Handicapatii

joi, 30 octombrie 1997, 00:00
3 MIN
 Handicapatii

Conform Legii 53/1992, privind protectia sociala a persoanelor cu handicap, fiecare agent economic trebuie sa-si creeze un fond propriu de risc si accidente. Valoarea acestuia este de 1% din fondul de salarii al unitatii.
Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Handicapati (ISTH) Vaslui distribuie, lunar, aproximativ un miliard de lei: salarii pentru insotitorii persoanelor (adulti si copii) cu handicap, alocatii pentru copii cu handicap, ajutoare speciale pentru persoanele adulte cu handicap etc. Dupa cum ne-a precizat medicul Maricica Petrisor, seful ISTH Vaslui, in plata efectiva, pe tot judetul nostru, sint circa 3.000 de persoane. La Birlad sint aproximativ 1.200. Pe linga salarii si alocatii, institutia mai ofera gratuitatea telefoanelor si abonamentelor telefonice, plus 100 de impulsuri gratuite, instalari de telefoane, proteze, carucioare, retete gratuite, scutiri ale abonamentelor radio-TV, bilete de transport CFR si de transport auto.
Maricica Petrisor ne-a declarat: "Nici la ora actuala, o parte a societatilor comerciale nu ne-au virat banii. In principal, restantiere sint marile unitati economice, care se confrunta cu diferite probleme. Intrucit nu avem acces la fondul lor de salarii, nu putem sti care este suma exacta ce ne-o datoreaza". In opinia sefului ISTH Vaslui, singura posibilitate de a recupera banii de la datornici ar fi o hotarire de guvern, care se asteapta a fi promulgata cit de curind. Aceasta va stipula ca toti agentii economici sa declare, lunar, fondul de salarii atit la Directia Muncii si Protectiei Sociale, cit si la ISTH. In acest fel, se va putea obtine o evidenta clara a sumelor pe care le datoreaza societatile comerciale acestei institutii.
In mai 1997, SC Rulmenti SA Birlad a virat catre ISTH 58 de milioane lei. Insa, conform spuselor medicului Maricica Petrisor, de atunci si pina in momentul de fata, "unitatea nu a mai dat nici un leu".
ISTH Vaslui trebuie sa se bazeze pe sumele care ii sint virate de agentii economici care-si platesc datoriile si pe faptul ca, in continuare, 24% din valoarea fondului este subventionat de catre stat: "Lunar, in jur de 400-500 milioane lei, reusim sa-i stringem de la celelalte unitati economice, sume ce sint virate la Bucuresti. Intrucit sint alte judete care string bani mai multi decit cheltuie, Secretariatul de Stat pentru Handicapati redistribuie sumele ramase, in functie de necesitatile noastre. Odata cu ultimile indexari salariale, noi cheltuim aproape un miliard de lei pe luna".
Maricica Petrisor, facind haz de necaz, ne-a mai precizat: "In iunie, am participat, in Bucuresti, la o sedinta de raport pe primul trimestru. La acea data, noi eram pe locul III, din coada, in ceea ce priveste judetele care nu string banii necesari. Actualmente, am reusit sa ne ridicam pe locul VIII, din coada".
Marea problema ridicata de Maricica Petrisor a fost faptul ca, la nivel de inspectorat nu exista un corp de control, cum are si DMPS: "Asteptam ca, tot printr-o hotarire de guvern, sa ni se creeze un astfel de organism".
Chiar daca problemele cu care se confrunta ISTH Vaslui sint grave, acesta a reusit, totusi, sa fie la zi cu plata salariilor si alocatiilor. (Razvan CALIN)

Comentarii