Vosganian, K.O.

joi, 26 octombrie 2006, 23:52
5 MIN
 Vosganian, K.O.

Astfel, ar deveni senator Camelia Gavrila, sefa ISJ. Bomba bombelor insa aseara tirziu: Vosganian a fost tratat cu maxima raceala de cel care ar trebui sa aprobe numirea sa ca „ministru” al UE, cu o leafa de 18.000 de euro. Colac peste pupaza, au aparut si relatari privind o posibila colaborare a senatorului de Iasi cu Securitatea.
Nominalizarea senatorului PNL de Iasi Varujan Vosganian pentru functia de comisar european a pus pe jar conducerile locale ale PD si PNL. Locul liber pe care Vosganian il va lasa in Senat a aprins spiritele in Alianta DA, atit PNL, cit si PD rivnind postul. Pe lista electorala, in maniera in care a fost negociata in 2004, primii pe lista de supleanti sint subprefectul Florin Ungureanu (care a candidat din partea PD), sefa ISJ Camelia Gavrila (PNL) si consilierul local Tiberiu Brailean (PD). Lupta acerba de la conducerile celor doua partide din alianta de guvernare pare sa se dea pentru propulsarea ca senator a democratului Ungureanu sau a liberalei Gavrila. Concret, conform legii electorale, postul de senator ar trebui ocupat de prima persoana inscrisa pe lista, adica de Florin Ungureanu (PD). Acesta este insa acum apolitic, datorita functiei, iar urmatoarea pe lista este Gavrila. Pe de alta parte, conform protocolului Aliantei, atit PD, cit si PNL ar trebui sa aiba asigurat la Iasi cite un post de senator, ceea ce ar insemna ca locul lasat liber de Vosganian sa fie ocupat de un liberal. Interpretarea legii, sau a protocolului: cine va invinge?
Ungureanu joaca la doua capete
Florin Ungureanu este primul pe lista de supleanti si, conform legii, cel mai indreptatit sa ocupe postul de senator. Ungureanu nu exclude posibilitatea de a deveni senator independent. In acest mod, subprefectul Florin Ungureanu pare sa fi gasit varianta de a face parte din Parlamentul Romaniei fara a scapa insa din vedere postul de subprefect. „Nu este neaparat nevoie sa ma inscriu intr-un partid politic. O varianta este autosuspendarea din functia de subprefect si intrarea in Parlamentul Romaniei ca senator independent. Vreau sa fac multe pentru Iasi, si mi-ar fi mai usor din postul de senator”, a precizat Florin Ungureanu. Intentia exprimata de Ungureanu ar fi sa revina in functia de subprefect, in cazul in care ar fi organizate alegeri anticipate anul viitor, iar el nu s-ar mai regasi pe liste.
Aceasta varianta este totusi putin probabila. Astfel, Legea 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului impune candidatilor de pe lista de supleanti sa ramina membri ai partidelor din care provin. Conform legii, „in caz de vacanta a mandatelor de deputati sau de senatori alesi pe liste de candidati, supleantii ocupa locurile devenite vacante, in ordinea in care sint inscrisi in liste, daca pina la data validarii, pentru ocuparea locurilor vacante, partidele sau formatiunile politice pe listele carora au candidat supleantii confirma in scris ca apartin acestora”. Cu alte cuvinte, pentru a intra in Senat, Ungureanu ar trebui sa se intoarca mai intii in PD. Acest lucru ar atrage automat pierderea fotoliului de subprefect, intrucit calitatea de inalt functionar public este incompatibila cu cea de membru al unui partid politic.
In plus, autosuspendarea invocata de Ungureanu nu este definita ca procedura in statutul functionarilor publici. Functionarii pot fi suspendati doar in cazul in care ar fi arestati preventiv, ei neavind posibilitatea de a se autosuspenda din functie. Ideea actualului subprefect nu este agreata nici de liderul democratilor ieseni, Dan Carlan. „Ungureanu nu poate sa fie independent deoarece a fost trecut pe listele politice ale Aliantei. Validarea mandatului de senator este conditionata de prezentarea certificatului din partea partidului. Si eu vreau sa fiu si tinar, frumos si bogat, dar uite ca am burta si chelie”, a spus Dan Carlan.
Depolitizarea administratiei, egala cu zero
Carlan este pregatit sa il atraga pe subprefectul Ungureanu din nou in PD cu o oferta politica tentanta. „Il voi convinge cu vorba buna. Sint convins ca postul de senator este foarte important pentru el. De aceea ii voi propune reinscrierea in activitatea politica si ii voi oferi proiecte politice pe termen lung”, a declarat Carlan. Presedintele democrat a mai spus ca tranzitia subprefectului Ungureanu de la functionar la om politic reprezinta doar o formalitate. „Este nevoie de o coala A4 si de doua semnaturi. Se va inscrie in partid ca oricare alt cetatean, semnind adeziunea, care desigur va fi aprobata. Astfel, va trebui sa renunte la calitatea de inalt functionar public, pe motiv de incompatibilitate”, a afirmat Carlan. Florin Ungureanu si Dan Carlan vor avea o discutie la sfirsitul acestei saptamini. Scenariul pe care il va parcurge Ungureanu in aceasta varianta este simplu. El ar urma sa se reinscrie in PD, situindu-se astfel intr-o pozitie clara de incompatibilitate. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga (PD), ar constata printr-un ordin incompatibilitatea si ar dispune demiterea lui Ungureanu din functia de subprefect si excluderea din corpul inaltilor functionari publici. Ungureanu ar fi astfel liber sa ocupe fotoliul de senator. Pozitia adoptata de Carlan si de Ungureanu inseamna practic ca mult discutata depolitizare a administratiei nu valoreaza pentru liderii de partid nici doi bani.

Ce sanse are Camelia Gavrila?
Singura sansa ca sefa ISJ, liberala Camelia Gavrila, sa ocupe postul care ar putea fi lasat vacant de Vosganian este ca Ungureanu sa nu ajunga in Parlament. Acest lucru s-ar putea intimpla in cazul in care subprefectul va decide sa ramina pe functia pe care o ocupa in prezent. „Nu stiu daca vor fi negocieri in cadrul Aliantei. Noi am incercat sa depolitizam administratia publica, iar daca Florin Ungureanu va reintra in PD, va demonstra exact opusul. Cu toate ca ii apreciez calitatile, voi face tot ce-mi sta in putinta ca postul unui senator liberal sa revina tot unui liberal”, a declarat presedintele filialei iesene a PNL, Relu Fenechiu. Liderul liberalilor ieseni sustine ca Ungureanu poate ajunge senator doar daca are aprobarea copresedintilor Aliantei, adica a democratului Emil Boc si a liberalului Calin Popescu Tariceanu. Astfel, este de presupus ca liderul PNL nu isi va da acordul pentru un al doilea senator democrat la Iasi. In replica, presedintele PD Iasi, Dan Carlan, a spus ca „listele sint deja aprobate de copresedintii aliantei de la acea data, respectiv domnul Basescu si domnul Stolojan. Florin Ungureanu nu are nevoie de nici o aprobare. Avizul actualilor presedinti, Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu, ar fi necesar in cazul in care ar aparea modificari si s-ar sari peste unii candidati”.
Judetul nostru are 17 reprezentanti in Parlament: 12 deputati si 5 senatori (2 PSD, 1 PD, 1 PNL, 1 PC). In cazul respectarii legii electorale si a acceptarii de catre Florin Ungureanu a postului de senator, judetul nostru va avea 2 senatori democrati – Dan Carlan si Florin Ungureanu, si nici unul liberal. Finalul bataliei politice din sinul Aliantei DA pentru postul de senator s-ar putea decide in urmatoarele zile. Daca Vosganian nu va fi validat in functia de comisar european, acesta va ramine in Senat. In aceasta situatie, Ungureanu va ramine subprefect, iar Gavrila, sefa la ISJ. Daca insa Vosganian va deveni comisar european, numele viitorului senator care il va inlocui ar putea fi cunoscut abia in februarie 2007, cind se va incheia vacanta parlamentara.

Comentarii