In Vaslui se dezvolta o mafie a carnii

luni, 18 martie 2002, 00:00
6 MIN
 In Vaslui se dezvolta o mafie a carnii

In urma unui material difuzat saptamina trecuta pe un post local de televiziune si in care era prezentata situatia dezastruoasa in care lucra un abator improvizat in comuna Deleni, mai multi proprietari de abatoare ne-au sunat la redactie pentru a informa populatia asupra realului pericol in care se afla. Materialul cu pricina a fost filmat la firma Delcar SRL Deleni, iar colegii nostri de breasla au trait momente de mare tensiune, sub amenintarea cutitelor si a bitelor pe care salariatii societatii le minuiau cu dexteritate.
Nota de control
In seara zilei de 12 martie, medicul veterinar Radu Dima, din cadrul Circumscriptiei sanitar- veterinare zonale Crasna, se afla intr-un control inopinant la SC Delcar SRL Deleni, de fata fiind si dr. Antoneta Rotaru, "medic oficial abilitat", asa cum se scrie in nota de control intocmita dupa incheierea activitatii. Actiunea avea loc in jurul orei 20,30. Iata ce a scris medicul Dima despre cele vazute acolo, material trimis si catre directorul Directiei Sanitar – Veterinare (DSV), Costel Galan, in ziua de 15 martie: "La data sus – mentionata se aflau sacrificate 10 bovine (tineret bovin mascul) – agatate in cuiere, individual, in sferturi. De asemenea, se sacrifica un taur de peste 30 de luni, cu toate ca punctul de taiere nu are abilitatea necesara pentru a sacrifica animale peste aceasta virsta. Carnea rezultata din sacrificare este transata imediat dupa sfertuirea carcaselor, fara a fi refrigerata. (Mentionam ca Punctul de taiere nu este abilitat pentru hangare). Din totalul de 14 bovine sacrificate, exista certificate pentru 11 animale. Registrul antemortem nu este completat din data de 16 februarie 2002. In urma verificarii condicii de certificate transport carne, s-a constatat ca intre data de 8. 03. 2002 si 12. 03. 2002 s-au livrat 4.818 kg carne de vita refrigerata, transata, pe certificate de la nr. 0008559 la nr. 0008563. Pentru aceasta cantitate de carne livrata nu se poate face dovada prin certificate sanitar – veterinare de transport animale vii. Fata de cele constatate, se dispune ca Directia Sanitar Veterinara sa ia masurile necesare pentru remedierea deficientelor constatate".
Aceasta nota de control, cu numarul 30, din 12 martie, este semnata si parafata de dr. Radu Dima, dr. Antoneta Rotaru si administratorul societatii in cauza, Dumitru Craciun.
Cine il informeaza pe domn’ director?
Pentru mai multe amanunte, l-am contactat simbata pe directorul DSV Vaslui, dr. Costel Galan, caruia i-am cerut un punct de vedere asupra celor intimplate. Pentru domnia sa, insa, lucrurile sint simple si fara probleme. "Dar ce situatie e la Deleni?", ne-a intrebat absolut nevinovat directorul Galan, in deschiderea discutiei. El ne-a spus ca unitatile de sacrificare, in numar de 21, din care 20 pentru bovine si porcine si unul pentru pasari, sint unitati "care corespund normelor sanitar veterinare", in pofida materialului filmat la Deleni.
"Sint unitati autorizate sanitar-veterinar si in astea se sacrifica. Daca apar la anumite momente deficiente pe fluxul tehnologic, noi avem inspectori care verifica, avem medicii care coordoneaza activitatea acolo. Unde se constata deficientele, se iau masuri de remediere, in functie de situatia care se constata la momentul respectiv", ne-a spus directorul DSV.
Galan ne-a intrebat cu un aer inocent despre ce unitati vorbim si daca am putea, cumva, sa le nominalizam. Am realizat atunci ca seful DSV nu stia ce se intimplase la Deleni. Surpriza a venit imediat.
"La Deleni, este un abator de capacitate mica, care din punct de vedere sanitar-veterinar corespunde (ce mai conteaza ce au vazut inspectorii DSV in seara de 12 martie!? – n.r.). Eu cred ca fac analiza tuturor problemelor oamenii care nu sint in domeniu. Poate cred ca abatorul trebuie sa aiba si aripi, ca avionul. La data asta, cind vorbim deci noi am avut 25 de puncte, plus inca vreo 11 care le-am inchis, pentru ca nu corespundeau din punct de vedere sanitar veterinare, cu toate avizele de functionare", ne-a precizat Galan.
In ciuda evidentelor, Galan o cam scalda

"Nevinovatia" directorului DSV avea sa ne fie confirmata de declaratia data in urma prezentarii situatiei de la Deleni de catre reporteri ai "Monitorului". "Sint imaginile astea, de care spuneti? Stiti asta si nu stiu eu, inseamna ca trebuie sa iau masuri cu medicul care a fost acolo, pentru ca nu m-a informat la timp despre situatia care s-a constatat acolo. Eu am inspectori in teritoriu. Eu nu pot sa fiu in toate punctele in acelasi timp. Pe tema Delcar-ului putem discuta dupa luni, cind am sedinta de analiza la nivelul Directiei si am sa vorbesc cu inspectorul respectiv, dupa care pot sa va furnizez toate informatiile", a mai adaugat directorul Galan. Din pacate, voit sau nu, Galan o cam scalda, intrucit el a fost sunat de doctorul Dima in aceeasi seara, dupa incheierea controlului, la ora 21,30, de fata fiind mai multe persoane. Mai mult, vineri, in jurul orei 13,00, pe faxul 421413 a fost trimisa si nota de control a celor doi doctori veterinari.
Proprietarii de abatoare fac scandal
Parerea directorului general de la Metro Group Vaslui, Corneliu Mihalachi, care are si activitate de abatorizare, este ca DSV si Garda Financiara nu-si fac datoria, pentru ca altfel nu s-ar ajunge la situatii de tipul Deleniului.
"Daca cele doua organisme si-ar face datoria, ar vedea ca pe baza unui singure facturi se cumpara animale o saptamina sau chiar doua de catre samsarii din tirguri. De ce nu sint intrebati cei care cumpara, daca au toate actele necesare, atunci cind iau animale cu acte, respectiv adeverinta de proprietate emisa de Primaria in cauza si certificatul sanitar – veterinar emis de medicul de circumscriptie? Noi dam faliment, in timp ce institutiile statului nu-si fac datoria. Este anormal ce se intimpla", a spus directorul de la Metro Group.
La rindul sau, patronul abatorului Koket, Nicolae Iftimie, este de parere ca sint peste 200 de intermediari in aceasta mafie judeteana a carnii, din cauza lor fiind crescute nejustificat preturile. "Mai bine spus, este vorba de concurenta neloiala, domnule. Ei au majorat preturile fara nici o noima, dupa 1 ianuarie. Noi luam vita, acum, cu 32 – 33.000 lei pe kilogram, fata de pretul real, care ar fi in jur de 27 de mii de lei. Este vita suficienta in judetul acesta pentru toti cei care ne ocupam de abatorizare. Acesti intermediari, bisnitari cum le spun eu, au ridicat anormal de mult preturile. Ei nu au nici un Dumnezeu pe pamint. Am vazut ce s-a intimplat la Deleni si nu am cuvinte", a mai afirmat Iftimie.
Investitii paguboase
Pentru patronul firmei Carmez Exim SRL din Munteni de Jos, Marcel Florescu, lucrurile sint clare. "Din cite stiu eu, la bovine sintem patru abatoare autorizate in judet – Carmez, Tivas, Koket, si Cip SRL. Restul au o alta destinatie. Daca se intimpla ce s-a intimplat la Deleni, iar noi investim pe aceste abatoare zeci de miliarde, ne putem intreba de ce cheltuim banii. Eu as vrea ca toti colegii nostri de breasla sa investeasca atit cit am investit noi. Spre exemplu, peste 4, 6 miliarde de lei in doi ani. Multe asa – zise abatoare ar trebui inchise numai pentru ca taie bovina adulta. Ma intrebati de preturi? Pai, datorita acestor bisnitari si acestor puncte de taiere, care nu au nici angajati, nu au treaba cu bugetul statului sau cu altceva, se ia carnea cu 5- 6000 de lei mai mult, fata de pretul real. Sincer, activitatea punctelor de taiere nu este controlata asa cum ar trebui. Atita timp cit bovina adulta merge in aceste puncte de taiere, care de fapt nu sint autorizate, iar carnea este transata si trimisa imediat in alte judete, nu trebuie sa mai admitem ce se intimpla", ne-a mai spus Florescu. El ne-a mai declarat ca multi intermediari folosesc facturi fara data la cumpararea animalului, iar cind sint descoperiti completeaza urgent factura si totul este O.K.
In loc de epilog
Dupa criza oualor, la orizont se profileaza un nou "conflict", de aceasta data in industria carnii. Producatorii si comerciantii sint la un pas de a face un mare scandal din care vor avea cel mai mult de pierdut consumatorii. Mingea e ridicata la fileul DSV si al Garzii Financiare. Depinde cum se vor implica aceste institutii, dar si altele, pentru ca tensiunea existenta sa nu degenereze in alte convulsii. (Daniel TANASUC)

Comentarii