Butoi cu pulbere in Guvern

vineri, 28 noiembrie 1997, 00:00
2 MIN
 Butoi cu pulbere in Guvern

Discutiile din cadrul coalitiei pe marginea remanierii au ajuns intr-un punct mort. PNL vrea Finantele, iar PD Privatizarea, ambele sint decise sa nu renunte. Noaptea trecuta a avut loc o noua intrunire secreta. Liderul PNL, Mircea Ionescu Quintus, a anuntat ca nu va mai participa la negocieri. Taranistii au cerut Ministerul Comertului si Industriilor si cel al Comunicatiilor de la liberali, in schimbul Finantelor. Cind a auzit acest lucru, Ciumara a facut o criza de nervi. Ciorbea si-a anulat vizita la reuniunea sefilor de guvern ai statelor membre ale Initiativei Central Europene, ce se va desfasura astazi la Sarajevo.
PNL si PD au formulat cereri ferme si concrete la intilnirea din noaptea precedenta, a formatiunilor din coalitie. Astfel, PNL a revendicat, din nou, Ministerul de Finante, cedind Ministerul Industriilor. Divergentele dintre PNTCD si PNL vin din faptul ca liderii taranisti au anuntat ca nu vor renunta sub nici o forma la ministerul condus de Mircea Ciumara. "Sub nici un motiv nu dam Finantele din mina", declara liderul taranist, Ion Diaconescu, cu trei zile in urma. De cealalta parte, liberalii au dat de inteles ca nu este exclusa chiar iesirea PNL de la guvernare in cazul in care acest diferent nu va fi rezolvat favorabil pentru ei. "In cazul in care nu se vor lua in calcul cererile noastre, noi nu vom mai participa la negocieri", a amenintat liderul liberal, Mircea Ionescu Quintus.
PD a solicitat Ministerul Privatizarii si Reformei, renuntind la Ministerul Apelor, Pardurilor si Protectiei Mediului. Acesta ar urma sa revina, conform unor informatii neoficiale, vicepresedintelui taranist Vasile Lupu. PNTCD i-a promis lui Lupu ministerul Agriculturii, insa deputatul iesean a declinat oferta, precizind insa ca va accepta conducerea Agriculturii doar "la pachet" cu Apele si Padurile, in cadrul unui minister comun.
Pentru a prelua Ministerul Privatizarii si Reformei, PD a formulat mai multe conditii: subordonarea directa a FPS, gestionarea de catre minister a banilor obtinuti in urma privatizarii si corelarea, de catre acelasi minister, a tuturor proiectelor legislative care tin de procesul de reforma. Trecerea FPS in subordinea Ministerului Privatizarii si Reformei va avea drept consecinta numirea presedintelui FPS si a Consiliului de Administratie de catre ministru, au precizat sursele din cadrul PD. Numele cel mai vehiculat pentru acest post este cel al adjunctului presedintelui FPS, Bogdan Baltazar.
PNTCD nu s-a pronuntat asupra acestor cereri, anuntind ca vor da un raspuns dupa consultarea de ieri seara, cu presedintele Constantinescu. Aici, in cadrul negocierilor dintre PD si PNTCD, s-a discutat de pe cu totul alte pozitii. Taranistii au cerut democratilor sa renunte la unul dintre portofoliile Externelor, Transporturilor, Armatei sau Mediului, daca vor sa primeasca pe cel al Privatizarii. Pina la inchiderea editiei nu a fost anuntata ajungerea la vreun compromis. (Lucian GHEORGHIU, Claudiu RAUS)

Comentarii