Brodoc – suburbia nimanui?

marți, 18 aprilie 2000, 23:00
4 MIN
 Brodoc – suburbia nimanui?

Duminica, mai bine de 100 de locuitori din Brodoc s-au adunat in centrul satului pentru a se pune de acord asupra solutiilor pe care le pot gasi pentru a-si rezolva problemele. Brodoc este una din cele cinci suburbii ale Vasluiului in care traiesc peste 1.500 de suflete.
Oamenii sustin ca, desi au statut de locuitori ai municipiului, conditiile in care traiesc sint dezastruoase. Cind ploua nu se mai poate circula. Sursele de apa potabila sint putine. Iluminatul este o adevarata problema. Nu exista medic veterinar. In sat se fura ca in codru, iar politia nu face nimic. Islazul pe care isi pasteau vitele nu mai este al lor. Si lista ar putea continua.
Locuitorii spun ca au fost de nenumarate ori la primarul Cristea, iar acesta, in putinele rinduri cind l-au gasit, le-a promis marea cu sarea. Si atit. Acum, cind alegerile locale bat la usa, brodocenii, ca niste oameni intelepti, s-au adunat sa hotarasca pe ce drum vor apuca.
"Macar sa ne ducem mortii in liniste la groapa"
Broducenii au spus ca sint satui de promisiuni desarte si de necazuri. "Cind ploua nu se mai poate circula. De ani buni ne rugam la primarul Cristea sa ne pietruiasca citeva strazi. Degeaba. Gropile sint cit oamenii, iar cind ploua nici cu cizme nu mai poti merge. Drumul pina la biserica este in acele momente impracticabil. Macar acesta daca se facea, pentru a putea sa ne ducem mortii in liniste la groapa. Ce mai, nu s-a facut nimic! In cei opt ani de cind este primar, domnul Cristea ne-a facut doua poduri, dar acestea vai de ele. Unul s-a rupt si au cazut si vacile in girla. Platim impozite ca oricare locuitor al Vasluiului, insa Brodocul nu este deloc vazut bine", ne-a declarat Costica Ungureanu.
De aceiasi parere este si Constantin Bobica: "Cind ploua nu putem trece nici cu caruta. I-am adus primarului la cunostinta de nenumarate ori aceste aspecte. Am auzit ca face sediu de zeci de miliarde de lei, iar noua nu ne poate face un pod si pietrui doua-trei strazi. Ca mai mult de citeva sute de milioane de lei nu costa, iar oamenii sint hotariti sa puna si ei mina."
Nemultumirile oamenilor se leaga si de apa potabila, care ajunge greu in casele oamenilor. Ei cara lichidul pretios de la sute de metri distanta, in ciuda faptului ca in sat sint izvoare. "Izvoarele nu sint captate deloc, iar fintinile sint foarte putine. In unele locuri apa se aduna si formeaza mlastini sau intra in casele oamenilor, in loc sa fie folosita de cetateni", a mai spus Bobica.
In Brodoc nu este post de politie. De asigurarea linistii si ordinii publice ar trebui sa se ocupe Politia Municipiului Vaslui. Dar oamenii au spus ca in sat se fura ca in codru. Ca au facut nenumarate sesizari, iar politistii nu au facut nimic.
"Nimeni nu ia nici o masura. Parca nu traim in tara asta! Noi reclamam, politia nu face nimic, iar hotii isi vad de treburile lor. Dati odata la ziar ce se intimpla in Brodoc", a spus Emil Chirosca. "Succesul" pe care il au hotii se "datoreaza" si iluminatului inadecvat. Constantin Leustean, electrician de meserie: "Au pus citiva stilpi pentru curent, acolo unde au dorit, nu unde era neaparat nevoie. Este o rusine ca o suburbie sa fie cufundata in intuneric!"
"Primarul trebuie sa lupte pentru oameni"
Brodocenii sint foarte nemultumiti si de destinatia pe care o are acum islazul, locul unde de ani buni si-au dus animalele la pascut.
Ioan Antohi, vacarul asezarii: "Ce facem cu islazul? Am fost la primarie si mi s-a spus ca «acolo este o legatura». Ce legatura? S-a procedat ca neoamenii cind s-au dat titluri de proprietate! Cineva chiar a arat pe mijlocul islazului. Primarul trebuie sa fie pentru oameni si pentru interesele lor, ca de asta a fost ales."
In sprijinul lui Antohi a sarit si Mihai Tabrea: "Islazul trebuia luat de primarie si tinut, nu improprietariti alti oameni."
Locuitorii din Brodoc ne-au spus ca au fost de nenumarate ori la primarie, insa modul cum au fost tratati i-a facut sa-si piarda increderea in aceasta institutie.
Eugen Zare: "Cite promisiuni s-au facut, niciodata nu s-a facut nimic. Nici in audienta nu sintem primiti. Acestea sint o singura data pe saptamina si acolo se aduna multi oameni. Cind mergem in alte zile, primarul este aparat de gardieni sau ni se spune ca este plecat pe teren".
Brodocenii spun ca le-a ajuns cutitul la os si sint hotariti ca la alegeri sa voteze un primar adevarat. (Nicu VIRLAN)

Comentarii