Este posibil ca pretul uleiului sa se dubleze

marți, 04 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Este posibil ca pretul uleiului sa se dubleze

Seceta prelungita va duce probabil la cresteri ale preturilor la produsele agricole si, implicit, la produsele ce se obtin prin prelucrarea acestora. Este si cazul uleiului. Producatorii cred ca, in citeva luni, pretul uleiului se va dubla.
"Seceta va duce inevitabil la scumpirea uleiului. Daca anul trecut un kilogram de floarea-soarelui costa, sa spunem, 2.500 lei, acum probabil va ajunge si la 5.000 lei. In plus, carburantii s-au scumpit, iar daca luam in calcul si inflatia rezulta ca peste citva timp pretul unui litru de ulei se poate dubla", a declarat Vasile Barbieru, director general la SC Ulvas SA Vaslui.
In acest moment, un litru de ulei se vinde cu aproximativ 15.000 de lei. Deci, este posibil ca pina la sfirsitul anului sa ajunga la 30.000 de lei.
In ultima vreme, din Romania se exporta masiv ulei. "Daca guvernul nu va lua masuri sa limiteze exporturile, atunci pot sa apara situatii critice. Este posibil sa fie si o criza a uleiului, lucru care inevitabil va duce la cresterea pretului acestui produs", a precizat Barbieru.
Pentru a functiona normal, Ulvas are nevoie, anual, de 15.000 de tone de floarea-soarelui si de 25.000 de tone de soia.
In judet sint insamintate 29.000 de hectare de floarea-soarelui, de pe care exista riscul sa se obtina doar 30.000 tone, adica foarte putin in comparatie cu nevoile producatorilor de ulei din judet. Deci, va fi nevoie sa se aduca floarea-soarelui din alte judete sau chiar din import.
"Mindra" Birlad a ramas fara materie prima
SC Mindra SA Birlad a ramas fara materie prima. Ultimele cantitati de seminte de floarea-soarelui au fost prelucrate la sfirsitul lunii trecute.
Gheorghe Ungureanu, directorul general al fabricii, ne-a spus ca, de obicei, in luna iulie, materia prima se epuizeaza. Insa, in acest an, situatia poate deveni mult mai grava din cauza secetei: "Noi sintem in contact cu toti marii producatori agricoli de floarea-soarelui din Vaslui, dar si din judetele limitrofe. Ori, cel putin in zona noastra de actiune, culturile de floarea-soarelui sint puternic compromise din cauza secetei. Fata de anii trecuti, recolta de floarea-soarelui la hectar va fi sub jumatate."
Ungureanu a mai apreciat ca nici despre importuri de materie prima nu poate fi vorba, din cauza ca si in principalele tari partenere – Ungaria, Ucraina si Republica Moldova – este seceta.
Pentru ca sa poata functiona la capacitate maxima, intreprinderea birladeana are nevoie de circa 13.000 de tone de seminte floarea-soarelui, ce ar ajunge din septembrie 2000 pina in vara anului viitor. Dar, Ungureanu nu crede ca se va reusi achizitionarea a mai mult de 8.000 de tone.
Una dintre urmarile nefaste ale acestei situatii va fi cresterea pretului materiei prime si, implicit, a uleiului. "Alta va fi aparitia unei batalii crincene intre fabricile de ulei din tara. Toti se vor zbate sa ia cit mai multa floarea-soarelui. Totusi, apreciez ca nici noi si nici alte fabrici nu vom reusi sa achizitionam cantitatea necesara pentru a lucra pina in vara anului urmator", a precizat Ungureanu.
In prezent, la "Mindra" mai functioneaza doar sectia de rafinare a uleiului brut si cea de imbuteliere. Stocul de ulei brut existent permite functionarea fabricii pina in a doua jumatate a lunii august, data de la care ar trebui sa inceapa recoltarea florii-soarelui.
"Ritmul vinzarilor la ulei este foarte alert, pentru ca oamenii cumpara ulei mai mult cu intentia de a-si face provizii pentru anul urmator, cind va fi mai dificil, datorita secetei de-acum. Mi-ar place sa cred ca uleiul brut pe care-l avem in stoc ne va ajunge pina la recolta din toamna!", a conchis Ungureanu. (Nicu VIRLAN, Razvan CALIN)

Comentarii