Tintin, celebrul reporter din benzi desenate, a fost in Romania, sustine un specialist in BD

joi, 15 noiembrie 2007, 20:33
3 MIN
 Tintin, celebrul reporter din benzi desenate, a fost in Romania, sustine un specialist in BD

In povestirile BD care se adreseaza "tuturor tinerilor intre 7 si 77 de ani", realizate de belgianul Herge, pe numele sau real Georges Remi, Tintin calatoreste in tari bine definite – Egipt, China, America de Sud, Anglia, Scotia sau tara sovietelor (URSS) – dar si in tari imaginare. Una dintre acestea este Syldavia (Syldavie, in franceza), in care Tintin calatoreste in "Sceptrul lui Ottokar".

Au existat diferite teorii printre "exegetii lui Herge", hergeologii, in legatura cu tara din respectivul album. Unii au spus ca Syldavia este Austria, altii ca este Bulgaria, Bosnia-Hertegovina sau chiar Belgia.

Dodo Nita sustine insa ca, inca de la prima lectura a benzii desenate, a avut impresia ca Syldavia ii este surprinzator de familiara, si a ajuns apoi la concluzia ca este vorba despre Romania.

Teoria sa se bazeaza pe mai multe argumente. In primul rind, numele tarii ar putea veni de la parti ale numelor provinciilor istorice Transilvania (Tran-syl-vanie) si Moldova (Mol-davie): Syldavie. Apoi, emblema tarii este pelicanul negru. Desi aceasta pasare nu exista, doar in Romania traiesc suficient de multi pelicani, in Delta Dunarii, pentru a justifica aceasta alegere. In plus, la expozitia universala din 1937 de la Paris, emblema pavilionului Romaniei era un pelican, iar "Sceptrul lui Ottokar" a fost publicat in revista "Le petit vingtieme" in aceeasi perioada, 1937-38.

Printul Muskar XII al Sylvaniei, caruia Herge ii face in carte un portret, seamana bine cu Alexandru Ioan Cuza, mai spune Nita, iar descrierea geografica a tarii seamana cu Principatele Unite din perioada lui Cuza.

"Syldavia este o mica tara din Europa Orientala, formata din doua largi vai, cea a fluviului Wladir si cea a afluentului sau Moltus, care se intilnesc la Klow, capitala tarii", scrie Herge. "Aceste vai sint marginite de mari platouri impadurite si inconjurate de munti inalti si inzapeziti."

In opinia lui Nita, Wladir este Dunarea, Moltus, Prutul, iar Klow este orasul Galati.

Si istoria Syldaviei seamana cu cea a Romaniei: tara a fost cucerita de slavi si de turci, iar apoi si-a cucerit independenta. De asemenea, in Romania acelei perioade se remarca ascensiunea Garzii de Fier, iar in Syldavia, La Garde d’Acier incearca sa preia puterea si sa rastoarne monarhia.

Pina in prezent, in lume au fost publicate peste 200 de studii, monografii, carti de analize sau dictionare de personale despre Tintin.

Lansata in urma cu aproape doi ani, seria "Aventurilor lui Tintin" in limba romana este editata in 1.500-2.000 de exemplare pentru fiecare titlu. Cele mai recent publicate aventuri ale reporterului belgian, "Sceptrul lui Ottokar" si "Crabul cu Clestii de Aur", sint disponibile in librarii si supermarket-uri la pretul de 30-35 de lei. Urmatoarele doua albume sint programate pentru primavara viitoare.

Tintin apare alaturi de catelul sau Milu in 24 de aventuri, publicate in mare parte in anii ’40 si ’50. Desi Herge s-a nascut in urma cu 100 de ani, Tintin este departe de a apartine trecutului, a spus delegatul regiunii Wallonie-Bruxelles la Bucuresti, Daniel Sotiaux, la lansare. Albumele sint traduse in 60-70 de limbi, iar tirajele ramin constante. In plus, aventurile tinarului reporter vor fi ecranizate de Steven Spilberg.

Pentru Dodo Nita, Tintin "face parte din cultura generala a tinerilor francezi si belgieni dar si a altor 200 de milioane de cititori din lumea intreaga. Este un mit al lumii moderne." Generalul Charles de Gaulle spunea ca Tintin este singurul sau rival pe plan international, a mai povestit Nita. (NewsIn)

Comentarii