Zeci de mii de procese verbale ale soferilor, verificate „la mina”

vineri, 09 ianuarie 2009, 23:42
3 MIN
 Zeci de mii de procese verbale ale soferilor, verificate „la mina”

In mare parte e vorba de procese verbale, dar si de dosare penale. DGA Iasi vrea sa ceara ajutor in ancheta imensa de la DGA Vaslui. In vizor sint peste 20 de politisti de toate gradele.

Ancheta Directiei Anticoruptie (DGA) la Rutiera a continuat vineri cu alte zeci de mii de procese-verbale ridicate din sediul Serviciului. Ofiterii DGA au ridicat mai multe documente pe care le vor analiza in cursul saptaminii viitoare.

Seful Politiei Rutiere (SPR) sustine senin ca pina acum nu a avut semnale ca subordonatii lui ar fi comis acte de coruptie. "Nici una din sesizarile pe care le-am primit nu faceau referire la astfel de fapte", spune comisarul Petru Frunza, seful SPR.

Intre timp, ofiterii DGA se gindesc sa ceara ajutorul colegilor de la Vaslui pentru a termina verificarile documentelor cit mai repede. In paralel cu ancheta procurorilor, pe capul celor de la Rutiera a mai venit si un control de la Bucuresti.

"Este trist, dar si benefic"

In cursul zilei de ieri, alte aproape 20.000 de documente au fost ridicate din sediul Politiei Rutiere si duse in cladirea DGA pentru verificari. "Nu stiu nici eu exact despre ce este vorba. Astazi au venit si au ridicat ultimele documente pe care le-au solicitat. Este vorba de exemplarul trei al proceselor verbale incheiate in lunile septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie anul trecut. Au solicitat planificarile, buletine de evidenta si alte documente care tin de activitatea Serviciului", a precizat comisarul Petru Frunza, seful Politiei Rutiere. Acesta sustine ca toate sesizarile despre subordonatii lui, care au ajuns la el, nu au facut referire la acte de coruptie.

"Sesizari au mai fost, dar facute la nivel de Inspectorat. S-au facut verificari si acolo unde s-au confirmat s-au luat masuri. La mine nu au ajuns sesizari sau semnale despre fapte de genul celor care se ancheteaza in acest moment", a mai spus seful SPR.

In opinia comisarului Frunza, ancheta desfasurata de procurorii Curtii de Apel si DGA va face "curatenie" intre angajatii din subordinea lui. "Dintr-un anumit punct de vedere este trist, pentru ca pune o pata pe imaginea institutiei. Din alt punct de vedere, aceasta ancheta trebuie privita si ca un lucru benefic. Cine a gresit va plati. Daca exista oameni care au facut greseli, se epureaza sistemul, iar ceilalti vor intelege, poate mai mult decit o fac in prezent, ca nu este de glumit cu astfel de lucruri", a spus comisarul Frunza. "Vom cistiga calitativ, si nu cantitativ. Aceasta actiune va fi un exemplu pentru cei care vor ramine si pentru cei care vor veni in viitor", a incheiat seful Politiei Rutiere.

Seful IPJ: "S-a adus atingere imaginii Politiei. Vom lua masuri"

Ofiterii DGA si procurorii Parchetului de pe linga Curtea de Apel au inceput deja verificarile la documentele pe care le-au ridicat in ultimele zile de la Rutiera. Surse apropiate anchetei spun ca volumul de munca este atit de mare incit se gindesc sa ceara sprijin de la colegii lor de la DGA Vaslui.

Anchetatorii vor sa termine cit mai repede analiza actelor pentru ca, in paralel cu verificarile facute de procurori, la sediul Politiei Rutiere se desfasoara si un control de audit, venit de la Bucuresti. Acesta, sustin anchetatorii, era planificat de mai multe luni, si nu are legatura cu ancheta procurorilor.

Seful Politiei spune ca este posibil ca ofiterii DGA sa mai ridice si alte acte in zilele urmatoarele. "S-au ridicat si astazi (ieri – n.r.) unele documente, si probabil vor mai veni. Este ancheta procurorului, si nu pot eu sa ma pronunt ce va face. Cert este ca deja s-a adus atingere imaginii politiei si vor fi luate masuri impotriva celor care au gresit", a spus comisarul sef Liviu Zanfirescu, seful IPJ.

Ancheta asupra politistilor de la Rutiera a demarat la jumatatea acestei saptamini cu o descindere in forta a procurorilor si ofiterilor DGA la sediul Serviciului. Anchetatorii au ridicat din fisetele Politiei zeci de mii de documente pe care le-au inghesuit in trei masini.

Potrivit procurorilor, asupra a peste 20 de agenti ai Serviciului planeaza grave suspiciuni privind fapte de coruptie. Zeci de angajati ai SPR au fost monitorizati timp de patru luni de zile prin supravegheri si interceptari telefonice. Acuzele ar avea legatura, in principal, cu sume de bani date pentru a favoriza numerosi soferi care au incalcat regulile de circulatie, lucru care ar fi capatat o amploare foarte mare la Iasi.

Comentarii