Moldovenii vor intra din iulie cu pasapoarte in Romania

sâmbătă, 10 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Moldovenii vor intra din iulie cu pasapoarte in Romania

Ieri, Ion Iliescu, presedintele Romaniei, s-a intilnit la Vaslui cu Petru Lucinschi, omologul sau moldovean. Acesta a fost primul contact oficial al lui Ion Iliescu cu presedintele unei tari dupa investirea sa ca sef al statului. Desi tema convorbirilor nu a fost facuta publica initial, la conferinta de presa comuna care a fost sustinuta de cei doi sefi de stat dupa intrevedere, s-a precizat ca subiectul central a fost cel al securizarii frontierei de est a Romaniei. Aceasta, in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Partea moldoveana a inteles ca Romania trebuie sa indeplineasca anumite criterii de aderare, insa doreste ca toate procedurile obligatorii pentru tranzitarea frontierei dintre cele doua state sa se faca astfel incit sa nu ii incomodeze pe cetatenii moldoveni. Aspectele legate de modul in care moldovenii vor circula in Romania vor fi definitivate in citeva luni. Cu siguranta, basarabenii vor avea nevoie de pasapoarte pentru a calatori in Romania.
In afara de aceste probleme s-au mai discutat aspecte ce tin de schimburile economice intre cele doua state, de ratificarea tratatului bilateral si despre spinoasa problema transnistreana, in care Romania ar putea interveni ca tara care detine presedintia OSCE.
Intrevedere cu usile inchise
Departe de ochii presei, cei doi sefi de stat au discutat tete-a-tete, timp de doua ore, despre eventualitatea impunerii vizelor pentru cetatenii moldoveni, incepind cu luna iulie a anului acesta. Intr-o prima etapa, pentru a ajunge la standardele cerute de UE pentru aderare, Romania va trebui sa impuna cetatenilor Republicii Moldova accesul dincoace de granita numai pe baza de pasaport. Aceasta masura este preconizata incepind cu 1 iulie 2001.
"Nu dorim sa se ajunga la ingradirea drepturilor cetatenilor din Moldova. De aceea, Guvernul Romaniei a luat masuri speciale. La acest capitol se inscrie si infiintarea Oficiului Special pentru Relatiile cu Republica Moldova din cadrul Guvernului Romaniei, condus de ambasadorul Marcel Dinu. Dorim ca cetatenii Moldovei sa poata circula liber, insa, in acelasi timp, trebuie sa respectam si criteriile de aderare", a declarat Ion Iliescu.
La rindul sau, Lucinschi a spus: "Noi intelegem cerintele impuse Romaniei, dar trebuie sa facem in asa fel incit oamenii sa sufere cit mai putin. Urmeaza ca solutiile concrete sa se gaseasca de comun acord. Oricum, toate procedurile obligatorii pentru trecerea frontierei vor trebui sa fie simplificate."
"Romania este obligata sa ne sprijine in problema transnistreana"
Republica Moldova si-a anuntat intentia de a profita de pe urma presedintiei OSCE pe care Romania o detine, pentru rezolvarea problemei transnistrene. Petru Lucinschi, presedintele basarabean, a aratat ca Romania este practic obligata sa ofere ajutorul sau tarii sale. "Vom folosi pe deplin rolul pe care il detine Romania in cadrul OSCE. Consideram ca aceasta situatie poate reprezenta un avantaj pentru noi. Vom face tot ce este posibil in acest sens", a declarat Lucinschi.
In aceast context, seful statului roman a aratat ca sprijinul acordat Basarabiei va ramine acelasi, chiar daca in urma alegerilor din 25 februarie puterea in legislativul moldovean va fi detinuta de comunisti.
S-a mai abordat si problema micului trafic de fontiera, care intereseaza in primul rind judetele de frontiera cum este si Vasluiul, cazul grupului Ilascu, relatiile intre judetele de granita din cele doua tari, cooperarea economica si sprijinul guvernamental oferit de Romania, Republicii Moldova.
In paralel cu discutia celor doi sefi de stat, s-au intilnit si cei doi ministri de externe – Mircea Gioana si Nicolae Cernomaz, discutiile axindu-se pe aceleasi teme. Din cele doua delegatii au mai facut parte si ambasadorii celor doua state, consilieri prezidentiali si directori in Ministerele de Externe.
Statele componente ale fostei URSS, potentiali inamici ai SUA?
Seful statului moldovean a fost intrebat cum comenteaza recentele articole aparute in presa moscovita, articole in care sint publicate fragmente dintr-un raport al CIA care lanseaza ideea ca statele componente ale fostei URSS sint potentiali inamici ai SUA.
"Ce se scrie in presa altei tari, nu ne intereseaza. Noi sintem stat independent, avem o politica independenta clara, incepind de la Constitutie si legislatie. Aceste articole nu pot sa le atasez politicii Republicii Moldova", a replicat Petru Lucinschi.
Intrebat cum pozitioneaza Romania, in cazul in care Basarabia ar putea fi considerata stat "inamic", Iliescu a raspuns: "Singura problema care apare in momentul de fata este aceasta chestiune a frontierelor, legata de negocierea noastra in problema eliminarii vizelor pentru cetatenii romani. Am si spus, aceasta chestiune am discutat-o si cu UE, iar astazi am incercat sa gasim formulele potrivite ca sa satisfacem ambele cerinte. Pe de o parte pentru a da garantie UE, ca vom tine sub control din acest punct de vedere situatia de la frontiere. Dar acest aspect va trebui sa nu frineze libera circulatie a cetatenilor moldoveni in Romania si invers." (Ana JITARITA, Nicu VIRLAN)

Comentarii