate pentru a lua masuri legale in acest sens. „In tratarea unor forme de hepatita se foloseste interferonul, iar numai pentru un pacient se cheltuiesc intre 600 si 800 milioane lei anual. In momentul de fata, doar 48 de pacienti beneficiaza. Anul trecut s-au cheltuit 5,5 miliarde lei in medie lunar, adica in jur de 66 miliarde lei in total. Pe lista de asteptare se afla in jur de 60 de persoane care sufera de aceasta boala si care au nevoie de tratamentul cu interferon. Nu stiu ce amploare are acest fenomen, insa cu siguranta ca Politia si Parchetul se vor autosesiza”, a adaugat dr. Iulian Serban.
„Sint unii care tin cont mai mult de recomandarile firmelor de medicamente”
In acest context ingrijorator, seful CJAS Iasi a tinut sa precizeze ca se vor lua masuri coercitive drastice in ceea ce priveste modul in care unii medicii prescriu retete cu nemiluita. „Daca e nevoie, voi angaja oameni numai pentru a se ocupa de verificarea lunara a modului in care medicii prescriu retete. Sint unii care tin cont mai mult de recomandarile firmelor de medicamente decit de necesitatea adevarata de a prescrie un anumit medicament. Prescrierea in exces duce la consumarea mult mai rapida a banilor alocati pentru medicamentele gratuite si compensate”, a explicat dr. Serban. Acesta a continuat si a exemplificat cit de bine a functionat masura luata in ceea ce priveste consumul medicamentelor de uz psihiatric. „In luna ianuarie se ajunsese la un consum de 6,7 miliarde lei, desi numarul bolnavilor era acelasi. Dupa ce am cerut infiintarea unei comisii care sa analizeze fiecare caz in vederea aprobarii schemei terapeutice, s-a ajuns la un consum lunar de 3,5 miliarde lei in aprilie”, a aratat dr. Serban. Pe luna se prescriu in jur de 130.000 de retete. Reprezentantii CJAS considera ca prescrierea cit mai realista a medicamentelor in functie de necesitate, si nu de alte interese, ar duce la o economisire a banilor. „Acest mod de a gindi va conta foarte mult daca plafonul pentru medicamente gratuite si compensate va fi preluat de medicii de familie. Nu se poate prescrie si cheltui bani decit pornind de la considerente reale”, a incheiat dr. Iulian Serban, directorul CJAS Iasi.

Comentarii