Jaf de un miliard la Primaria Negresti

joi, 18 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Jaf de un miliard la Primaria Negresti

Controlul efectuat la Primaria Negresti intre 15 septembrie 2000 si 15 ianuarie 2001 de Eusebiu Neculai Anitei si Alec Bujorianu, seful Serviciului Audit Intern din cadrul Directiei de Finante Vaslui, a scos in evidenta lucruri extrem de grave. In perioada 1 ianuarie 2000 – 20 iunie 2000, adica in rastimpul in care primar a fost Ioan Diaconu, bugetul Primariei Negresti a fost "subtiat" cu 1,015 miliarde de lei. Printre persoanele care s-au infruptat din banii orasului se afla insusi primarul Diaconu, care are de returnat negrestenilor 326 de milioane de lei. Pe linga el, au mai dispus dupa bunul plac de banii primariei inca 28 de persoane.
In top se mai afla: Carmen Andro, fosta casiera a Primariei, cu 393 de milioane, si fosta contabila-sefa Dorina Florea, cu 179 de milioane.
Aceste sume au fost "obtinute" prin incalcarea unor serii de acte normative, "metodele" prin care s-a facut acest lucru fiind: efectuare de plati fara control preventiv; aprovizionarea cu materiale consumabile, obiecte de inventar, mijloace fixe si alte bunuri materiale fara sa se stie cine a facut aprovizionarea si fara sa intocmeasca acte de receptie si situatii de consum; acordarea de salarii si indemnizatii pentru concediu de odihna in plus, in mod ilegal; acordarea de ajutoare sociale fara cerere din partea solicitantilor si fara a se face anchete sociale; acordarea de avansuri spre decontare fara a fi decontate cele acordate anterior.
De altfel, de banii publici, care ar fi trebuit folositi spre binele oamenilor, s-au folosit aproape toate persoanele din aparatul administrativ al Primariei si citiva din consilierii locali din acea vreme.
Prin notele explicative date, Ioan Diaconu a recunoscut ca cele constatate de cei doi experti contabili sint adevarate.
Avind in vedere ca Diaconu si Dorina Florea poarta raspunderea directa pentru nerespecatrea prevederilor legale, Constantin Oancea, noul primar al orasului si Ioan Musat, contabilul sef al institutiei, au obligatia de a recupera miliardul evaporat si de a formula plingeri penale la Tribunalul Judetean Vaslui impotriva celor doi.
Contactat telefonic, Constantin Oancea a declarat scurt: "Urmeaza ca in zilele urmatoare sa fac toate demersurile legale pentru recuperarea datoriilor."
Pe Ioan Diaconu, care in prezent este agent agricol la Primaria din Vulturesti, nu l-am putut gasi ieri.
Cum a fost posibil sa dispara un miliard de lei in jumatate de an?
Modalitatile prin care Ioan Diaconu si compania s-au folosit de banii contribuabililor, conform raportului de audit financiar, sint multe si diverse.
Un exemplu este cel prin care se anexau la notele contabile chitante pentru procurarea de bunuri materiale fara sa se specifice cine a facut aprovizionarea si, mai ales, fara sa se faca dovada intrarii respectivelor bunuri materiale in patrimoniul primariei. Deci, cu alte cuvinte, primaria platea bunuri care probabil nu au fost niciodata cumparate. Pentru ca nu s-a putut face dovada intrarii efective de bunuri si nici nu s-a putut justifica modul in care au fost consumate, s-a constatat o paguba de 253 milioane de lei, de care in mod direct se face vinovata casiera Carmen Andro, iar in subsidiar si Dorina Florea.
Prin aproximativ aceeasi metoda, patrimoniul Primariei Negresti a mai fost pagubit cu inca 90 de milioane, la care o "contributie" importanta a avut-o iarasi Carmen Andro, un milion revenindu-i si fostului primar Diaconu.
Prin "cooperarea" dintre Dorina Florea si Ioan Diaconu s-au efectuat plati fara nici o justificare legala si fara a se face dovada obligatiilor de plata. In acest caz gaura a fost de "doar" 57 de milioane.
De asemenea, Diaconu a primit avansuri spre decontare fara sa le justifice pe cele primite anterior, motiv pentru care i-au fost calculate penalitati in valoare de peste 106 milioane, la data efectuarii auditului debitul fiind de 84 de milioane. Fostul primar a mai luat tot ca avansuri spre decontare 115 milioane, suma pe care a incercat s-o justifice prin anexarea la registrele de casa a unor chitante pentru plata unor bunuri, dar nu a putut sa faca dovada intrarii acestora in patrimoniul primariei.
Chirie, mobil si concedii pe banii Primariei
La initiativa lui Diaconu, Primaria a cumparat un telefon mobil marca "Motorola", in valoare de 3,3 milioane de lei, pe care insa fostul primar l-a vindut in interes personal.
Primaria Negresti a mai platit si convorbirile telefonice pe un numar de telefon care apartinea unei persoane fizice. In acest caz, paguba a fost de peste 4,5 milioane.
Bucur Giurgea, secretarul primariei, nu a achitat contravaloarea chiriei pentru apartamentul in care locuia, astfel incit are si el de "varsat" la buget 4,5 milioane. Giurgea nu a putut face nici dovada pentru cumpararea a 470 de litri de petrol, motiv pentru care mai trebuie sa scoata din buzunare inca 1,5 milioane.
Elena Chireac, de la Biblioteca Negresti, a primit pe perioada concediului de odihna un salariu ilegal de 2,8 milioane de lei si inca 300.000 lei drept surplus la salariu.
Consiliierii locali Maria Damian, Romeo Juverdeanu si Alexandru Cioata au primit nelegal indemnizatii, insa valoarea acestora nu a depasit un milion de lei de persoana.
Acestea sint doar citeva din metodele prin care Ioan Diaconu, Dorina Florea si ceilalti au luat bani din bugetul primariei fara ca apoi sa-i poata justifica.
Raportul comisiei de audit spune clar ca miliardul de lei trebuie recuperat in cel mai scurt timp, iar aceasta sarcina ii apartine actualului primar, Constantin Oancea. (Nicu VIRLAN)

Comentarii