ANP: Apostu si Stoia n-au facut plangeri de rele tratamente in Rahova sau Gherla

vineri, 20 ianuarie 2012, 12:47
5 MIN
 ANP: Apostu si Stoia n-au facut plangeri de rele tratamente in Rahova sau Gherla

"Persoanele private de libertate la care se face referire beneficiaza de acelasi regim de detentie ca si toate celelalte persoane aflate in stare de detentie preventiva. In mod concret, precizam ca singurele situatii in care Sorin Apostu si Calin Stoia s-au aflat in prezenta altor persoane private de libertate au fost in momentul transferului intre Penitenciarul Bucuresti Rahova si Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea prezentarii la Inalta Curte de Casatie si Justitie in data de 13 ianuarie 2012, in dosarul cu 1767/33/2011, precum si la intoarcere, pe durata transferului intre Inalta Curte de Casatie de Justitie – Penitenciarul Bucuresti-Rahova – Penitenciarul Gherla", informeaza ANP, intr-un comunicat remis vineri agentiei MEDIAFAX.

ANP arata ca la momentul sosirii acestora la Penitenciarul Bucuresti Rahova, ei "au fost cazati intr-o camera cu profil cazare persoane vulnerabile, impreuna cu alte sase persoane private de libertate din aceeasi categorie".

"Precizam, in acest sens, ca vizetele camerelor de detinere sunt permanent inchise si asigurate si nu se deschid decat de catre supraveghetor, cu ocazia servitului mesei sau pentru diverse comunicari ale administratiei penitenciarului", subliniaza administratia.

In acest moment, primarul Clujului (suspendat din functie-n.r.), Sorin Apostu, si omul de afaceri Calin Stoia – judecati in stare de arest pentru fapte de coruptie – se afla la Penitenciarul Gherla, iar administratia unitatii a luat toate masurile pentru aplicarea stricta a prevederilor legale.

"In plus, pana in momentul de fata, niciuna dintre cele doua persoane nu au formulat nicio sesizare sau plangere catre administratia Penitenciarului Gherla sau catre administratia Penitenciarului Rahova cu privire la eventuale amenintari sau rele tratamente", afirma ANP.

Omul de afaceri Calin Stoia s-a plans, joi, instantei Curtii de Apel Cluj, de conditiile inumane de detentie, spunand ca a stat trei nopti in celule neincalzite, fara geamuri, la temperaturi de zero grade, in Penitenciarul Rahova, iar la fiecare jumatate de ora venea cate un detinut care il ameninta cu moartea atat pe el, cat si pe Apostu.

"Sunt exact 70 de zile de cand am fost arestati. Eu vreau sa va spun ca nu m-am plans niciodata de conditiile de arest, desi cele 60 de zile de la Cluj (perioada in care a stat in arestul Politiei Judetene Cluj – n.r.) au fost mult mai groaznice decat cele de la Gherla. Dar cand suntem dusi la ICCJ suntem dusi in niste conditii proaste, 17 ore intr-un autobuz fara igiena, fara aerisire. Ni s-au retinut obiectele personale. Am stat trei nopti in celule neincalzite, fara geamuri la temperaturi de 0 grade (in Penitenciarul Rahova, unde a fost incarcerat pe perioada recursului la ICCJ – n.r.). La fiecare jumatate de ora venea cate un detinut care ne ameninta ca ne ia gatul. Ni s-a spus clar ca daca iesim afara ne iau gatul. Nu am putut manca pentru ca aceeasi mancare ne era adusa de detinuti care ne amenintau. Ni se incalcau flagrant toate drepturile omului. Sa stai 17 ore pe un scaun inseamna tortura. Ganditi-va ca nici la Gherla nu puteam iesi afara pentru ca ceilalti ne amenintau. Va rog sa puneti capat situatiei", a spus Stoia.

Atat avocatii lui Calin Stoia, cat si cei ai lui Sorin Apostu au anuntat ca vor sa reclame statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului din cauza "tratamentului inuman" la care sunt supusi cei doi.

Gheorghita Mateut, unul dintre avocatii primarului suspendat al Clujului, a declarat ca Sorin Apostu si Calin Stoia au fost amenintati in arestul din penitenciarele Gherla si Rahova ca "li se va lua gatul", astfel ca a fost pregatita deja o plangere care urmeaza sa fie depusa la CEDO.

"Vom invoca faptul ca cei doi sunt supusi la tratamente inumane, degradante si chiar cu cruzime. Sunt indeplinite conditiile articolului trei din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Si tortura este prevazuta tot la articolul trei, se va vedea care sunt limitele tratamentului, daca este tortura sau tratament inuman, degradant. Consecintele sunt aceleasi: incalcarea in cel mai inalt grad a dreptului unei persoane la conditii minime de existenta si igiena", a spus Mateut.

Sergiu Bogdan, unul din avocatii lui Calin Stoia, a spus ca acesta a fost confundat de alti detinuti cu Apostu si i s-a spus: "Iti vom lua gatul, primare!".

"Stoia a fost tinut in celula fara incalzire, are suferinte, ajunge sa se bucure ca a ajuns inapoi la Gherla. E privat de libertate, nu de dreptul la demnitate umana, tratament medical si tratament decent. Daca a locui in celula neincalzita iarna e un tratament decent, inseamna ca traim intr-o tara care nu corespunde standardelor. Primarul este arestat si ceilalti detinuti il considera ca este de partea puterii si il ameninta, iar pe Stoia il confunda cu primarul si il ameninta si pe el", a spus Sergiu Bogdan.

Curtea de Apel Cluj a respins, joi, cererile de eliberare sub control judiciar depuse de Stoia si Apostu, astfel ca acestia vor fi judecati in continuare in stare de arest.

Ei vor face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

In 29 decembrie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) i-au trimis in judecata pe cei doi, alaturi de sotia primarului si o asociata a unei societati.

Concret, spune DNA, in cursul anului 2010, Sorin Apostu, in calitate de primar al municipiului Cluj Napoca, ar fi acceptat sa primeasca, de la Calin Mihai Stoia, administrator al SC Brantner Veres, "sume de bani disimulate printr-un contract de consultanta fictiv incheiat la data de 2 aprilie 2010" intre cabinetul de avocatura al Monicai Apostu (sotia edilului) si SC Total Trading Company (firma administrata de Stoia).

In perioada aprilie 2010-septembrie 2011, Apostu ar fi primit, in 18 transe, suma totala de 262.560 lei, pentru ca, in schimb, sa semneze un contract de salubrizare cu SC Brantner Veres si sa asigure derularea ulterioara, fara incidente, a acestui contract, prin emiterea oricaror acte necesare. "Pentru fiecare transa de bani a fost emisa cate o factura care evidentia prestarea unor activitati de consultanta juridica nereale, aceasta atat pentru disimularea adevaratei naturi a provenientei banilor, dar si pentru ascunderea infractiunii de coruptie. Atat incheierea contractului de consultanta, cat si emiterea facturilor s-a facut in intelegere si cu implicarea primarului Apostu", sustine DNA.

De asemenea, Sorin Apostu, in calitate de primar al municipiului Cluj Napoca, ar fi pretins de la Aspazia Droniuc remiterea unor foloase materiale necuvenite, lasand-o sa creada ca are influenta pe langa directorul RATUC Cluj pe care l-ar putea determina sa incheie, cu societatea inculpatei, politie de asigurare a parcului auto al regiei.

In perioada mai 2009-septembrie 2011, Apostu ar fi primit, in 21 de transe, suma totala de 274.330,54 lei, disimulata prin incheierea a doua contracte de asistenta juridica fictive intre societatea SC Groupe Frarom (apartinand lui Droniuc Aspazia) si cabinetul de avocatura al Monicai Apostu.

Primarul Clujului le-ar fi instigat pe Monica Apostu si Aspazia Droniuc sa incheie cele doua contracte de asistenta juridica si sa emita 21 de facturi fiscale, inscrisuri care evidentiau prestarea unor activitati de consultanta juridica nereale si care erau menite sa disimuleze adevarata natura a provenientei banilor si sa ascunda infractiunea de trafic de influenta. (Mediafax)

Comentarii