Incepe batalia saraciei

luni, 05 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Incepe batalia saraciei

Judetul Vaslui, s-a vorbit de nenumarate ori in acest sens, are nevoie de foarte multe sute, daca nu mii de miliarde de lei, pentru a reusi, cit de cit, sa-si imbunatateasca infrastructura (drumuri, comunicatii etc) si sa atenueze starea de saracie, prin crearea de noi locuri de munca.
Ion Manole, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, a spus intr-o sedinta a Comisiei administrative a judetului ca un prim necesar ar fi de 1.000 de miliarde de lei, adica de zece ori mai mult decit bugetul pe anul 2000. Cum sanse prea mari ca acesti bani sa fie obtinuti din visteria statului nu sint, atunci singura solutie este orientarea catre alte variante. Declararea judetului (sau a unor zone din judet) ca defavorizat si obtinerea de finantari prin diferite proiecte, care se deruleaza la nivel national, sint necesare ca aerul.
Un prim pas in aceasta lupta va fi facut chiar astazi, cind o delegatie formata din patru persoane, va fi prezenta la Piatra – Neamt pentru a incerca sa obtina selectarea Vasluiului ca judet pilot in cadrul Proiectului de Dezvoltare Rurala (PDR).
Ion Manole, prefectul Ioan Tibulca, Marin Nistor – director economic la CJ Vaslui si Emil Popa, ca reprezentant al organizatiilor non-guvernamentale (ONG), vor incerca sa demonstreze ca in cadrul Regiunii Nord Est (din care mai fac parte judetele Iasi, Bacau, Neamt, Botosani si Suceava) judetul nostru este cel care merita sa primeasca finantarea. Lupta se anunta foarte dura, un contracandidat puternic fiind judetul Botosani. Va fi cu atit mai greu, cu cit nu neaparat situatia economica si sociala a judetului (la care stam "bine") ese cea mai importanta, ci si alte criterii.
Finantarea pentru acest proiect este de peste 100 de milioane de lei
PDR beneficiaza de o finantare de 100 de milioane de dolari si se deruleaza pe o perioada de cinci ani. Avantajul mare este ca vor fi alese, concomitent, cinci judete pilot, care pe o perioada de doi ani vor beneficia de o finantare cuprinsa intre patru si sase milioane de dolari. Proiectul va avea trei componente: intarirea capacitatii admnistratiei publice locale, ifrastructura rurala si acordarea de asistenta tehnica si echipament pentru coordonarea si implementarea PDR.
Cele cinci judete sint alese din cadrul celor cinci regiuni de dezvoltare selectate: Nord-Est, Sud – Muntenia, Nord-Vest, Sud-Est si Sud-Vest. Astazi va fi initiat procesul de selectie al judetului pilot din Regiunea Nord-Est. Reprezentantii celor sase judete vor primi cite un chestionar, care va trebui completat in doua saptamini. Pe baza punctajului obtinut, unele judete se vor califica pentru cea de-a doua faza a selectiei – interviurile – in urma careia se ve desemna judetul cistigator.
Va fi foarte dificil, avind in vedere ca pentru Vaslui nostru nu prea are cine sa faca lobby. De exemplu, Octav Cozminca, ministrul Administratie Publice Locale, este originar din Botosani, principalul contracandidat al nostru. O speranta ar fi parlamentarii vasluieni, dar acestia nu prea ne-au obisnuit cu asemenea surprize.
Locul cinci la somaj, pe tara
Sansa noastra ar putea fi saracia (daca asta poate fi numita sansa!). La lipsa aproape in totalitate a resurselor naturale s-au adaugat, an de an, aplicarea gresita a programelor de restructurare, blocajele financiare, munca la negru si multe altele. Statistica ne arata ca in anul 2000 judetul Vaslui s-a situat pe locul cinci pe tara la somaj, numarul total al somerilor fiind de aproximativ 31.000. In realitate numarul celor fara loc de munca este mult mai mare, de ordinul zecilor de mii; oamenii iesiti din orice forma de protectie sociala nu sint contabilizati oficial nicaieriei.
Totusi acest loc ne situeaza in "pole-position" in rindul judetelor contracandidate din Regiunea Nord-Est, fiind inaintea Botosaniului, judet frate in ale suferintei. De asemenea, in anul 2000, mortalitatea a crescut fata de anul precedent, iar natalitatea a scazut. In situatii alarmante se gasesc industria si agricultura vasluiana, iar drumurile sub orice critica fugaresc din judet si pe cei mai perseverenti investitori. Dovada in acest sens sta aportul de capital strain in ultimii 11 ani, in judet. Cele 154 de societati comerciale cu participare straina la capital au adus in judet doar 2,9 milioane de dolari, fapt ce situeaza judetul pe antepenultimul loc in tara. (Nicu VIRLAN)

Comentarii