Doua "bucati" din DN 28 si DJ 21 sint proprietatea unei firme

luni, 13 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Doua "bucati" din DN 28 si DJ 21 sint proprietatea unei firme

Doua drumuri de interes judetean si national – de pe raza comunei Drinceni – sint inregistrate in patrimoniul societatii piscicole "Cyprinus" Vaslui. Astfel, potrivit documentelor existente, conducatorii masinilor care intentioneaza sa strabata portiunea de 1,5 kilometri a Drumului National (DN) 28 (Albita – Iasi) si portiunea de 200 de metri a Drumului Judetean (DJ) 21 (Drinceni – Arsura) ar trebui sa solicite aprobarea conducerii firmei. In contabilitatea "Cyprinus", aceste drumuri figureaza ca "diguri de protectie a iazurilor de la Ghermanesti, pentru care s-au facut investitii".
Pina in prezent, nici Ministerul Transporturilor, nici Consiliul Judetean nu cunosteau ca masinile au circulat pe o proprietate privata. In cele din urma, aceste institutii au fost informate de Camelia Luchian, directorul "Cyprinus" Vaslui, care a solicitat rezolvare acestor probleme.
Marti, 7 noiembrie, staff-ul Consiliului Judetean (CJ) Vaslui si reprezentantii firmei "Cyprinus" s-au intilnit la Primaria comunei Drinceni, unde au ajuns la o "intelegere de principiu", astfel ca aceste drumuri sa devina "circulabile, cu acte in regula". Conducerea Cyprinus a propus transferul portiunii DN 28 in proprietatea Ministerului Transporturilor, in schimbul sumei de 436 de milioane de lei si a portiunii DJ 21 in proprietatea CJ, contra sumei de 13 milioane de lei. Conducerea firmei a subliniat ca aceste preturi sint rezonabile tinind cont ca de circa 5 ani nu s-a mai facut o reevaluare a acestor bunuri.
Dupa lungi discutii, s-a ajuns la concluzia ca firma "Cyprinus" sa programeze o sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) in care sa se hotarasca acest transfer. In functie de ce se va hotari in AGA, conducerile CJ si Ministerului Transporturilor vor face demersurile necesare pentru a prelua aceste portiuni de drumuri.
"Eu doresc ca aceste bunuri sa fie descarcate din proprietatea societatii"
Ioan Manole, presedintele CJ, a ramas surprins de faptul ca aceste drumuri "nu au o distinatie clara".
El a precizat: "Aceste drumuri sint de interes national si judetean si nu cred ca o firma si le poate insusi. De fapt, dupa cum spune doamna Luchian, aceasta firma este proprietara. In orice caz, o sa facem toate demersurile necesare ca firma sa se scada din gestiune cu aceste drumuri. Dupa cum stau lucrurile acum, conducatorii masinilor ar trebui sa scoata bani pentru accesul pe aceste portiuni. Ceea ce este o anomalie".
Vasile Mihalachi, vicepresedintele CJ, nascut in comuna Drinceni, adica pe raza unde firma "Cyprinus" detine aceasta ferma de crestere si comercializare a pestelui, a fost mai transant: "In afara de aceasta, mai sint 104 hectare de teren care sint in proprietate «Cyprinus», dar care apartin oamenilor din satul Ghermanesti, comuna Drinceni. O sa facem toate demersurile ca si acestea sa fie trecute in proprietatea oamenilor. In 1993, aici a fost un adevarat razbel, intrucit oamenii si-au luat cu forta aceste terenuri. Si pe buna dreptate, pentru ca aici au fost proprietatile oamenilor. Insa, sper ca aceste proprietati vor fi impartite pe cale amiabila, astfel incit sa nu sufere nici societatea."
Camelia Luchian, directorul firmei Cyprinus, ne-a spus: "Deocamdata, sintem in proprietatea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei. Vrem ca aceasta firma sa se privatizeze, astfel ca trebuie sa stabilim bunurile de care dispunem. Printre acestea, sint bunuri care sint de interes judetean, national si chiar international. De exemplu, digul de la Cirja (comuna Murgeni), care delimiteaza Romania de Republica Moldova este trecut in proprietatea noastra si are o valoare de peste 1,3 miliarde de lei. Noi avem o crescatorie piscicola acolo, iar acest dig a fost construit pentru delimitare si protectie. La Ghermanesti, s-a intimplat acelasi lucru: societatea a inregistrat aceste drumuri, care au reprezentat investitiile noastre. Eu doresc ca aceste bunuri sa fie descarcate din proprietatea societatii". (Gabrian BEJENARU)

Comentarii