Top 10 procese ridicole: de la berea cu halucinatii erotice la Batman-ul turcesc

duminică, 11 iulie 2010, 15:14
4 MIN
 Top 10 procese ridicole: de la berea cu halucinatii erotice la Batman-ul turcesc

Istoria proceselor ridicole incepe cu Stella Libebeck. In 1992, americanca in varsta de 79 de ani a varsat pe ea un pahar cu cafea de la McDonald’s si s-a ars. Toata lumea a ras cand a dat in judecata compania, insa a castigat procesul in cele din urma, devenind mai bogata cu 2,9 milioane de dolari.

Procesele ridicole au luat ulterior amploare, iar ceea ce a urmat depaseste orice imaginatie, dupa cum arata un top realizat de catre independent.co.uk.

10. Tacerea e de aur

Detinatorii drepturilor pentru discografia regretatului compozitor avangardist John Cage l-au dat in judecata pe muzicianul Mike Batt, in 2002, pentru plagiat.

Ei au sustinut ca unul dintre cantecele lui Batt, "’A Minute’s Silence", a copiat piesa "4’33" a lui Cage. Ambele melodii redau o liniste deplina.

Desi ideea drepturilor de autor pe liniste este ridicola, Batt a decis sa cada la intelegere cu avocatii care luptau pentru drepturile lui Cage, platind o suma in dolari de sase cifre.

Nu numai ca tacerea e de aur, ea valoreaza chiar milioane bune, scriu jurnalistii britanici.

9. Imi vreau rinichiul inapoi!

Cand sotia sa adultera i-a inmanat hartiile de divort, americanul Richard Batista si-a iesit din pepeni si i-a impus urmatoarea alegere: fie ii da inapoi rinichiul pe care i-l donase cu opt ani inainte pentru a-i salva viata, fie ii plateste un milion si jumatate de dolari.

8. Nascuti paratori

In 1996, parintii americancei Patsy Ann Byers l-au dat in judecata pe regizorul Oliver Stone, ca fiica lor a fost impuscata din cauza filmului "Nascuti asasini".

Byers a ramas paralizata, dupa ce doi barbati au inceput sa traga la nimereala intr-un loc public, inspiratii fiind de filmul regizat de Stone.

Procesul a fost respins insa in 2001.

7. Despagubiri contra faima

O sosie a lui Michael Jordan, pe nume Allen Heckard, a incercat sa dea in judecata compania Nike, care il sponsoriza pe baschetbalist. El a vrut sa ceara 832 de milioane de dolari despagubiri pentru ca Nike il ajutase pe Jordan sa devina faimos, iar asta ii adusese indirect prejudicii legate de viata sa privata. Postul de televiziune CBS a catalogat initiativa lui Heckgard "atat de absurda incat face de ras chiar si procesele ridicole".

6. Loveste si da in judecata

In 2004, omul de afaceri Tomas Delgado a incercat sa tarasca in tribunal familia unui baiat de 17 ani pe care-l lovise mortal cu Audi-ul sau, cerand despagubiri pentru stricaciunile pe care acesta i le produsese masinii sale. Desi circula cu o viteza mai mare decat cea legala, Delgado nu fusese condamnat, deoarece bicicleta pe care a mers victima sa nu era dotata cu faruri.

Presiunea venita din partea opiniei publice l-a facut insa pe Delgado sa renunte la proces.

5. Pensionarul cuceritor

Pensionarul german Rolf Eden, in varsta de 77 de ani, a incercat sa o dea in judecata, in 2007, pe Katharina Weiss, in varsta de numai 19 ani. Motivul: tanara refuzase sa se culce cu el. Eden a sustinut ca a fost discriminat pe baza de varsta, dupa ce Weiss a refuzat sa se culce cu el spunandu-i ca este prea batran pentru ea, dupa ce petrecusera o seara in oras.

4. Batman vs. Batman

Primarul localitatii Batman din Turcia incearca in prezent sa dea in judecata compania Warner Bors, pentru ca i-a folosit numele orasului fara sa-i fi cerut permisiunea, in cel mai recent film al seriei, intitulat "Cavalerul Negru".

Primarul Huseyin Kalkan ii mai acuza pe creatorii filmului si de o serie de crime nerezolvate si un procent ridicat de sinucideri in randul femeilor, care ar fi fost, sutine el, rezultatul impactului psihologic pe care filmul l-a produs in randul cetatenilor asupra carora vegheaza.

3. Pantalonii de 65 de milioane de dolari

Cand o curatatorie i-a ratacit pantalonii, americanul Roy Pearson s-a hotarat sa ceara compensatii de 65 de milioane de dolari, pentru "suferinta psihica, neplacerea si dificultatile" care ii fusesera create.

Decizia a fost insa extreme de neinspirata. In loc sa se aleaga cu milioanele de dolari, Pearson, care lucra el insusi ca judecator, si-a pierdut slujba.

2. In caz extrem, da-te singur in judecata

In 1995, detinutul Robert Lee Brock din statul Virginia a concluzionat ca infractiunea pe care a comis-o sub stare de ebrietate ii incalcase drepturile civile si credinta religioasa.

Asa ca s-a dat singur in judecata, sperand ca statul american ii va plati despagubirea in locul sau. Cazul a fost respins, dovedint insa un lucru: detinutii americani se bucura de prea mult timp liber, scriu jurnalistii britanici.

1. Beri si femei despuiate

La inceputul anilor ’90, Budweiser a difuzat o serie de reclame in care mai multe femei atragatoare, in tinute sexy, se materializau din neant in fata unor camionagii care isi ostoiau setae cu berea americana.

Soferul de TIR Richard Overton a fost extreme de impresionat de reclame, asa ca si-a cumparat o doza de bere, a baut-o, si a asteptat sa apara femeile fatale. Nimic nu s-a intamplat insa, asa ca barbatul a dat in judecata compania Budweiser pentru suferinta emotionala cauzata de reclama falsa, cerand despagubiri in valoare de 10.000 de dolari.

Din fericire, judecatorii si-au dat seama ca o bere nu ar fi fost nici pe departe suficienta ca Overton sa faca rost de o intalnire, asa ca au catalogat procesul drept neintemeiat. (Realitatea.net)

Comentarii