CFR Calatori va face concurenta biletelor de avion

vineri, 16 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 CFR Calatori va face concurenta biletelor de avion

Cabinetul Nastase se pregateste sa abordeze o alta latura „social-democrata" a guvernarii, prin care va atenta in mod direct la buzunarele celor care se vor mai incumeta sa calatoreasca cu trenul. Acest mijloc de transport va deveni in curind un adevarat concurent al aviatiei din punctul de vedere al tarifelor practicate.
Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, ce va fi aprobat zilele acestea de Guvern, pretul biletelor aproape se va dubla. Procentul de 94% cu care se va majora tariful la calatoria cu trenul va avea ca principal scop, dupa cum se spune in nota de fundamentare, „sporirea veniturilor" Societatii Nationale CFR Calatori, a carei subventie bugetara a fost diminuata considerabil incepind cu acest an, ceea ce a determinat pierderi de 709 miliarde de lei pe primele noua luni din 2001. Cu alte cuvinte, ce nu mai suporta bugetul va suporta cetateanul.
Pentru a justifica luarea acestei masuri, Guvernul a lansat pe piata o noua notiune – „tariful intern de calatori" (TIC), care urmeaza sa fie aplicat „tuturor operatorilor de transport feroviar de calatori", chiar daca singurul operator este in acest moment CFR Calatori.
Pentru ca socul acestei scumpiri fara precedent sa fie mai usor de inghitit de public, Guvernul s-a gindit sa nu o aplice dintr-o data, ci in doua etape: una, de 41%, in perioada imediat urmatoare, iar cea de-a doua in februarie-martie 2002, cind procentul mediu de majorare va fi de 38%. Dupa restructurarea fostei SNCFR, la 1 octombrie 1998, nici un guvern nu s-a gindit la o crestere a tarifelor de o asemenea amploare. Dupa cum recunosc chiar initiatorii actului normativ, „in ultimii ani, tarifele de transport s-au reasezat strict in limita inflatiei", in timp ce preturile la combustibili, energie, reparatii si piese de schimb au crescut cu indici superiori inflatiei.
In consecinta, pentru a face rost de bani Cabinetul Nastase va taxa diferentiat calatorii. Cea mai mica crestere, de 23% in etapa I si 34% in etapa a doua, va fi la trenurile personale, unde si asa este stiut faptul ca prea putini isi cumpara bilet, preferind sa mearga cu nasul. Guvernul mizeaza pe faptul ca oamenii vor opta pentru abonamente lunare, al caror tarif va fi redus cu 50%. Cu alte cuvinte, daca nu faci naveta nu ai decit de pierdut. In schimb cei care vor calatori cu trenurile accelerate, rapide sau intercity vor scoate mai multi bani din buzunar, in functie de categoria de tren aleasa.
Socul acestei ordonante de urgenta nu se va opri aici. Aceasta pentru ca in strategia de dezvoltare a sistemului feroviar din Romania, pentru perioada 2001-2010, se prevede ca, in paralel cu reducerea subventiei de la 59,2% la 30%, alocatiile bugetare sa fie diferentiate in functie de categoria de tren. Astfel, pentru trenurile intercity subventia va disparea cu desavirsire, iar calatorul va plati biletul la valoarea lui reala. Subventia va scadea si pentru trenurile accelerate si rapide, CFR Calatori urmarind practic micsorarea decalajului dintre tarifele la cele doua tipuri de tren.
Dat fiind ca banii prevazuti in bugetul de stat pe 2002 sint insuficienti, CFR Calatori va fi nevoita sa recurga si la alte masuri de reducere a costurilor. Este vorba de anularea a inca 100 de trenuri de calatori, suspendarea trenurilor pe rutele cu trafic redus, redistribuirea personalului in punctele de lucru pentru a nu se mai face alte angajari si preluarea in cit mai mare masura a activitatii de paza a unitatilor feroviare de catre Jandarmerie.
Actul normativ mai prevede si o serie de masuri speciale menite sa reduca numarul celor care calatoresc fara bilet. Cu sprijinul Politiei Feroviare, vor fi intensificate controalele in trenurile de navetisti care circula pe „celebrele" rute Bucuresti – Oltenita, Ploiesti – Maneciu, Ploiesti – Urziceni, Craiova – Calafat, Tirgu Jiu – Craiova, Brasov – Intorsura Buzaului si Iasi – Podul Iloaiei. Daca nici asa nu va constata ca lumea isi cumpara bilet, CFR Calatori va anula toate trenurile de pe aceste rute. (A.B.)

Comentarii