Primaritele

duminică, 03 septembrie 2000, 23:00
6 MIN
 Primaritele

Liliana Anton, Silviana Bahrim, Tatiana Beja, Mona Bujor si Georgeta Fratiman, chiar daca au cistigat alegerile facind parte din partide diferite, au aceeasi dorinta: sa faca tot ce este posibil pentru ca oamenii pe care-i conduc sa o duca mai bine. Problemele sint multe, banii putini, insa increderea in ele si in oamenii care le inconjoara, puterea de munca, proprie femeilor, toate dublate de o doza mare de optimism, le determina sa afirme ca nu-si vor dezamagi semenii. Pentru acest lucru, au lasat la o parte orice prejudecati – de genul "femeile sint bune doar la cratita" – si s-au inhamat serios la treaba. Fiecare dintre ele are cite un vis ascuns, pe care vor sa-l indeplineasca, chiar daca sint convinse ca este greu. Construirea unei gradinite, a unui camin cultural, racordarea la gaz metan, construirea unei lacas sfint sint citeva din motivele care le fac sa lupte.
"Vreau sa aduc gaz metan in casele oamenilor"
"Decanul" de virsta al primaritelor, dar si cea mai experimentata, este Georgeta Fratiman, primarita din Munteni de Jos. Are 49 de ani si este mama a trei copii, de care este foarte mindra. A reusit sa-i scoleasca pe toti, iar acestia nu au dezamagit-o: unul este avocat, unul medic, iar altul comerciant. Din pacate, insa, soarta a fost cruda cu ea si i-a rapit sotul, exact cind se pregateau sa serbeze nunta de argint. Nu s-a descurajat, a luptat si iat-o acum la al doilea mandat consecutiv de primar. Faptul ca lumea a reales-o, cu toate ca nu este din comuna (este nascuta in Glavanesti, Bacau) ii da mare incredere in ea. Are totusi si o mica suparare: oamenii din localitatea resedinta de comuna nu prea au votat-o.
Georgeta Fratiman are o mare experienta in administratia locala si spune ca este facuta pentru a fi primar. A fost primarita in Munteni de Jos si inainte de ’89, perioada cind a fost premiata pentru felul in care arata comuna: "Am luat atunci 900 lei, partea mea, bani frumosi. Imi place foarte mult sa lucrez cu oamenii, care la rindul lor s-au obisnuit sa aiba o femeie primar. Daca ma gindesc bine, la Munteni de Jos, barbatii nu prea au trecere la functia de primar. Mai mult femeile au condus aici."
Cel mai mult isi doreste ca oamenii sa aiba gaz in casa si sa construiasca o gradinita. "Daca vad aceste lucruri rezolvate, pot spune ca mi-am indeplinit visul", ne-a marturisit Georgeta Fratiman.
"Vreau sa construiesc un camin cultural"
A doua in ordinea descrescatoare a anilor este Tatiana Beja, primarita din Rebricea. Are 45 de ani, este necasatorita, de profesie jurist si este de loc din Codaesti.
Tatiana Beja este cunoscuta pentru nonconformismul ei, dar mai ales pentru ca este sora lui Romeo Beja, ortacul care in ianuarie 1999 a fost alaturi de Miron Cozma in "bataliile" de la Stoenesti si Cozmesti.
Ca si Georgeta Fratiman, are experienta in administratia locala, pentru ca din 1982 a lucrat la Primaria Rebricea ca secretara. Acum a schimbat scaunul de secretar cu cel de primar si "parca problemele sint mai multe si mai greu de rezolvat". Motivul: in primul rind, lipsa banilor. Este insa o fire optimista si luptatoare si nu dispera. Vrea sa faca multe, de la pietruitul drumurilor ce leaga catunele comunei Rebricea si pina la constrirea unui sediu al Primariei.
"Vreau sa construiesc si un nou camin cultural, unde tinerii sa vina sa se distreze. Sint citiva care au cam luat-o razna si vreau sa incerc sa le schimb mentalitatea si sa-i determin sa faca ceva folositor pentru comunitate", a mai spus Tatiana Beja.
Dupa cit este de hotarita, nu ne indoim ca are sanse reale de reusita.
"Am plins de emotie"
Silviana Bahrim, primarita din Vutcani, are 34 de ani, este casatorita si mama a doi copii: Carmina si Silviu. Este vutcaneanca si, impreuna cu sotul ei, Tiberiu, conduce cu mult succes firma Tibicar SRL Vutcani. Are si o asociatie agricola, iar cu utilajele pe care le are ii ajuta deseori pe vutcaneni.
"Vreau ca pe raza comunei sa nu mai existe pamint in paragina. A fost una din promisiunile mele, pe care mi-o voi respecta cu siguranta. Deja am adus in Vutcani citiva oameni potenti financiari, care au luat teren in arenda", ne-a declarat Silviana Bahrim.
A dorit sa ajunga primar nu pentru a avea o leafa mai buna – "am o situatie materiala care ma scuteste de griji", ci pentru ca efectiv doreste sa faca ceva pentru comuna si vrea sa demonstreze ca si o femeie poate sa fie un primar bun. Oamenii au mare incredere in capacitatea ei de a rezolva problemele si au ales-o din prima, la mare distanta de adversari.
Cind a aflat ca a fost aleasa, a venit acasa si a plins de emotie: "Rezultatul final l-am aflat la circumscriptia electorala, insa nu-mi puteam manifesta pe deplin bucuria pentru ca mai erau prezenti si ceilalti candidati si nu era frumos."
Problemele pe care le are de rezolvat sint multe si este nevoie de bani multi. Spera insa ca, avind si ajutorul oamenilor, va putea rezolva multe dintre acestea: "Oamenilor le place ca au o primarita si vin la mine sa discutam fel si fel de probleme si sa cautam solutii. La unele gasim pe moment, la altele cautam."
"Trebuie sa respecti oamenii pentru ca la rindul lor sa te respecte"
Primarita din Solesti, Mona Bujor, are 31 de ani, este casatorita si are un copil. In perioada 1996-2000 a fost consilier local si ca urmare este la curent cu problemele oamenilor din Solesti. S-a hotarit sa candideze si datorita faptului ca fostul primar nu prea si-a facut treaba. A trebuit sa se infrunte cu inca 11 candidati, dar pina la urma a cistigat: "Am avut emotii mari pina la primul tur. Dupa aceea am fost sigura de rezultat."
Odata ajunsa primarita, si-a suflecat miinile si s-a apucat de treaba. Primul lucru pe care l-a facut a fost sa faca curatenie in primarie, "pentru ca era mizerie, dar si pentru ca o primarie trebuie sa fie un exemplu pentru toti". Crede ca se descurca bine in administratie, insa si pe ea o preocupa lipsa acuta a fondurilor banesti. Spera insa sa poata face rost de bani.
In afara de lucrurile obisnuite pe care le face un primar, vrea sa faca multe pentru oameni: "Trebuie sa respecti oamenii pentru ca acestia la rindul lor sa te respecte. Doresc sa fac multe pentru ei si sa nu-i dezamagesc, pentru a le demonstra ca si o femeie poate fi un bun primar."
Primul lucru mai de seama pe care il va face, si pe care l-a promis in campania electorala, este construirea unei biserici.
"Cel mai bun ajutor este cel pe care si-l pot da oamenii intre ei"
"Mezina" este Liliana Anton, primarita din comuna Bogdanesti. Are 30 de ani, este de profesie asistent social si este necasatorita. Cu toate ca datorita profesiei cunoaste o buna parte a locuitorilor din Bogdanesti, lipsa de experienta si numarul mare de contracandidati la functia de primar au facut-o sa fie putin sceptica in sansele ei: "Am fost singura femeie care a candidat. A fost ceva nou pentru mine si am acceptat provocarea, mai ales ca oamenii mi-au cerut sa candidez. Lupta a fost prea dura, insa curajul m-a facut sa duc la bun sfirsit competitia. Acum, dupa ce totul a trecut, nu stiu daca as mai avea puterea sa mai candidez inca o data."
Problemele pe care le-a gasit la Primarie sint multe. Liliana Anton spune ca ele se pot rezolva, insa trebuie bani si ajutor din partea tuturor, atit a oamenilor, cit si a echipei de la primarie: "Vreau in primul rind sa-i fac pe angajatii din primarie sa inteleaga ca lucrul in echipa este important pentru rezolvarea problemelor. Apoi doresc sa-i fac pe oameni sa priceapa ca cel mai bun ajutor este cel pe care si-l pot da ei intre ei. Dezvoltarea comunitara are un rol important in progresul unei comunitati."
Primarita din Bogdanesti este, ca si "colegele" ei, o optimista si nu crede ca oamenii au prejudecati legate de prezenta unei femei la primarie: "Trebuie «numai» sa le demonstrezi ca poti sa te descurci."
Acestea sint deci cele cinci primarite din judet. Toate vor sa demonstreze ca pot fi la fel de bune ca si barbatii sau poate chiar mai bune. Dupa cum au pornit, au sanse mari de reusita. Ramine numai sa nu slabeasca ritmul pe tot parcursul mandatului lor si, poate, cine stie, in 2004 vom avea mai multe femei-primar. (Nicu VIRLAN)

Comentarii