CEDO a decis ridicarea imunitatii Gabrielei Birsan

miercuri, 30 noiembrie 2011, 13:20
3 MIN
 CEDO a decis ridicarea imunitatii Gabrielei Birsan

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a judecat solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie de ridicare a imunitatii judecatorului roman la CEDO Corneliu Birsan si a sotiei acestuia, decizia fiind luata miercuri.

Ministerul Justitiei a inaintat, in 16 noiembrie, cererea de ridicare a imunitatii judecatorului Corneliu Birsan catre Ministerul Afacerilor Externe, in vederea transmiterii acesteia noului presedinte al Curtii Europene a Drepturilor Omului, Nicolas Bratza.

Directia Nationala Anticoruptie a solicitat Curtii Europene a Drepturilor Omului sa precizeze daca prevederile Protocolului aditional nr. 6 la Acordul General privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei pot reprezenta un obstacol in efectuarea actelor procedurale legate de ancheta privind suspiciunile de coruptie care o vizeaza pe sotia unui judecator CEDO, dar care nu vizeaza atributiile judecatorului instantei europene.

De asemenea, spune DNA, in situatia in care CEDO considera ca in acest caz sunt aplicabile prevederile privind imunitatea prevazute in Protocolul mai sus mentionat, Directia Nationala Anticoruptie a solicitat Curtii Europene a Drepturilor Omului ridicarea imunitatii de care beneficiaza domnul Corneliu Birsan, in calitatea sa de judecator CEDO, precum si Gabriela Victoria Birsan, ca sotie a domnului Corneliu Birsan, in vederea efectuarii de acte de urmarire penala fata de aceasta din urma.

Prin aceeasi scrisoare, DNA a exprimat opinia procurorilor in sensul ca aceasta situatie nu este acoperita de imunitatea invocata de doamna judecator Gabriela Victoria Birsan si de sotul sau. De altfel, acelasi punct de vedere a fost mentionat si de plenul Consiliului Superior al Magistraturii care, prin hotararea din data de 18 octombrie 2011, a respins contestatia formulata de Gabriela Victoria Birsan impotriva hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM prin care a fost incuviintata perchezitia domiciliara, pe motivul ca Gabriela Victoria Birsan nu beneficiaza de imunitatea invocata.

Solicitarea este justificata de faptul ca fostul presedinte al CEDO, Jean Paul Costa, atat printr-un comunicat de presa, cat si in corespondenta purtata cu procurorul sef al DNA, si-a exprimat preocuparea cu privire la faptul ca regulile referitoare la imunitatile judecatorilor CEDO si ale familiilor acestora ar putea fi aplicabile si in cazul perchezitionarii locuintei din Romania a unui judecator CEDO, sustine sursa citata.

Cererea de ridicare a imunitatii de care ar beneficia sotii Birsan, formulata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, a fost transmisa ministrului Justitiei, iar de acolo Ministerului de Externe, fiind inregistrata la CEDO.

Profesorul Corneliu Birsan, casatorit cu judecatoarea Gabriela Barsan (presedinta Sectiei Contencios Administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, din Romania), beneficiaza de privilegiile functiei de judecator CEDO, implicit de imunitate.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au perchezitionat, in 6 octombrie, resedinta sotilor Barsan, ca urmare a unei investigatii privind fapte de coruptie in care ar fi implicata Gabriela Barsan, in calitate de presedinte al Sectiei de Contencios.

Perchezitia s-a realizat in baza avizului dat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la solicitarea DNA.

Potrivit Protocolului aditional 6 la Acordul general privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei – invocat de sotii Birsan – privilegiile si imunitatile sunt acordate judecatorilor nu in interes personal, ci in vederea asigurarii exercitarii in totala independenta a functiilor lor.

Pentru a asigura judecatorilor o deplina libertate de exprimare si o totala independenta in indeplinirea functiilor lor, imunitatea de jurisdictie, in ceea ce priveste cuvintele, inscrisurile sau actele emise in exercitarea functiilor lor, va continua sa le fie acordata chiar si dupa incheierea mandatului lor, mai prevede documentul citat.

Sotii Birsan au contestat decizia dministrativa privind perchezitionarea locuintei si in plenul CSM, si in instante.

Mai mult, in octombrie 2011, presedintele de atunci al Curtii Europene, Jean Paul Costa, sub semnatura grefierului sef al Curtii, a comunicat ambasadorului Romaniei la Strasbourg o scrisoare in care preciza ca profesorul Corneliu Birsan, judecator CEDO, beneficiaza de imunitate care se extinde si asupra familiei acestuia, dar si asupra resedintei private in tara de origine.

In 17 octombrie, DNA a primit scrisoarea presedintelui CEDO in urma careia procurorul sef Daniel Morar a solicitat clarificari de la seful Curtii Europene cu privire la comunicarea oficiala.

Dupa o luna, timp in care presedintele CEDO, Jean Paul Costa, s-a pensionat, autoritatile romane au cerut ridicarea imunitatii de care beneficiaza judecatorii Birsan.

Din 4 noiembrie 2011, presedintia Curtii a fost preluata de britanicul Nicolas Bratza, in varsta de 66 de ani. (Mediafax)

Comentarii