Corina Cretu a interpelat CE pe tema saraciei, care afecteaza mai ales copiii din Romania

marți, 21 februarie 2012, 13:36
2 MIN
 Corina Cretu a interpelat CE pe tema saraciei, care afecteaza mai ales copiii din Romania

Cretu a aratat ca, in medie, unu din patru europeni este amenintat de saracie, potrivit statisticilor oficiale ale UE, aceasta pondere atingand recordul in cazul copiilor din Romania, aproape jumatate suferind din cauza saraciei sau fiind vizati de acest risc.

Europarlamentarul social-democrat a cerut, in interpelarea adresata Executivului comunitar, masuri coordonate la nivel european pentru crearea de locuri de munca si combaterea saraciei prin politici focalizate si instrumente de interventie concreta in vederea sprijinirii categoriilor celor mai defavorizate, in special a copiilor.

"Datele oficiale privind saracia si excluderea sociala la nivel european reflecta falimentul politicilor de austeritate, care au accentuat polarizarea in societate si au afectat grav nivelul de trai al cetatenilor. In special in cazul Romaniei – care detine in UE recordul de saracie in randul copiilor – este revoltator, asa cum e cuantificat statistic, efectul dramatic al politicilor antisociale ale guvernului Boc", a declarat Corina Cretu.

Ea a subliniat ca, potrivit celor mai recente date, publicate luna aceasta de Eurostat, cele mai ridicate rate ale riscului saraciei in UE, in anul 2010, s-au inregistrat in Bulgaria (42%) si Romania (41%), iar cele mai scazute in Cehia (14%), Suedia si Olanda (15%). "La nivelul Uniunii Europene, 115 milioane de persoane, adica 23% din populatie, erau amenintate de saracie si excludere sociala, inainte ca masurile antisociale ale guvernelor de dreapta sa-si produca pe deplin efectele nocive", a precizat vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European.

Ea a mai spus ca "cel mai ingrijorator este faptul ca in randul copiilor ponderea celor amenintati de saracie a fost mai mare decat in cazul adultilor, ajungand la 27%, ca medie europeana, si la 48,7% in Romania – procent record in Uniunea Europeana, in conditiile in care in celelalte state membre variaza intre 15% in Slovenia si tarile scandinave si 44,6% in Bulgaria".

"In Romania si Ungaria se inregistreaza si cele mai mari diferente intre situatia copiilor si a celorlalte categorii de varsta", a mai apreciat Corina Cretu. (Mediafax)

Comentarii