Cei trei dezertori nu au fost inca prinsi

miercuri, 22 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Cei trei dezertori nu au fost inca prinsi

Ministrul de Interne banuieste ca jandarmii care au fugit de la Cernavoda doresc sa ajunga in strainatate pentru a vinde secrete militare. Pina aseara acestia nu fusesera inca prinsi, desi citeva sute de politisti, plus trupe speciale, se afla pe urmele lor. Potrivit legii, cei trei vor fi declarati dezertori miercuri dimineata
Cei trei soldati care, duminica dimineata, au fugit cu armamentul din dotare de la UM 0495 Cernavoda vor fi declarati dezertori in cazul in care nu se predau pina miercuri dimineata, au declarat surse judiciare. Conform articolului 332 din Codul penal, "absenta nejustificata de la unitate sau serviciu, care depaseste trei zile, a oricarui militar", constituie infractiune de dezertare, care se pedepseste cu inchisoare de la unu la sapte ani.
Ministrul de Interne, Constantin Dudu Ionescu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca nu poate preciza motivul pentru care cei trei jandarmi au fugit de la unitatea militara din Cernavoda, dar a spus ca banuieste ca acestia "doreau sa ajunga undeva in strainatate pentru a vinde secrete militare".
"In fisetul unuia dintre ei a fost gasita o schita a unitatii militare, care oricum nu are nici o importanta strategica", a spus Ionescu. El a adaugat ca acestia nu asigurau paza unitatii de la Cernavoda, care se face cu personal specializat.
Dudu Ionescu a spus ca jandarmii, care nu au fost inca prinsi, vor fi considerati, incepind de miercuri, dezertori si vor risca o pedeapsa de pina la 20 de ani de detentie.
"Ultima data acestia au fost semnalati cind incercau sa traverseze Dunarea spre Insula Mare a Brailei si au fost impiedicati de paza de coasta", a adaugat Dudu Ionescu, explicind ca in prezent "se pare ca s-au intors spre Silistea".
Ministrul a mai spus ca "acest caz ridica din nou problema serviciului militar obligatoriu, la care Romania nu va putea renunta in urmatorii 5-10 ani".
Potrivit lui Constantin Dudu Ionescu, aceasta problema va fi rezolvata odata cu aderarea Romaniei la NATO, atunci cind se va opta ori pentru profesionalizarea armatei, ori pentru sistemul alternativ al stagiului militar.
Ivan Luchian (21 de ani), din comuna Sarichioi, Antonel Criscov (21 de ani), din comuna Greci, si Iulian Roman (21 de ani), din localitatea I.C. Bratianu, toate localitati aflate in judetul Tulcea, au parasit posturile de santinela in jurul orei 3.00, fara a avea aprobare. In cazul in care soldatii se vor preda, ei vor fi acuzati doar de calcare de consemn, absenta nejustificata (pentru ca au fugit, parasindu-si postul) si nerespectarea regimului armelor si munitiilor – infractiune ce se pedepseste cu inchisoare de la doi la sapte ani.
Totodata, procurorii vor stabili care dintre militari a tras, duminica seara, asupra adjunctului sefului Postului de Politie din comuna constanteana Silistea. Soldatul care a tras ar putea fi acuzat de tentativa de omor doar in cazul in care se va dovedi ca a deschis cu intentie focul asupra politistului. Unitatile Ministerului de Interne au declansat o ampla actiune pentru gasirea celor trei soldati, in zonele Dobrogea, Galati, Ialomita si Calarasi. Juristii spun ca, din pacate, legea pentru infractiuni comise de militari este destul de dura iar, in cazul "unei rataciri", acestia nu prea au intre ce sa aleaga, deoarece tot la batalionul disciplinar ajung, indiferent de fapta. Totusi, pentru ca nu sint recidivisti, soldatii ar putea beneficia de ingaduinta judecatorilor militari, care ar putea sa le aplice pedepse mai mici.
Un batrin din comuna Mihail Kogalniceanu, Stelica Badea, sustine ca alaltanoapte, in jurul orei 24.00, militarii au intrat in locuinta lui. El spune ca unul dintre ei a stat de paza la usa, iar ceilalti doi au scotocit prin casa, luind doua piini. (M.P.)

Comentarii