"Mosierii" vor pamintul inapoi

joi, 28 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 "Mosierii" vor pamintul inapoi

Legea 1/2000 ("Legea Lupu") a dat posibilitatea celor care, pe timpuri, au detinut mai mult de 10 hectare sa-si recupereze terenurile, in limita a 50 ha. In aceasta categorie intra si fostii mosieri, care, prin Legea 187/1945, de infaptuire a reformei agrare, completata cu Decretul 83/1949, au fost deposedati de terenuri. De fapt, prin Decretul 83, marii mosieri au fost practic lichidati, ei avind posibilitatea sa detina cel mult 50 ha, suprafata cu care mai tirziu au fost obligati sa intre in nou createle CAP-uri.
In judetul Vaslui, fostii mosieri au de recuperat in jur de 9.000 ha de teren agricol. Costica Coatu, secretarul general al Prefecturii Vaslui, ne-a spus ca pina acum au fost revendicate numai 5.400 ha, diferenta fiind probabil deja recuperata prin Legea 18/1991: "Toata aceasta suprafata se afla la fostele IAS-uri. Ea a fost exceptata de la Legea 18. Dar, din nefericire, apar urmatoarele fenomene constatate de noi. In 1953, regimul comunist a improprietarit mai multi cetateni cu 1-2 hectare, cu care acestia s-au inscris in CAP-uri si care au fost trecute in registrele agricole. In conformitate cu Legea 18/1991, aceste terenuri au fost retrocedate. Practic, acum, aceste suprafete se solicita a doua oara."
Coatu a spus ca pamint este suficient, insa pina acum nici unul din fostii mosieri sau urmasi ai acestora nu a fost repus in drepturi.
Petre Andrei a fost boier de Vaslui
Cei mai multi mosieri au avut paminturile pe valea Prutului si in zona Birladului. Suprafetele detinute de fiecare dintre ei au fost de ordinul sutelor de hectare, insa legea le da dreptul lor sau urmasilor numai la cite 50 de hectare.
In comuna Falciu, au fost depuse opt cereri de improprietarire pentru cite 50 de hectare. Printre acestea sunt cele ale urmasilor boierilor Malichizon si Palade. Acelasi numar de cereri este si in comuna Lunca Banului. La Tutova, numarul lor este de 10.
Boierul Petre Andrei, ai carui urmasi au intemeiat universitatea particulara cu acelasi nume din Iasi, a detinut pamint prin zona Gugestiului.
Au mai depus cereri de improprietarire urmasii boierilor: Juvara si Naumescu, din Suletea; Gheorghiade, din Coroiesti; Irimia, Epureni. Acesta din urma a fost, la rindul lui, urmas al boierului Manolachi Costache Epureanu, cunoscut pasoptist. In total, sunt 192 cereri a cite 50 de hectare. (Nicu VIRLAN)

Comentarii