Patronatul vasluian este multumit de facilitatile acordate IMM

vineri, 12 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Patronatul vasluian este multumit de facilitatile acordate IMM

Masurile fiscale luate in penultima zi a anului trecut de Guvernul Nastase ii multumeste pe oamenii de afaceri vasluieni. Ei asteapta cu nerabdare aparitia normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta nr. 297/2000, cu privire la acordarea de facilitati fiscale intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), prin care se repun in drepturi prevederile Legii 133/1999.
"Sintem multumiti ca au fost aprobate facilitatile fiscale acordate inca de acum doi ani prin emiterea Legii 133/1999 si pentru care IMM-urile au amenintat de doua ori cu greva fiscala. Asteptam cit mai repede aparitia normelor metodologice de aplicare a noii Ordonante, care vor fi elaborate de Ministerul Finantelor si Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Asteptam si alte asemenea initiative ale noii puteri, care sa sustina dezvoltarea IMM. Aici ma refer la acordarea de credite bancare avantajoase, garantii pentru obtinerea acestor credite, simplificarea sistemului de impozitare", a declarat Ovidiu Copacinschi, presedintele filialei Vaslui a Asociatiei Patronale a IMM din Romania.
Copacinschi a spus ca, prin facilitatile fiscale acordate de Legea 133, este garantat ca, in 3-4 luni, se vor vedea si primele rezultate pozitive: "miscarea" investitiilor, crearea de noi locuri de munca si cresterea veniturilor catre bugetul de stat.
Legea 133/1999, cu privire la stimularea intreprinzatorilor privati pentru infiintarea si dezvoltarea IMM a fost aprobata de Parlament pe 20 iulie 1999, insa aplicarea ei a fost blocata citeva luni mai tirziu prin Legea bugetului, lucru care s-a intimplat si in 2000. Facilitatile fiscale prevazute de Legea 133 se refera la scutirea de la plata taxelor vamale pentru masinile, echipamentele, know-how-ul si instalatiile importate in vederea dezvoltarii activitatii proprii, facilitarea accesului prioritar al IMM la achizitiile publice de lucrari si servicii (in prima faza participa numai IMM care beneficiaza de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri si garantiile cerute in achizitiile publice de bunuri materiale, lucrari si servicii), scutirea de la plata impozitului pe profitul brut reinvestit, reducerea cu 20% a impozitului pe profit in cazul in care intreprinzatorul asigura cresterea cu cel putin 10% a numarului locurilor de munca fata de anul precedent etc. (Nicu VIRLAN)

Comentarii