Ancheta britanica la Bucuresti

vineri, 10 noiembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Ancheta britanica la Bucuresti

Persoane din cadrul Regiei Autonome Romtehnica sint invinuite de autoritatile britanice de incurajarea folosirii minelor antipersonal, doi inspectori ai Politiei Militare din Marea Britanie venind in Romania pentru audierea celor care au participat la salonul de tehnica militara, desfasurat in septembrie 1999 la Londra. Inspectorul sef al Politiei Militare din cadrul Ministerului britanic al Apararii, David Webs, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu poate divulga numarul si numele persoanelor implicate in redactarea si prezentarea pliantului care cuprindea pe linga alte produse de tehnica militara si o mina antipersonal. Webs a precizat ca pliantul in care era inclusa si mina nu era o lista de preturi a produselor de tehnica militara. In opinia inspectorului Webs, prezenta pe lista a acestei mine constituie incalcarea Legii minelor antipersonal din 1998, sectiunea a ll-a, infractiune a carei pedeapsa maxima este de 14 ani de inchisoare. Romania nu mai fabrica mine antipersonal din 1994.
Inspectorul sef David Webs si detectivul Gary Gardner au sosit in Romania in urma cu o saptamina, pentru efectuarea comisiei rogatorii pe care autoritatile britanice au solicitat-o omologilor romani. Cei doi politisti au audiat mai multe persoane, angajate ale regiei Romtehnica, ultimele urmind a fi interogate astazi. Datele si documentele pe care le-au strins vor fi transmise de politisti procurorului Coroanei Marii Britanii, care va da o solutie in acest caz, una putind fi aceea de a transmite dosarul procurorilor romani.
In 17 septembrie 1999, cu o jumatate de ora inainte de inchiderea expozitiei de la Londra, un reprezentant al organizatorilor s-a prezentat la standul "Romtehnica" afirmind ca un ziarist a reclamat existenta la standul regiei a unor proiecte cu mine antipersonal. Un reprezentant al organizatorilor fusese informat ca o persoana care a refuzat sa se legitimeze a preluat un prospect al minei, in fapt fiind o mina MS-3, destinata prevenirii deplantarilor minelor folosite impotriva vehiculelor. Existenta acestei mine la standul Romaniei a generat un scandal, intrucit in Anglia s-a desfasurat o campanie puternica impotriva acestor arme care au creat victime nevinovate in razboaie sau dupa incheierea lor. Dupa incident au fost sanctionate trei persoane: col. Victor Nemes, directorul comercial al unitatii, care a primit o mustrare, iar referentul care a intocmit lista a fost destituit din functie, la fel si seful serviciului de marketing. Colonelul Nemes afirma atunci ca lista cu produse militare era veche. (M.P.)

Comentarii