Am stat de vorba cu Ilie Ilascu la citeva ore dupa eliberare

duminică, 06 mai 2001, 23:00
5 MIN
 Am stat de vorba cu Ilie Ilascu la citeva ore dupa eliberare

Simbata, 5 mai, o veste soc a zguduit Republica Moldova si Romania. Ilie Ilascu, un mare patriot, in opinia romanilor si moldovenilor, dar un terorist in ochii autoritatilor de la Tiraspol, conduse de rusofonul Igor Smirnov, a fost eliberat. Ilascu a primit vestea in apartamentul sau din Chisinau, dupa ce in prealabil i se spusese de catre Sevtov, ministrul de Interne al Moldovei, ca va fi dus la o intilnire cu membrii unei delegatii europeane.
Redactorul Monitorului de Vaslui a stat de vorba, in premiera pentru Romania, cu Ilascu in apartamentul acestuia din Chisinau, pazit strasnic de serviciile secrete moldovene.
Ilascu, care este senator PRM de Bacau, va sosi in tara zilele acestea.
Artizanii eliberarii sint presedintii Rusiei – Vladimir Putin si Romaniei – Ion Iliescu, insa, in opinia lui Ilascu, Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, a avut un rol foarte important.
Desi i s-au pus conditii drastice, luptatorul pentru reintregirea Basarabiei si Romaniei spune ca nu le va respecta si isi va continua lupta. El ne-a spus ca Vladimir Voronin, proaspatul presedinte al Moldovei, i-a promis ca si cei trei colegi de detentie – Alexandru Lesikov, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa – vor fi eliberati astazi.
Ilie Ilascu a fost inchis pe 2 iunie 1992, cind a fost "saltat" de la locuinta sa din Tiraspol de oameni lui Smirnov, sustinuti de Moscova. A fost inchis, judecat pentru terorism si condamnat, dupa un lung proces, la pedeapsa cu moartea. In numarul de astazi vom relata fapte "din culise", de la intilnirea cu Ilascu, iar miine vom publica un interviu pe care ni l-a acordat.
Controlati la singe de "KGB"
Simbata seara, Monitorul de Vaslui a avut privilegiul sa fie primul ziar din Romania care a stat de vorba, "pe viu", cu Ilie Ilascu – acuzat in urma cu noua ani, de autoritatile de la Tiraspol, de terorism si eliberat intr-un moment cind nimeni nu se astepta.
Din convoiul care a plecat spre Chisinau au facut parte Zisu Stanciu, deputat PRM de Vaslui, Mihai Lupoi, senator PRM de Dolj, Corneliu Bichinet, senator PRM de Vaslui si Nica Leon, membru al acestui partid. Ei au primit sarcina din partea lui Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, sa se deplaseze la Chisinau, sa stea de vorba cu eroul basarabean si sa il aduca la Bucuresti, pentru a-si "lua in primire" postul de senator.
Imbarcati in trei masini si insotiti si de Tatiana Ilascu, fata cea mai mica a lui Ilie Ilascu, am ajuns la Chisinau noaptea tirziu. Importanta evenimentului ne-a facut sa nu simtim oboseala. Ne-am cazat, iar dimineata deja zbirniam de nerabdare sa stam de vorba cu cel care a facut istorie in Moldova si care a fost in atentia Europei timp de noua ani.
Am ajuns in apartamentul in care Ilie Ilascu "locuia" de numai o zi, in jurul orei 11.30. Am intrat in atmosfera "relaxanta" instaurata de serviciile de securitate moldovene, care si-au facut specializarea in atit de temutul KGB. Familia lui Ilascu, compusa din Nina, sotie, si cele doua fiice, Olga si Tatiana, locuieste la etajul trei al unui bloc cu cinci etaje. Pina sus am fost legitimati de trei ori de persoane care iti inspirau teama, chiar daca ne-au raspuns in romaneste la salut.
Am intrat inauntru si, nu fara emotii, am facut cunostinta (pentru unii nu mai era cazul) cu cel pe care il vazusem numai la televizor si in ziarele din toata tara si din Europa. Ilascu era amabil, insa vadit obosit psihic si inca derutat.
Am reusit cu greu sa legam o discutie – telefoanele sunau permanent, iar invitatii aproape ca nu mai incapeau in sufragerie printre zeci si zeci de jucarii din plus.
Ilascu ne-a spus ca a petrecut, dupa noua ani, prima noapte acasa, insa nu a reusit inca sa realizeze acest lucru: "In inchisoare era mai tot timpul frig, dar frig, iar la mine acasa este cald. Nu am putut sa ma obisnuiesc cu caldura."
"Ce am indurat o sa tin in mine"
Ilascu ne-a spus ca in inchisoare, el si ceilalti patrioti au avut mult de suferit, "insa acolo inveti multe": "In celula, in care nu aveam fereastra, puteam sa facem doar sapte pasi dus si sapte intors. Cel mai greu de suportat, mai ales la inceput, era frigul. Insa am gasit antidotul. Borcanele goale, in care initial sotia mea imi adusese mincare, le umpleam cu apa, introduceam doua cabluri, pe care le bagam in priza si astfel apa se incalzea. Le stringeam in brate si astfel reuseam sa ma incalzesc."
Ne-a spus ca este foarte greu sa ne descrie, in citeva cuvinte, ce s-a intimplat in inchisoarea de la Tiraspol: "Acum vreti sa ma pling. Ce am indurat o sa tin in mine. Acum, a trecut totul."
Ilie Ilascu nu a banuit ca va fi eliberat simbata, 5 mai. A fost scos din inchisoare. I s-a spus ca merge sa se intilneasca cu membrii unei delegatii europene, insa s-a trezit in Chisinau. Atunci i s-a explicat ca a fost eliberat, insa daca ii place libertatea trebuie sa respecte patru conditii: sa nu fie razbunator; sa nu mai puna niciodata mina pe arme; sa-si retraga plingerea de la Curtea pentru Drepturile Omului de la Strasbourg; sa nu depuna plingere impotriva autoritatilor de la Tiraspol.
Ilascu ne-a spus ferm: "Le-am spus ca nu voi respecta conditiile impuse. Eu sint un unionist si voi lupta in continuare pentru reintregirea Romaniei. Nu sint un tip razbunator, insa raul trebuie pedepsit."
"Smirnov si Voronin au fost simpli executanti"
Autorii morali ai eliberarii lui Ilascu sint Vladimir Putin si Ion Iliescu, carora fostul detinut de la Tiraspol le multumeste. El a spus ca Voronin si Smirnov "au fost simpli executanti", iar daca ar fi fost dupa transnistreni, nu ar fi fost eliberat niciodata.
"Un rol decisiv l-a avut si PRM, mai ales presedintele Corneliu Vadim Tudor. A fost singura persoana si singurul om care s-a tinut de cuvint si mi-a indeplinit toate doleantele", ne-a declarat Ilie Ilascu.
El a primit asigurari de la Radu Timofte, seful SRI, ca va primi toata protectia de care are nevoie. Deocamdata el doreste sa se duca la mormintul parintilor sai, dupa care sa-si ia in primire postul din Parlamentul Romaniei si sa lupte pentru singurul tel al vietii sale: alipirea Basarabiei la Romania. Vom reveni in numarul de mine cu o relatare ampla de la intilnirea cu Ilie Ilascu. (Nicu VIRLAN)

Comentarii