Variante horror pentru LDP

Subtitlu

joi, 26 august 2010, 11:57
4 MIN
 Variante horror pentru LDP

Consiliul Judetean va anunta la inceputul saptaminii viitoare scoaterea la privatizare a societatii din subordine. Adunarea Generala a Actionarilor a inaintat aceasta propunere catre CJ, dupa ce un proiect in acest sens a fost aprobat in ultima sedinta AGA tinuta luna aceasta. In paralel, conducerea firmei a inaintat CJ un raport in care este prezentata situatia catastrofala a societatii. Conducerea SC Lucrari Drumuri si Poduri a propus sapte posibile scenarii ale viitorului societatii, toate fiind insa sumbre. Consilierii judeteni vor avea de ales luni intre inchiderea, privatizarea sau reorganizarea societatii. Aceasta este cea de-a doua incercare de privatizare a LDP, un proiect asemanator fiind abandonat in timpul mandatului lui Lucian Flaiser la conducerea CJ. La acel moment societatea era pe profit, incercindu-se privatizarea pe o valoare de 4,2 milioane de lei. Acum, datoriile SC LDP au ajuns sa depaseasca 5,5 milioane de lei. Din patrimoniu, doar opt autoturisme, patru utilaje si sapte terenuri au mai ramas negajate la banci. Plenul CJ va analiza practic posibilitatea privatizarii unei societati care a fost adusa de ultimul director, Georgeta Gilca, la sapa de lemn.

"Patrimoniul societatii este sub nivelul marii"

Potrivit reprezentantilor AGA, problemele societatii pleaca de la datorii neachitate catre stat si debitori particulari, pina la procese in care se cere intrarea in faliment pentru recuperarea datoriilor. LDP este angajata in 16 procese cu 19 fosti sau actuali colaboratori, carora trebuie sa le returneze diverse sume de bani. Raportul incheiat de AGA in urma sedintei de luni, arata ca toate conturile societatii sint blocate, fiind puse popriri, prin care furnizorii incearca sa-si recupereze datorile. Popririle sint puse pentru recuperarea a 320.000 lei de catre SC Calcarul SA, 300.000 lei de catre SC Almatar Trans SA, 1,2 milioane de lei de catre SC Hicos SRL. Un alt proces vizind popriri pe conturi este derulat si de catre SC Euro Activ SRL, pentru modernizarea unei incaperi, valorea debitului nefiind inca stabilita. SC LDP SA este practic in prapastie, avind datorii de 5,7 milioane lei la furnizori, sumele ramase de incasat de la clienti cifrindu-se la doar 2,7 milioane lei. Totodata, sursele de venit ale societatii au fost trase pe linie moarta. Anul acesta, balastiera de la Motca nu a functionat din cauza neachitarii datoriilor catre Apele Romane, datoriile fiind de 92.000 de lei. Nici statia de mixturi asfaltice de la Pascani, una din principalele surse de venit nu a produs vreun beneficiu anul acesta, intrucit o fost sistata furnizarea gazului pentru neplata facturilor. Potrivit directorului Calin Valentin, "patrimoniul societatii este sub nivelul marii". Negajate la banci, LDP mai are doar 7 terenuri, in Butea, Hirlau, Mircesti, Tibanesti, Cotnari, Vladeni si Erbiceni, patru utilaje si 8 masini. Patu din cele 8 autoturisme sint achizitionate print-un credit scadent in aprilie 2016.

"Ce pot eu sa spun eu acum?"

In fata prapastiei in care a ajuns LDP, directorul interimar, Calin Valentin a propus mai multe variante de lucru: (1) insolventa la cererea creditorilor, (2) la cererea societatii, (3) lichidarea voluntara, (4) concordatul preventiv, (5) vinzarea totala sau partiala a societatii, (6) majorarea sau micsorarea de capital, (7) reorganizarea prin concedieri colective. Concordatul preventiv ar evita procedura intrarii in insolventa, dar este nevoie de acordul majoritatii creditorilor societatii care trebuie sa accepte planul de redresare propus de debitor. "Eu am semnat o propunere de privatizare a unitatii, in conditiile prevazute de lege. Alte variante pot sa se dezbata. Privatizare totala, partiala, nu ma intereseaza, sau mai degraba ma depaseste. Eu am propus, Consiliul va vota. Potrivit legii privatizarii, ar trebui sa se desemneze un administrator special, care sa gestioneze si sa sustina un management constructiv al societatii pentru a o readuce pe profit, in vederea privatizarii. O astfel de masura trebuie aplicata pina in octombrie, cind are termen un proces in care se cere intrarea in insolventa", a precizat Gabriel Surdu, presedintele AGA.

In timp ce la CJ apar discutii despre privatizarea LDP, inspectorii Curtii de Conturi intocmesc raportul unui contolul derulat la societate in ultima perioada. Totodata, CJ a anuntat ieri ca are doua variante din care trebuie sa aleaga un auditor extern, care sa faca un control la LDP. "SC Diaconu Audit SRL si SC Phoenix Audit Company SRL, din Bucuresti au venit cu oferte, dar au fost respinse fara a fi deschise pentru ca nu aveau dovada constituirii garantiei. SC Expert Cont SRL din Piatra Neamt si SC Finaudit Assist SRL din Bacau au avut oferte de 25.000 lei, respectiv 16.000 lei, in conditiile in care estimarea era de 25.000 lei fara TVA", a precizat Catalin Nistor, consilierul presedinteluI CJ, Constantin Simirad. Seful CJ, cel care a sprijinit-o pe Georgeta Gilca in obtinerea functiei de director la LDP s-a spalat pe miini de colaborarea cu fostul director. „Ce pot eu sa spun eu acum? Va raspunde in instanta daca va fi cazul pentru tot ce a facut. AGA sa aduca un proiect si il bag in Consiliu sa fie votat. Cum vor dori consilierii asa se va intimpla", a precizat oficialul judetean.

 

Comentarii