Struti de Ivesti

sâmbătă, 27 ianuarie 2001, 00:00
5 MIN
 Struti de Ivesti

La sfirsitul verii trecute, din intimplare, Avanu a auzit ca a creste struti, chiar aici, in Romania, este o afacere buna: "Mi-au ajuns la urechi diferite informatii referitoare la acest subiect. Asa ca in luna august am cumparat din Timisoara, de la o firma ungureasca, 12 pui de strut, in virsta de o saptamina. Apoi, in octombrie, am mai cumparat inca o serie de 20 de pui. I-am cumparat cu 280 de marci germane bucata."
Pina cind sa se hotarasca sa-si cumpere struti, omul nu stia mare lucru despre aceste pasari. Insa, din momentul in care si-a pus in cap sa intre in afaceri cu asa ceva, Avanu a cautat sa afle si sa stringa cit mai multe informatii. In prezent stie destule despre cum trebuie crescuti si ingrijiti strutii: "In primele trei-patru zile, dupa ce ies din oua, atunci e perioada cea mai dificila pentru ei si atunci ai cel mai mare chin. In perioada asta de citeva zile, puii nu maninca si nu beau nimic. Dupa asta, trebuie sa-i inveti tu sa manince si sa bea, ca ei nu stiu. Spre exemplu, le arati efectiv apa cu degetul. Eu am avut noroc ca i-am cumparat cind deja trecusera de perioada asta."
Cea mai mare grija a lui Avanu este ca nu cumva strutii sa-si fractureze picioarele. Potrivit spuselor sale, chiar si dupa ce ajunge la maturitate, un strut nu mai poate fi vindecat daca isi rupe un picior. Cel mai des se pot intimpla astfel de accidente in momentul in care sint speriati.
"Atunci, devin atit de stresati si de agitati incit nu mai tin cont de nici un fel de obstacol. Efectiv, se izbesc in garduri sau chiar in pereti si din cauza asta isi pot rupe picioarele si atunci nu mai ai ce face cu ei si trebuie sa-i sacrifici", ne-a precizat Avanu.
In ciuda acestui aspect, strutii sint niste vietati foarte rezistente la boli. Spre exemplu, sint imuni la pesta si holera.
Din cele 32 de exemplare pe care le-a luat, Avanu mai are in momentul de fata 26 de struti, cu virste cuprinse intre doua si cinci luni si jumatate. Restul i-a vindut unor persoane din alte judete, care, ca si el, vor sa puna pe picioare o crescatorie de struti.
La inceput i-a tinut in propria-i ograda, dar, ulterior, i-a mutat intr-o cladire situata la intrarea in sat: "I-am luat de acasa si i-am adus aici pentru ca, in primul rind, au nevoie de multa liniste. Trebuie feriti de zgomote puternice, cum ar fi cele produse de motoarele tractoarelor sau camioanelor, pentru ca altfel se sperie si se pot accidenta singuri."
Strutii inghit tot ce le "fura" ochii
Un alt "defect" al strutilor este ca au obiceiul de inghit tot ce straluceste. "Trebuie sa ai mare grija sa nu lasi prin preajma lor bijuterii sau orice alte obiecte care le «ia ochiul», ca imediat il inhata. Eu am patit-o cu unul, care a inghitit un ciob destul de mare de farfurie. Noroc ca am fost pe faza si l-am strins imediat de git si i-am scos ciobul inainte de a-l inghite. In stomacul unui strut pe care am fost nevoit sa-l sacrific, am gasit fel de fel de obiecte care n-au nici o legatura cu alimentatia lor. Spre exemplu, avea o bucata de tabla, care era deja rotunjita din cauza digestiei. Au proces de digestie foarte bun. Ceea ce inghit, indiferent ce este, va sta in stomacul lor pina ce va fi macinat complet. Asa ca nu sint deloc adevarate povestile cu strutii care inghit bijuteriile si apoi stai sa-i pindesti pina ce elimina inelul de aur, spre exemplu. In rest, sint pasari care nu ridica nici un fel de probleme. La maturitate, cintaresc 150 de kilograme si ajung la o inaltime de 2-3 metri. Chiar daca au o statura impresionanta, nu sint agresivi. Dar nu e bine ca un mascul sa te observe atunci cind ii iei ouale din cuib", ne-a povestit Avanu.
Un strut poate trai 80 de ani, iar perioada reproductiva dureaza cam 30-40 de ani. O femela de strut poate face pina la 60 de oua intr-un an. Femela cloceste noaptea. Pe timpul zilei, masculului ii revine aceasta indatorire materna. Avanu ne-a spus ca strutii isi sapa cuiburile in pamint si, pentru a le feri de intemperii, trebuie sa li se amenajeze acoperisuri din crengi sau paie.
1.200 de dolari strutul
Datorita "productivitatii" crescute a strutilor, Avanu nu vrea sa se opreasca aici. Si-a pus in cap ca in circa 4 ani sa puna pe picioare o veritabila ferma de struti, cu 300-400 de exemplare. Pentru asta vrea sa achizitioneze 80 de hectare de teren, situat in afara satului.
"La 400 de exemplare, daca reusesti sa vinzi pe an 50-60 de struti, iti acoperi toate cheltuielile si ai si profit. Cinci struti adulti consuma intr-o zi cit un porc. Iarna ii hranesti cu lucerna uscata, tocata marunt si le dai si concentrate, porumb si orz. Vara le dai drumul in tarc si pasc singuri iarba, dar si atunci trebuie sa le dai nutreturi concentrate, ca sa-i mentii o hrana echilibrata. Insa, sa stiti ca nu sint deloc pretentiosi la mincare. Pentru intretinerea unui singur exemplar se cheltuie cam 1,5 milioane de lei pe an. In primavara vreau sa vind o parte din strutii care ii am si sa-mi pastrez doar trei tripleti. Un triplet e format dintr-un mascul si doua femele, ca asa se grupeaza ei. Astia o sa-i pastrez pentru reproductie si o sa-mi cumpar si alti pui mici din nou", a mentionat Avanu.
Pentru el, afacerea se anunta a fi una profitabila. Un exemplar atinge maturitatea la virsta de 12-14 luni. Atunci, daca are cel putin 80 de kilograme, poate fi vindut cu 1.200 de dolari americani. De la strut se foloseste aproape totul. Carnea are o foarte mare cautare in Occident pentru ca are cel mai scazut continut de colesterol. Pielea este folosita in domeniul marochinariei si chiar pentru confectionarea de diferite articole vestimentare, iar penele, datorita frumusetii lor, sint folosite ca ornamente vestimentare. Pielea de strut, bine prelucrata, se vinde cu 2.500 de dolari bucata.
"Sper ca in vreo patru ani sa pun pe picioare ferma. Cred ca pentru inceput o sa livrez doar la export, deoarece, deocamdata, in Romania nu exista cerere, pentru ca, spre exemplu, kilogramul de carne de strut costa 30-40 de dolari. Dar, in 5-6 ani, o sa se dezvolte si la noi acest gen de afacere si o sa se ajunga sa se cumpere struti la fel cum se achizitioneaza acum porcii", a conchis Avanu. (Razvan CALIN)

Comentarii