Continuam sa fim intrusi in Europa?

miercuri, 20 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Continuam sa fim intrusi in Europa?

Ministrul roman de Externe, Petre Roman, apreciaza, intr-un articol publicat ieri in cotidianul "Frankfurter Allgemeine Zeitung", ca relatia dintre UE si statele candidate este inca dominata de nesiguranta, in conditiile unei "abundente de incurajari" ale Occidentului, pe de o parte, si o dezvoltare precauta si "consumatoare de timp" a procesului integrarii, de cealalta parte.
In timp ce UE accentueaza cadrul institutional si masurile de acest gen, tarile candidate promoveaza identitatea nationala si meritele acesteia, scrie Roman. Nesiguranta "infloreste pe acel teren al nimanui dintre libertatea de optiune a acestor tari si protejarea vietii private a UE. Continuam oare sa fim niste intrusi?", se intreaba ministrul roman de Externe.
"Unii se comporta ca si cum ar fi acasa in Europa, in vreme ce tarile central si est europene ar fi o comunitate de «musafiri». In realitate, Europa e singurul continent din lume ale carui popoare sunt (la origine) venite din alta parte. Nimeni anume nu e cu adevarat acasa in Europa, iar noi toti impreuna sintem acasa in Europa", afirma ministrul roman de Externe.
Roman afirma ca tarile si institutiile UE, "care s-au asezat intr-o postura profesorala", trebuie sa-si reevalueze constant regulile si sa le reformuleze in functie de realitati, in timp ce statele candidate trebuie sa-si mareasca eforturile, inclusiv prin capacitatea de a propune reguli noi si de a nuanta standardele existente. Roman, apreciaza, totodata, ca procesul de integrare europeana a tarilor din centrul si estul continentului nu trebuie sa se produca prin promovarea unui model economic unic. "Multiplicarea mecanica a unui model e caracteristica productiei de serie. Sa nu facem din integrarea europeana o proliferare seriala a modelului unic. Ne-am putea trezi cu o uniformizare a Europei, devenita egala in toate si atit de departe de ea insasi", scrie Petre Roman.
Roman considera ca intre "spiritul identitar" si "imperativul integrarii" nu trebuie sa se riste in directia diferentierii, acestea fiind complementare. Integrarea europeana a tarilor candidate nu trebuie sa fie una "statistica, nivelatoare, in care identitatile sint sacrificate", adauga ministrul de Externe.
Daca ministrul roman de Externe se mai afla, in multe privinte, la nivelul teoretizarii procesului de integrare, ministrul ungar de externe, Janos Martonyi, declara ca tara sa va fi pregatita pentru aderarea la UE la sfirsitul lui 2002. In acelasi timp, urmatorul raport privind evolutia procesului de aderare, care va fi publicat pe 8 noiembrie, va demonstra ca Praga "se apropie mult de momentul aderarii", a afirmat recent Guenter Verheugen, comisarul european pentru extindere. Miine, negociatorul-sef pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Aurel Ciobanu-Dordea, va participa la Haga, la o conferinta privind consecintele constitutionale ale extinderii pentru tarile candidate si pentru membrii UE. (M.C.)

Comentarii