Razie de amploare in pietele Vasluiului

luni, 29 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Razie de amploare in pietele Vasluiului

Duminica, dis-de-dimineata, un numeros "comando" – format din salariati de la Primaria Vaslui, Directia Sanitar-Veterinara (DSV), Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) si politisti – a dat "buzna" in cele doua piete agro-alimentare din municipiul Vaslui. Scopul raziei: depistarea comerciantilor fara autorizatie, a incalcarii normelor igienico-sanitare si de comert, a surselor de provenienta a marfurilor, gasirea de eventuale produse furate etc.
Din pacate, controlul nu i-a luat prin surprindere pe comercianti, care au dovedit ca sint bine informati. Nici nu-i de mirare, daca luam in considerare numarul mare de persoane implicate si faptul ca se stia de razie cu o zi inainte. Ca urmare, multi comercianti nu s-au mai sinchisit sa vina la "locurile de munca". Altii, atunci cind au vazut ca intr-adevar este control, si-au incuiat marfa si au dat bir cu fugitii.
Cu toate acestea, aproape fiecare comerciant, dintre putinii ramasi pe baricade, a fost gasit in neregula, unele dintre "infractiuni" fiind foarte grave, atentind la sanatatea cetatenilor. S-au dat multe amenzi, insa valoarea acestora, mai mult simbolica, n-are darul de a-i invata minte pe comercianti, care nu se gindesc ca, din cauza nesabuintei de care ei dau dovada, isi pot imbolnavi semenii.
Lumea prezenta in piete a apreciat pozitiv actiunea de ieri si a insistat sa se intreprinda cit mai des asemenea controale. Oamenii au spus ca s-au saturat de comerciantii care nu urmaresc decit sa se imbogateasca.
Primarul Victor Cristea a spus ca acest gen de controale va fi permanentizat. El a spus ca astazi va face public rezultatul controlului si masurile ce se vor lua.
"Dati-le amenzi"
La ora 7, in sala de sedinte a Primariei Vaslui a fost agitatie mare. Politisti, inspectori sanitar-veterinari, angajati ai Primariei si ai OJPC au fost chemati pentru a lua parte la un control complex in pietele agro-alimentare ale Vasluiului.
"Acest control are la baza sesizari ale oamenilor, cu privire la modul cum isi desfasoara activitatea comerciantii in piete. Pe de alta parte, doresc sa aflu ce hram poarta fiecare comerciant, provenienta marfurilor pe care le vind, calitatea serviciilor si conditiile igienico-sanitare, citi sint si citi nu sint producatori. Totul avind ca scop protectia consumatorilor. Am primit multe informatii in legatura cu valabilitatea produselor din piata, mai ales acum, dupa sarbatori. Voi face publice masurile ce le voi lua", a declarat Cristea.
"Trupa de soc" s-a impartit: jumatate in piata Traian, jumatate in piata Centrala.
In piata Traian erau "surprinzator" de putini comercianti. Basarabenii, una din "tintele" raziei si "producatorii" romi, care vind fel si fel de legume sau fructe – si mai putini. La fel comerciantii de carne.
"Au stiut, dom’le. Nu vedeti cum au fugit? Ca potirnichile. Dati-le amenzi. Sintem nevoiti sa le cumparam toate rahaturile lor. Si scump pe deasupra", vociferau vasluienii prezenti la acea ora in piata Traian.
Ramasesera insa destui comercianti care sa demonstreze ca se incalca legile comertului si bunului simt.
Ziaristul Monitorului a ales sa insoteasca echipa formata din Liliana Voinescu, inspector la OJPC, locotenentul Cristian Poiana de la Politia Economica, medicul veterinar Lucian Croitoru, din partea Primariei si citiva subofiteri de politie.
Primul popas, prima amenda. AF Aanei vindea flori fara a avea afisate preturile. "Recompensa": 100.000 lei pe loc. Cam putin, dar, totusi, florarii nu pot decit sa atenteze la buzunarul clientului, nu si la sanatatea lui.
Intram in sectorul produselor din peste, oua si carne. La SC "Georgiana" SRL, patron Ion Anton, societate ce comercializeaza peste, controlul a descoperit multa mizerie, o naveta cu sticle de bere goala plina de praf, un prosop jegos, peste fara gheata, mucuri de tigari, semn ca vinzatoarea, Alina Tiron, mai fumeaza cind nu are clienti.
"Aici este un adevarat focar de infectie, iar conditiile de depozitare lipsesc", a exclamat Voinescu. Masura: prezentarea patronului a doua zi la sediul OJPC pentru a-si primi pedeapsa. Aproximativ aceleasi "conditii" au fost gasite si la magazinul "Avicom".
Nereguli grave la "Codvas"
Insa ce s-a gasit la "Codvas" intrece orice inchipuire. De altfel, in cazul acestei societati se va merge pina la suspendarea activitatii.
"Avem informatii ca aici se vinde carne provenita din taieri fara autorizatie", a spus Lucian Croitoru.
In magazin se vindea carne fara aviz de transport a marfii, organe fara acte, carne tocata suspecta. Despre protectia produselor expuse la vinzare, ce sa mai vorbim.
"Daca tuseste cineva, toti microbii ajung pe carne", a apostrofat-o inspectorul Voinescu pe gestionara Elena Sandu. Aceasta nu stia sa raspunda la nici o intrebare pusa de cei care efectuau controlul. Singurul raspuns pe care il dadea era: "Nu stiu. Domnul doctor Filipescu stie. Toate actele sint la el". "Doctorul" Filipescu este de fapt tehnician veterinar. Din investigatii s-a aflat ca firma apartine lui Vasile Filipescu, fiul "doctorului". Si mai grav este ca firma "Codvas" vindea pe autorizatia sanitara a firmei "Gemivas", patron Mihai Dariescu, de la care de fapt inchiriase spatiul.
In hala de carne doar doi vinzatori, ambii in neregula. Insa in galantare se putea observa marfa "abandonata", proprietarii fiind pititi pe undeva prin apropiere.
La "La Piovra" am gasit destule. Pe sub tejghele am gasit chiar pantofi murdari. In plus, unul era pretul trecut in nota de receptie, altul cel expus la vinzare.
"Am gresit probabil. Dar citeodata vindem si mai ieftin", s-a scuzat vinzatoarea Magdaleana Coropceanu, vizibil nervoasa.
Controlul a continuat si la vinzatorii de produse alimentare si legume, insa aici neregulile au fost mai putin grave. In hala se putea observa ca multa marfa (cartofi, ceapa) nu avea "stapin", semn ca "producatorii" au preferat sa plece, decit sa trebuiasca sa justifice provenienta marfii.
Miine vom reveni cu rezultatul final al controlului. (Nicu VIRLAN)

Comentarii