Scandalurile anului

joi, 30 decembrie 1999, 00:00
4 MIN
 Scandalurile anului

Anul acesta, mai-marii judetului au desfasurat o campanie sustinuta de dobindire a cit mai multe valori mobile si imobile. De exemplu, prefectul a inceput sa-si construiasca o vila, iar directorul FPS nu s-a lasat mai prejos.
Cel mai mare producator de piine din municipiul Vaslui si al doilea din judet s-a aflat la un pas de colaps: nepasare, incompetenta sau interese meschine?
Judetul Vaslui nu a fost niciodata zguduit de atitea scandaluri ca in 1999. In centrul atentiei au fost reprezentantii actualei puteri politice, care au fost acuzati in repetate rinduri ca singura "misiune" pe care o au de executat in functiile pe care le-au dobindit este aceea de imbogatire peste noapte.
"Monitorul" a relatat, la momentul potrivit, desfasurarea ostilitatilor, concluziile urmind sa fie trase de Justitie si de cetateni, la vot.
"Domnul prefect, in afara de sindromul prostiei, sufera si de sindromul minciunii"
Anul a debutat furtunos cu scandalul dintre prefectul Dumitru Baltatu si omul de afaceri Adrian Porumboiu, presedintele SC Racova SA Vaslui. Baltatu a incercat sa organizeze un grup de sprijin, format din afaceristi vasluieni care sa contribuie la sustinerea financiara a echipei de handbal Moldosin, pe atunci in prima liga. Din motive necunoscute, prefectul a "uitat" sa-l invite pe Porumboiu, cel mai potent om de afaceri din judet. Acesta s-a revoltat, mai ales ca prefectul a sustinut ca l-a invitat. Afirmatia lui Baltatu l-a determinat pe Porumboiu sa declare: "Domnul prefect, in afara de sindromul prostiei, sufera si de sindromul minciunii." Pina la urma, demersul prefectului a fost un rasunator esec si echipa de handbal a retrogradat.
Aceasta disputa s-a dovedit un simplu foc de paie pe linga afacerea "Comcereal". Aceasta societate a fost rivnita cu ardoare de capii taranistilor vasluieni, inca de la sfirsitul anului 1998. Pentru a si-o adjudeca, Florin Anicai, directorul FPS Vaslui, Constantin Dulute, fostul director al Directiei Agricole si Gheorghe Bordeianu, cumnatul prefectului, s-au inscris in PAS-ul societatii. Afacerea ar fi mers ca pe roate daca de aceasta firma nu ar fi fost interesata si SC Racova SA, care a oferit cu mult mai mult decit "PAS-ul taranist". Dupa multe dispute, FPS Bucuresti nu a avut ce face si a dat dreptate firmei Racova.
Un alt scandal in care a fost implicat FPS este cel referitor la privatizarea SC Paloda SA Birlad. SC Vipp SA Bucuresti a fost nemultumita de modul in care s-a desfasurat licitatia si a dat in judecata FPS Vaslui. Pentru Ofelia Anicai, Rodica Craciun si jurista Elena Chirita, cele trei angajate ale FPS Vaslui care au format comisia de licitatie, Vipp a depus plingere penala la Politie. Rezultat plingerii a ramas un mister pina in zilele noastre.
Bomba anului a fost serialul de dezvaluiri intitulat "Clanul din fruntea judetului", in care s-a facut pentru prima data public unul din modurile in care puterea si-a rasplatit sustinatorii: locuri in Consilii de Administratie, Comisii de Cenzori si Adunari Generale ale Actionarilor. Serialul a creat mare vilva in judet.
"Cazul Muntenita"
Alexandru Mera, deputat PD de Vaslui, a fost si el unul din actorii scenei scandalurilor vasluiene. El a adus de nenumarate ori acuzatii colegilor sai din coalitie referitoare la abuzuri in privatizari si la tot felul de afaceri necurate. Unul dintre cei mai agreati "prieteni" ai lui Mera a fost Constantin Dulute. Deputatul vasluian l-a acuzat permanent pe acesta ca ii obliga pe directorii de IAS-uri sa cumpere pesticide de la SC Mondial Tranzit SA Vaslui, societate la care actionarul majoritar este Maricica Iovita, protagonista unui alt mare scandal al acestui sfirsit de an: "Muntenita".
Scandalul la Muntenita a inceput inca din august, cind modul de tranzactionare a actiunilor detinute de PAS a fost vehement contestat. Atunci, Maricica Iovita si investitorul turc Ali Arslan au cumparat, cu bani lichizi, cu ajutorul unor sustinatori din PAS, certificate de actionar, chiar in curtea fabricii. La sfirsitul lunii noiembrie, la Muntenita a fost declansat un amplu conflict de munca, ce a durat 10 zile si care a avut de toate: demonstratii ale muncitorilor, negocieri, refuzuri, actiuni in forta, un proces si o ancheta a Politiei. Epilogul a fost neasteptat: Muntenita si-a reluat activitatea, dar Iovita nu mai este presedintele Consiliului de Administratie, iar controlul firmei a fost preluat de Ali Arslan.
Anul 2000 va fi special, din mai multe motive. Unul este acela ca vom avea alegeri locale si generale si, in spiritul "bunei" traditii romanesti, disputele nu vor fi tocmai ortodoxe. Deci, vasluieni, stati cu ochii pe "Monitorul". (Nicu VIRLAN, Marius HERMENIUC)

Comentarii