Blocaj total la Administratiile Financiare

marți, 08 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Blocaj total la Administratiile Financiare

Ieri, de la ora 8, cei 540 de angajati din judetul Vaslui care lucreaza in Finante au intrat in greva. Ei s-au alaturat grevei declansate de Sindicatul Finante-Vami din Romania, la care sint afiliati.
Hotarirea declansarii grevei generale a fost luata pe 14 ianuarie, in Sedinta Extraordinara a Consiliului National al Uniunii Sindicatelor din Finante-Vami.
"Din informatiile pe care le am de la nivel central, astazi (ieri – n.r.), liderii nostri poarta discutii cu ministrul Finantelor, dupa care se vor duce si la Guvern. In functie de rezultatul acestor discutii vom hotari daca greva va continua sau nu. Pina atunci vom fi in greva generala", ne-a declarat Gheorghe Marin, liderul Sindicatului Finante Publice Vaslui.
Sindicalistii vasluieni doresc ca institutiile care isi ridica banii de la Trezoreria Statului sa inteleaga miscarea de protest.
"Chiar daca vor apare nemultumiri din partea unor agenti economici, institutii bugetare (invatamint, sanatate) ai caror salariati ridica drepturile banesti de la Trezoreria Statului, acestia trebuie sa inteleaga ca si salariatii din sistemul finantelor simt nevoia sa fie tratati cu respect. In nici un caz nu se pune problema ca acesti salariati, in urma unor intelegeri cu noi, sa beneficieze de clementa si sa-si ridice salariile. Nu sintem de acord cu asa ceva", a mai spus Marin.
Actiunea inceputa ieri inseamna de fapt o redeschidere a vechiului conflict de munca din perioada 22-29 noiembrie 1999. Atunci, greva a incetat pe baza unor promisiuni facute de Ministerul Finantelor care nu au avut finalitate.
Principalele revendicari ale sindicalistilor sint: adoptarea Statutului Functionarului din Ministerul de Finante (MF) si publicarea lui in Monitorul Oficial, salarizarea personalului in conformitate cu prevederile Legii 154/1998, privind salarizarea personalului din sistemul bugetar sau promovarea unei legi speciale privind salarizarea personalului din MF, cresteri salariale pornind de la 1.100.000 lei indice de referinta, precum si acordarea de diferite sporuri (de ecran, de fidelitate, conditii grele, risc, de vechime, de munca desfasurata sistematic peste program, de izolare, premii de concediu peste concediu platit, la care sa se adauge sase calatorii gratuite cu trenul, fond de risc profesional). Primele doua revendicari au facut obiectul unui protocol incheiat intre Uniunea Sindicatelor Finante-Vami din Romania si Ministerul Finantelor, pe 26 martie 1999, intelegere care nu a fost respectata.
Somerii si pensionarii au ramas fara bani
Greva salariatilor din Finante a afectat si Agentia Judeteana de Ocupare si Formare Profesionala (AJOFP) si Directia Muncii si Protectiei Sociale (DMPS) Vaslui. In aceste zile, cele doua institutii ar trebui sa plateasca ajutoarele de somaj si pensiile. Dar platile nu pot fi facute deoarece salariatii de Trezoreria Vaslui se afla in greva.
Dumitru Ciocirlea, directorul executiv al AJOFP Vaslui, ne-a declarat: "In momentul de fata nu putem sa facem platile din cauza grevei. Avem aproximativ 30.000 de someri care asteapta banii, dar nu putem face nimic pina Trezoreria nu va functiona."
Nici pensiile celor peste 130.000 de pensionari vasluieni nu pot fi platite pina cind greva nu va inceta.
Calin Popescu, directorul general adjunct al DMPS Vaslui, ne-a spus: "In aceste conditii, noi avem bani numai ca sa platim ajutoarele de inmormintare. Aceasta numai pentru citeva zile. Despre plata pensiilor nici nu poate fi vorba deoarece finantistii sint in greva." (Cezar MITITELU , Marius HERMENIUC)

Comentarii