Invatamintul vasluian la ora de analiza

miercuri, 14 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Invatamintul vasluian la ora de analiza

Mai-marii invatamintului din judet, inspectorii si directorii de scoli s-au intrunit ieri in sala Hidrotehnica din Vaslui in scopul analizarii activitatii scolare desfasurate in primul semestru. Pentru a lua "pulsul" invatamintului din judet au fost prezenti si prefectul Ion Tibulca precum si Ioan Manole, presedintele Consiliului Judetean. Prezenta celor doi sefi ai judetului alaturi de Ionel Armeanu Stefanica ar putea reprezenta un semn ca actualul inspector scolar general se afla in "pole-position" pentru inca un mandat de patru ani.
Intrunirea a debutat cu inminarea de diplome de absolvire pentru 23 de cadre didactice care au participat la cursuri de management al proiectelor, finantate de catre Fundatia Europeana Profesionala institutie, din cadrul Consiliului Europei.
S-a prezentat apoi un raport in care au fost subliniate punctele pozitive ale procesului de invatamint, respectiv rezultate scolare foarte bune in urma unei activitati pedagogice pe masura, dar si puncte negative, cum ar fi frecventa scazuta la cursuri, abandon scolar sau adoptarea unei strategii neadecvate in sustinerea orelor de catre profesori etc.
Apoi o parte dintre conducatorii unitatilor scolare au semnalat conducerii inspectoratului dar si celor doi conducatori pedeseristi greutatile cu care se confrunta, in special cele legate de baza materiala, care depind in special de comunicarea cu primarii.
"Incotro o luam?"
Aflat pentru prima data fata in fata cu profesorii, Ion Manole le-a sugerat acestora sa termine cu politica si sa se indrepte doar catre activitatea scolara. Presedintele CJ le-a recomandat directorilor din mediul rural sa participe la sedintele consiliilor locale si sa sustina cauza scolilor pe care le reprezinta. Directorilor din Vaslui care au amintit de unele reparatii sau lucrari neterminate, Manole le-a precizat ca foarte multe dintre aceste aspecte s-au regasit nu de mult in programul electoral al "cuiva" si deci rezolvarea problemelor de acolo trebuie sa vina.
Manole a repetat de mai multe ori, ca un leit-motiv al interventiei sale "Incotro o luam?". El a afirmat ca trebuie sa existe o colaborare reala intre toate cadrele didactice si institutiile judetene, pentru ca generatiile de copii care se afla acum pe bancile scolilor sa primeasca o educatie cit mai buna. In acest sens, el a amintit ca la aceasta ora copiii cu handicap sau defavorizati primesc 30.000 lei alocatie de hrana, dar copiii normali, sanatosi si indreptati spre performanta nu primesc nici macar 500 de lei. La final, Manole a cerut conducatorilor scolilor sa supravegheze activitatea in scoala, sa nu mai auda de profesori in stare de ebrietate, care se bat sau care au relatii de afaceri pe baza nevoilor scolii. "Si debarasati-va de culorile astea albastru si verde, prezente peste tot in scoli. Puneti alte culori, mai deschise", a mai spus coordonatorul bugetului judetului. "Rosu e bine?" a picat o intrebare din sala, stirnind comentarii tacite.
"Lasati politica si insistati asupra activitatii la ore"
Prefectul Ion Tibulca a adresat acelasi indemn de depolitizare a invatamintului, iar cadrele didactice sa se ocupe in aceste momente doar de activitatea didactica. Directorilor care nu sint capabili sa rezolve problemele scolilor le-a adresat un refren deja cunoscut: "Hai sa lasam pe altul care este mai bun."
Inspectorul general Armeanu a anuntat vremuri grele pentru cadrele didactice neserioase
Ionel Stefanica Armeanu, inspectorul scolar general nu putea sa nu se refere la aceeasi tema comentata de antevorbitori, cea a depolitizarii invatamintului: "Daca anul trecut va adresam un mesaj ca sa participati la alegeri pentru primarii si consilii locale, pentru a sustine cauza scolilor, acum va adresez un alt mesaj. Sa se intre la clasa si sa se faca activitate."
Armeanu a amenintat cu o practica mai veche si anume cea a desfacerii contractelor de munca. (Paul TEODOR)

Comentarii