Medicamentele se scumpesc

joi, 19 aprilie 2001, 23:00
2 MIN
 Medicamentele se scumpesc

Pentru bolnavii birladeni, sarbatorile de Pasti s-au incheiat cu o veste rea: cresterea pretului la medicamente din cauza scumpirii cu circa 6% a pretului la energia electrica. Farmacistii au inceput deja sa-si "pregateasca" clientii permanenti pentru noul val de scumpiri, anuntindu-i din timp de viitoarele majorari. Pacientii nu au intirziat sa-si exprime nemultumirea. Majoritatea spun ca s-au saturat sa "stringa cureaua" si sa scoata bani din buzunar pentru a-si procura medicamentele de care ar trebui sa beneficieze gratuit sau sa plateasca numai o parte din pret, asa cum prevede Legea asigurarilor sociale de sanatate 145/1997.
Birladeanul Ioan Petrea, de 68 de ani, ne-a declarat: "Sint hipertensiv si fara pastile nu pot sa traiesc. Luna asta n-am mai apucat sa-mi iau reteta compensata si acum ma chinui de la o saptamina la alta sa-mi cumpar din aproape in aproape pastilele. Am tot sperat sa gasesc intelegere la vreun farmacist sa mi-o primeasca. Am o pensie de 860.000 lei pe luna. Cu ce sa-mi platesc datoriile la stat, sa-mi cumpar de mincare si sa iau si medicamente? Despre noi, batrinii, se spune ca traim mai mult cu pastile, dar acum nici pe astea nu le mai avem. Am muncit o viata intreaga ca sa ne chinuim la batrinete. Este bataie de joc."
Petruta Gerasim, de 32 de ani, i-a dat dreptate batrinelului care statea in fata ei la rind la farmacie: "Eu lucrez la «Confectii» si ca sa mai scot un ban mai fac si cite o fusta sau o bluza la cunoscuti. Am doi copii, unul la scoala si altul la camin si cheltuielile sint foarte mari. Am iesit sa-mi cumpar un pachet de vata si niste analgezice. Sotul e racit de citeva zile si mi-a spus sa-i iau un antibiotic. Vreau sa cumpar si pentru copii niste vitamine. Ma astept sa dau pe putin 150.000 de lei pe toate. Este foarte greu in ziua de azi sa te descurci cu banii. Numai bolnav sa nu mai fii. Acum o luna, fetita cea mica a fost racita si a trebuit sa-i cumpar reteta pentru ca la farmacie nu dadeau gratuite. Am dat aproape 400.000 de lei, pentru ca trebuia sa-mi vindec copilul si fiindca am avut de unde. Vai de cei care au numai un salar in casa sau traiesc din alocatiile copiilor. Ma intreb oare ei cum se descurca?"
Farmacistii cred ca singura posibilitate ca bolnavii sa nu fie afectati de aceasta majorare ar fi sa se reduca taxa pe valoarea adaugata (TVA) aplicata la medicamente, de la 19% cit este in prezent la 11%, cit era inainte.
"La noi, periodic, au loc majorari de preturi la medicamentele de import si la produsele la care materia prima este de import. Acestea se scumpesc aproape saptaminal cite putin, din cauza ca sint achizitionate pe valuta, iar dolarul creste mereu. Acum se vor scumpi si medicamentele indigene. Nu stiu cum se vor mai descurca bietii bolnavi", ne-a spus unul dintre farmacistii birladeni. (C.S.)

Comentarii