Vasluienii au dat cu stingul in dreptul

luni, 05 iunie 2000, 23:00
4 MIN
 Vasluienii au dat cu stingul in dreptul

Rezultatele facute publice de Biroul Electoral Judetean (BEJ) Vaslui ieri, 5 iunie, in urma alegerilor locale din municipiul resedinta i-au lasat pe multi cu gurile cascate. Nimeni nu s-a asteptat ca diferenta dintre Victor Cristea (PD) si ceilalti candidati la Primaria Vaslui sa fie asa de zdrobitoare.
Cea mai mare surpriza este insa componenta viitorului CL Vaslui, care va fi format din trei partide: PD, PDSR si PRM. Tot surprinzatoare este si reusita lui Constantin Poiana, care a reusit sa acceada ca independent in CL Vaslui.
In rest, prezenta la vot, de 45,7%, nu a mirat pe nimeni, ea confirmind previziunile tuturor.
O prima surpriza, facuta deja publica de "Monitorul", a fost procentul ridicat cu care Victor Cristea, actualul primar, a intrat in turul doi. El a reusit sa atraga voturile a 64,7% dintre vasluienii prezenti la urne. Socul a fost destul de mare pentru politicieni, intrucit in competitie s-au aflat 21 de candidati, citiva dintre acestia avind in spate partide puternice care au facut o campanie electorala incisiva.
Pe locul II si cel care il va insoti pe Cristea in turul doi este candidatul PDSR, Vasile Gheorghiu. El a strins, cu greu, 13,01% din voturile vasluienilor.
In continuare, clasamentul pentru alegerile la functia de primar al municipiului resedinta se prezinta astfel: Ticu Bahnariu (CDR) – 3,67%; Petru Blanita (PNL) – 3,43%; Mircea Chiosa (PRM) – 2,53%; Marian Puescu (UFD) – 2,52%; Dumitru Voicu (ApR) – 2%; Gheorghe Cirja (PSM) – 1,14%; Vasile Popa (PUR) – 1,07%; Vasile Puf (FER) – 0,95%; Valeriu Anitei (PSDR) – 0,82%; Petrea Goria (PNR) – 0,71%; Corneliu Grosu (PS) – 0,67%; Mihai Dimitriu (PM) – 0,65%; Sorinel Trufia (Partida Romilor) – 0,54%; Angela Pircalabu (independent) – 0,34%; Ioan Vieru (PPDR) – 0,30%; Leonard Negruti (ANCD) – 0,28%; Daniel Bigu (PNDC) – 0,20%; Stefan Frunza (PNT) – 0,16% si Didina Pulpan (PFNDP) – 0,16%.
PRM s-a facut cu patru consilieri
Alegerile pentru CL Vaslui au adus surprize de proportii: partidele de dreapta au fost pur si simplu zburate din administratia publica locala.
Pe buletinele de vot au fost trecute 24 de partide si 3 candidati independenti: Constantin Poiana, Aurica Baltatu si Gheorghe Ciobanu. Dupa numararea voturilor, cel mai "stampilat" partid a fost PD, care a obtinut 32,55% din voturi. Au urmat: PDSR cu 24,75%, PRM – 6,26%, CDR – 3,91% si PNL – 3,52%.
Coeficientul electoral al circumscriptiei, care se obtine prin impartirea numarului total al voturilor valabil exprimate (26.494) la numarul de mandate de consilieri locali (23), a fost de 1.151 voturi, iar limita de 5% din totalul de voturi valabil exprimate a fost de 1.324. Ca urmare, pragul electoral a fost stabilit la 1.151 de voturi. De aici a plecat toata tarasenia. Singurele partide care au reusit sa depaseasca acest prag electoral au fost: PD – care a obtinut 7 mandate, PDSR – 5 mandate, PRM – 1 mandat si independentul Constantin Poiana, care a fost preferat de 1.171 de vasluieni.
In consecinta, restul de 9 mandate au fost repartizate in mod egal celor 3 partide. Astfel, viitorul CL Vaslui va avea urmatoarea componenta: Victor Cristea, Gheorghe Grumazescu, Augustin Ilies, Ion Hriscu, Marin Popa, Valeriu Bogos, Dumitru Apostolache, Ioan Stamatin, Gheorghe Avatajitei, Stefan Dicu – PD; Vasile Gheorghiu, Alexandru Irimia, Eugen Neacsu, Vasile Barbieru, Irinel Stativa, Gheorghe Acatrinei, Emil Tiu, Florin Manea – PDSR; Ioan Ilascu, Mihai Sacaleanu, Mircea Chiosa, Ioan Mancas – PRM; Constantin Poiana – independent.
In cazul in care Cristea va ajunge primar peste doua saptamini, locul lui in CL va fi luat de Viorel Codreanu, iar daca turul doi va fi cistigat de Gheorghiu, locul acestuia va fi luat de Veronia Costin.
Surse din mediile politice vasluiene dau ca sigura informatia ca posturile de viceprimari vor fi ocupate de PD si PRM, acesta din urma obtinind postul datorita sustinerii PDSR, in schimbul detinerii controlului in CL.
Asadar, partide puternice si cu traditie au ramas in afara "legislativului" vasluian, lucru care ar trebui sa dea de gindit membrilor acestor grupari politice.
Ceilalti doi candidati independenti au obtinut 361 de voturi – Aurica Baltatu si 419 – Gheorghe Ciobanu. La o analiza mai atenta se poate spune ca cei doi independenti au scos, practic, prin candidatura lor, CDR si PNL in afara CL. Aurica Baltatu este sotia presedintelui CDR Vaslui si prefect in exercitiu, iar Gheorghe Ciobanu este membru PNL. Practic, prin voturile atrase de acestia, partidele "mama" au patit rusinea de a nu avea nici un membru in CL, lucru probabil nemaiintilnit in alte orase.
Numaratoarea consilierilor judeteni este in plina desfasurare
Pina ieri, BEJ Vaslui nu primise inca din teritoriu toate procesele verbale pentru a se putea sti care sint primarii alesi din "prima" sau cei care vor merge in turul doi, componenta CL de la comune si componenta Consiliului Judetean (CJ) Vaslui. Stim deocamdata ca in 60 de comune va avea loc turul doi, iar in 11 comune (Vetrisoaia, Berezeni, Bacesti, Dimitrie Cantemir, Padureni, Zapodeni, Deleni, Bunesti-Averesti, Dragomiresti, Girceni, Tutova) primarul a iesit din primul tur.
Din estimarile specialistilor reiese ca in viitorul CJ suprematia o va detine PDSR. Tot acest partid pare ca va avea si cel mai mare numar de primari. In numerele viitoare va vom tine la curent cu noutati despre rezultatele alegerilor locale. (Nicu VIRLAN)

Comentarii