Bataia in familie, in atentia Guvernului

luni, 05 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Bataia in familie, in atentia Guvernului

Ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, si-a exprimat alaltaieri ingrijorarea fata de neaplicarea Legii privind violenta in familie, aprobata recent de Parlament, si a promis ca va declansa o ampla campanie pentru punerea in practica a acestui act normativ.
"Din informatiile pe care le am la ora actuala, Legea 197/2000 nu se aplica si se pare ca este cvasi-necunoscuta. Voi avea o discutie cu ministrul de Interne si cu procurorul general al Romaniei si vom stabili un program de masuri pentru informarea populatiei despre continutul acestei legi, pentru constientizarea victimelor violentelor familale despre faptul ca exista un mijloc de a fi aparate, precum si pentru impulsionarea autoritatilor statului sa se autosesizeze in cazul existentei unor asemenea violente", a declarat ministrul Justitiei, la finalul seminarului cu tema "Violenta familiala – cauze, consecinte, remedii", desfasurat la Palatul Patriarhiei din Capitala si organizat de Patriarhia Romana.
Stanoiu a explicat ca legea respectiva mareste sanctiunile pentru toate faptele de violenta in familie si da posibilitatea organelor competente sa intervina si sa ia masuri impotriva atacatorului, fara sa mai fie necesara plingerea victimelor. De asemenea, legea permite instantei de judecata sa interzica persoanei care si-a agresat partenerul de viata sau copiii sa se mai intoarca in sinul familiei.
O femeie din trei maninca bataie de la sot
"Cel care savirseste asemenea fapte trebuie sa fie cel care sa paraseasca locuinta, si in nici un caz persoana care a fost victima agresiunilor. Oamenii agresati trebuie sa stie ca legea ii apara si trebuie sa apeleze la lege", a precizat ministrul Justitiei. Stanoiu a adaugat ca legea introduce si notiunea violului intre soti si modifica definitia si conceptia despre viol, fiind pedepsite si faptele premergatoare violului propriu-zis.
"Violenta incepe de la cuvint si ajunge pina la cele mai grave forme de violente fizice. Violenta de limba de astazi este unul dintre factorii premergatori celei fizice", a spus Rodica Stanoiu.
Potrivit unei statistici a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 30 la suta dintre romancele cu virste cuprinse intre 15 si 44 de ani au fost agresate de partenerii lor, in timp ce, pe plan mondial, o femeie din trei este agresata.
Mai multe institutii se implica
Reprezentantii mai multor institutii ale statului si-au declarat disponiblitatea de a se implica in diminuarea numarului de cazuri de agresiune familiala, aratind ca acest fenomen a luat o amploare deosebita. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane i-a indemnat pe "slujitorii altarului" sa-si faca mult mai mult simtita prezenta in viata de familie si prin fapte, nu doar prin cuvinte". Generalul Pavel Abraham a precizat ca Ministerul de Interne desfasoara un amplu proces de reasezare a efectivelor sale si ca va constitui structuri specializate in problematica familiei si in combaterea abuzului impotriva copiilor. Directorul adjunct al Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, Ioaneta Vintileanu, a aratat ca 13 la suta din violentele inregistrate in Romania au loc in mediul intrafamilial, cele mai multe dintre acestea se manifestindu-se in mediul rural. "In aproximativ 40 la suta din cazuri, violenta intrafamiliala se inregistreaza in relatiile de concubinaj", a mai spus Vintileanu.
(M.P.)

Comentarii