Absenteismul, o boala a parlamentarilor ce se trateaza pe banii nostri

vineri, 29 mai 1998, 23:00
3 MIN
 Absenteismul, o boala a parlamentarilor ce se trateaza pe banii nostri

Cei absenti nu vor putea fi sanctionati, numele lor nefiind mentionate, deoarece Paula Ivanescu nu a facut apelul nominal. Pentru ca ziua sa nu fie pierduta cu totul, Paula Ivanescu le-a cerut celor prezenti sa mearga sa lucreze in comisii. Singurele comisii care s-au putut intruni au fost cele de buget, finante si juridica. Celelalte au avut probleme tot cu cvorumul. De altfel, absenteismul este principala problema a actualului Parlament. Absenteismul genereaza lipsa de cvorum si determina intirzierea unor legi vitale, mai ales cele necesare reformei. Din cauza absentelor, Parlamentul si-a suspendat de nenumarate ori lucrarile, a aminat votul final la unele legi aprobate pe articole cu mult timp inainte, a abandonat ordinea de zi sau, in cel mai fericit caz, a mimat cvorumul prin artificii procedurale. Adesea, lucrarile au trenat deoarece s-a facut apel nominal, chiar de mai multe ori in cursul unei sedinte.
Lunea si joia, zile proaste
Salile de sedinte sint goale indeosebi lunea si joia, adica la inceputul si sfirsitul saptaminii de lucru a parlamentarilor. Motivul e simplu: parlamentarii fie ajung mai greu in Bucuresti, fie se grabesc sa prinda trenurile spre orasele de domiciliu. La Senat, exista o mica exceptie: cea mai buna prezenta este in prima ora a zilei de luni; atunci sint programate declaratiile politice. Dupa declaratii, sala Senatului se goleste subit. Secretarul grupului parlamentar PNTCD, deputatul Mihail Nica, crede ca deputatii au lipsit de la sedinta de joi pentru ca, din cauza prelungirii dezbaterilor bugetului de stat, ei nu s-au putut ocupa si de celelalte obligatii care le revin, iar acum au trebuit sa recupereze. "Multi au plecat in teritoriu inca de joi, pentru a sarbatori in circumscriptiile lor Ziua Eroilor", a motivat Nica absenteismul colegilor sai. Viceliderul grupului PDSR din Camera Deputatilor, Florian Bercea, considera ca, in ciuda eforturilor facute saptamina trecuta la discutarea bugetului, lipsa deputatilor de la sedinta de joi nu se justifica. "Daca o anumita parte din parlamentari au avut o situatie speciala, ei trebuiau sa prezinte acest fapt Biroului Permanent", a spus Bercea. Deputatii PUNR au motivat, la rindul lor, ca au tinut sa comemoreze Ziua Eroilor alaturi de alegatorii din circumscriptii.
Prezenta obligatorie, dar nu exista sanctiuni
Potrivit regulamentelor, prezenta la sedintele in comisii si in plen este obligatorie. Regulamentul Camerei spune ca deputatului care nu-si poate motiva absenta i se retine, pentru fiecare zi de absenta, a 21-a parte din indemnizatia lunara, la care se adauga diurna de sedinta si diurna de deplasare. Insa sanctiunile nu se aplica decit daca plenul Camerei decide in mod expres acest lucru, a precizat deputatul PDSR Axinte Gaspar. Ceea ce nu s-a intimplat niciodata. Cu atit mai putin, liderii grupurilor parlamentare i-ar putea sanctiona pe absentii nemotivat. Conducerea PNTCD a decis ca aceste absente sa fie contabilizate si apoi trimise organizatiilor judetene, pentru a fi aratata, in circumscriptii, activitatea reprezentantilor in Parlament. PDSR incearca o alta solutie si anume "instituirea unui parlamentar responsabil cu prezenta altor zece colegi".
Parlamentarii se tem de cu totul altceva
Toate masurile grupurilor parlamentare par sa fi dat rezultate bune doar o singura data: la dezbaterea legii bugetului, cind prezenta a fost buna si dezbaterile au decurs in ritm alert. Nu se stie insa daca nu cumva cauza a fost in alta parte: Birourile Permanente stabilisera ca, pentru adoptarea cit mai rapida a bugetului, ar fi urmat sa se lucreze din plin inclusiv simbata si duminica. Parlamentarii "au tras tare" si au adoptat bugetul pina vineri. Dar a trecut mai putin de o saptamina si vechile obiceiuri au fost reluate, in pofida sanctiunilor politice, pe care grupurile parlamentare au anuntat ca sint decise sa le ia. Parlamentarii se tem cel mai mult de sanctionarea cu pierderea unui loc eligibil pe listele electorale, la viitoare alegeri. Judecind dupa numarul mare de absente, probabil ca multi parlamentari gindesc ca alegerile sint inca departe. Ori, pur si simplu, vor sa se lase de politica. (Dan POPA)

Comentarii