Producatorii romani par sa fi cistigat "Razboiul oualor"

miercuri, 20 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Producatorii romani par sa fi cistigat "Razboiul oualor"

Luni, 18 martie, pe adresa Directiei Sanitar Veterinare (DSV) a judetului Vaslui a sosit nota de serviciu 154.157 din 12 martie, in care se arata ca "incepind cu data de 25 martie 2002, importul de oua consum din tarile terte se va efectua numai cu respectarea art.3, lit.a si lit.d, din ordinul MAAP nr 234/2001, din unitatile aprobate pentru export in Uniunea Europeana, inscrise si publicate in Jurnalul Oficial al Comisiei Europene". In aceeasi nota, emisa de ANSVR, se mai arata ca "avizele sanitare veterinare de import eliberate anterior datei de 25 martie 2002 isi pierd valabilitatea" si ca "transporturile de oua consum insotite de certificate de sanatate emise dupa data de 25 martie se resping de la frontiera". Lovitura este mortala pentru cei care au declansat aceasta criza, adica importatorii de oua din toata Europa, care au invadat piata cu preturi de dumping, impingindu-i pe producatorii locali la faliment. Nota de la ANSV este semnata de directorul general Gabriel Predoi.
Singurele oua de import vor fi cele din Cehia
Dupa data de 25 martie, singurele oua de import care vor ajunge in tara noastra vor fi cele din Cehia, in baza acordurilor comerciale incheiate cu UE. Ouale cehe vor veni de la 12 firme de profil. Directorul Vasile Iulian, din cadrul DGAA, a spus ca aceasta masura a fost primita foarte bine de producatorii vasluieni. "S-au tot adus oua din Moldova, pentru ca ar fi rudele noastre. Pai, frate, frate, dar brinza e cu bani. Mai trist e ca moldovenii, profitind de slabiciunea noastra, a romanilor, au adus oua masiv, cine stie de unde, desi nu au capacitati decit pentru 2-300.000 de oua pe zi. Eu cred ca s-a mirosit afacerea si s-au spalat niste oua prin aceasta Republica Moldova. Avicultorii din Romania nu ar mai avea nevoie de subventii daca granitele ar fi bine pazite. Multi au spus ca sa se lase aceasta situatie, cu ouale ieftine. Ei bine, acest pret este de conjunctura, dar nu e cel corect", a spus directorul de la DGAA.
Asociatia merge astazi la Bucuresti
O delegatie formata din principalii trei producatori de oua din judetul Vaslui, respectiv Gheorghe Safir, patronul Safir SRL, Gheorghe Pop, directorul Avicom SA, si Cristi Spiridon, presedintele Asociatiei Crescatorilor de pasari din judetul Vaslui va fi prezenta astazi la Bucuresti, pentru discutii cu reprezentanti ai Uniunii Crescatorilor de pasari din Romania, ai MAAP, Directiei Generale a Vamilor, Ministerul Dezvoltarii si Integrarii Europene, Oficiului Concurentei si Ministerului de Finante. Discutiile vor fi axate pe avicultura, importuri de carne si importuri de oua. "Plecam cu gindul ca se poate ceva si in grava situatei in care ne aflam. Ne bucura faptul ca a fost emisa aceasta nota din partea ANSV, ceea ce ne da sperante ca soarele ar putea iesi si pe strada noastra, a producatorilor locali. Daca vom produce un ou la 1.500-1.600 de lei si il vom da cu 2.000 pe piata nu cred ca va fi cine stie ce necaz", a afirmat Gheorghe Safir.
Parlamentarii de Vaslui protesteaza
Ieri, deputatul Octavian Sadici, a facut o interpelare parlamentara pe tema abuzurilor comise la importurile de oua. Obiectul interpelarii – intrarea in tara cu scutire de taxe vamale a importurilor de oua din Republica Moldova. "Dupa cum avertizeaza mai multi producatori autohtoni de oua destinate consumului, prin punctele vamale de la granita cu Republica Moldova intra zilnic pina la 7 TIR-uri cu oua, fiecare avind o capacitate de 259.000 de bucati. Se fac sesizari potrivit carora aceste oua provin din Turcia, Polonia, Ucraina, unde productia interna este puternic subventionata. Intrarea prin Republica Moldova aduce, la rindul ei, scutiri de taxe vamale. Aceste oua in actele vamale sint inregistrate cu 4 centi, pentru ca apoi din depozitele en-gros sa plece cu preturi de 2-3 centi/ou. In acest mod, sint dusi spre faliment producatorii autohtoni. Rog, in mod deosebit, sa-mi raspundeti ce masuri veti lua pentru protejarea producatorilor interni de oua, atit in sistem industrial cit si gospodaresc, avind in vedere ca in tara noastra nu este sustinuta prin nici o subventei productia de oua", se arata in interpelarea facuta catre ministrul Agriculturii, Ilie Sirbu, si ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu. (Daniel TANASUC)

Comentarii