Cit ne costa integrarea?

miercuri, 28 iulie 2004, 23:00
2 MIN
 Cit ne costa integrarea?

Institutul European din Romania (IER) a lansat ieri prin intermediul portalului EurActiv.ro, o noua serie de 12 studii care evalueaza impactul aderarii Romaniei la UE. Pentru prima oara, costurile si beneficiile aderarii sint analizate global, iar cercetatorii ofera cifre care sustin analize calitative asupra unor domenii-cheie, fara a face o nota de plata amanuntita. Lucrarile au fost realizate in cadrul proiectului european Pre-Accession Impact Studies II (PAIS II), si au un dublu rol: sa masoare progresele facute; sa arate punctele slabe unde se pot aduce imbunatatiri.
Intr-un interviu realizat de EurActiv.ro, Gabriela Dragan, directorul Departamentului de Studii Europene din cadrul IER, a afirmat ca este aproape imposibila stabilirea cu exactitate a unei cifre globale, care sa insumeze toate costurile integrarii, si care sa fie totodata corecta si realista. „Ceea ce putem cuantifica cu relativa exactitate sint costurile legate de implementarea standardelor UE si cele legate de contributia noastra la bugetul comunitar, pentru reforma institutionala si modernizarea economiei romanesti“, a declarat Dragan.
Astfel, conform estimarilor expertilor IER, in cazul infrastructurii de transport in perioada 2004-2007 vor fi necesare lucrari in valoare de 18,3 miliarde euro, iar in perioada 2008-2015, de 10,6 miliarde euro, ceea ce inseamna un total de 28,9 miliarde euro. In cazul implementarii acquis-ului in domeniul mediului, conform estimarilor, costurile corespunzatoare perioadei 2004-2021 se vor ridica la 29,5 miliarde euro, interesant in cazul acestora fiind si modul in care ele vor fi suportate, respectiv: 20% de la bugetul de stat, circa 30% din fonduri UE, circa 35% de catre agentii economici si restul, din alte surse.
In ceea ce priveste contributia Romaniei la bugetul UE, aceasta se poate determina aplicind un procent de 1,14% la PIB-ul Romaniei prognozat pentru perioada 2007-2009. Conform calculelor IER, rezulta un efort bugetar propriu de circa 5,6 miliarde euro fata de 8,9 miliarde plati ale UE fata de Romania, ceea ce inseamna ca Romania va fi in pozitia de beneficiar net in primii trei ani de dupa integrare, avind in vedere ca numai pentru aceasta perioada s-au facut alocari de fonduri de catre Comisia Europeana. „Ceea ce trebuie insa aici subliniat e ca «Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in traista, cu alte cuvinte, va trebui sa stim sa valorificam aceasta extraordinara sansa istorica care ni se ofera, in caz contrar, progresele spectaculoase pe care le asteptam cu totii nu vor aparea sau vor fi de dimensiuni mult mai modeste“, a precizat Gabriela Dragan. (M.MITRICA)

Comentarii