CSM, saptamana viitoare va intervieva judecatorii ce s-au inscris pentru promovare le ICCJ

luni, 05 decembrie 2011, 12:12
3 MIN
 CSM, saptamana viitoare va intervieva judecatorii ce s-au inscris pentru promovare le ICCJ

Intre candidati este sefa Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistratrurii, Mihaela Tropcea, si-a depus candidatura pentru functia de judecator la Sectia civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pentru cele sase posturi vacante de la Sectia penala a ICCJ s-au inscris 25 de candidati, iar pentru un loc la Sectia Civila sunt sase inscrisi.

De la Curtea de Apel Bucuresti candideaza Dumitru Mirancea, Luchian Constantin Constantinescu, Lavinia Valeria Lefterache, Francisca Maria Vasile, Mariana Constantinescu, Ioana Alina Ilie, Corina Ciobanu, Lucia Tatiana Rog, Leontina Cismasiu, Iuliana Marilena Ciolca, Carmen Veronica Gaina, Daniela Panioglu, Daniel Gradinaru, Lia Savonea, Mirela Steluta Croitoru, Mirela Visan, Alessandra Giusepina Greceanu si Doina Anghel.

De asemenea, mai candideaza Maricela Cobzariu – de la Curtea Apel Bacau, Florin Encescu – Tribunalul Gorj, Stefana Badulescu – de la Curtea de Apel Craiova, Camelia Lucaciuc – Curtea de Apel Timisoara, Cristina Gabriela Berbec – Tribunalul Brasov si Daniel Radu – Curtea de Apel Pitesti

De la Tribunalul Bucuresti candideaza Mario-Marin Constantin, Ana Otilia Bombos si Antonela Anemary Costache.

Florentin Teisanu, de la Curtea de Apel Ploiesti, si-a depus candidatura, insa dupa termenul legal.

Monica Erika Danciu (Directia Nationala Anticoruptie) si Justina Condoiu, de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si Carmen Mihaela Tropcea, de la CSM, si-au depuse candidaturile pentru functia de judecator la instanta suprema.

Ultima procedura de numire la ICCJ a avut loc in 29 august, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, afirmand ca sedinta Consiliului Superior al Magistraturii a fost un ultim act dintr-o serie de masuri institutionale incoerente si ezitante prin care s-a incercat promovarea unor judecatori la instanta suprema.

"Sedinta de ieri (luni, 29 august-n.r.) a fost un ultim act dintr-o serie de masuri institutionale incoerente si ezitante prin care s-a incercat promovarea unor judecatori la ICCJ. Dupa ce s-au pierdut luni de zile cu pertractari CSM-ICCJ, s-a luat de catre CSM o hotarare neinspirata de modificare a regulamentului de promovare la ICCJ, atacata in instanta de catre ICCJ. Au urmat alte saptamani de pertractari, in urma carora s-a ajuns la un acord pe o propunere a MJ. Reamintesc faptul ca MJ a propus Parlamentului un proiect de lege intr-o forma agreata atat de CSM, cat si de ICCJ. Dar acest acord a fost rupt de ICCJ in Parlament", afirma ministrul Justitiei.

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, declara, pentru MEDIAFAX, dupa incheierea procedurii de numire in 29 august a cinci judecatori la instanta suprema, ca procedura de selectie a magistratilor a fost neechitabila, intrucat s-au discutat candidaturile depuse in luna martie si nu s-a dat posibilitatea ca si alti magistrati sa isi depuna candidaturile. "Inteleg nevoia de a angaja oameni la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de de a ocupa posturile, insa este evident ca daca a fost adoptat un regulament nou, trebuia declansata o noua procedura, in asa fel incat si alti candidati sa se inscrie la acest concurs. Practic, pe regulamentul nou adoptat au fost audiati doar cei care si-au depus candidaturile in urma cu cateva luni. Nu a fost o procedura echitabila", afirma procurorul general.

Senatul, in calitate de Camera decizionala, a respins, in luna octombrie, un proiect de lege initiat de Guvern, prin care se propunea modificarea modului de promovare in functia de judecator la ICCJ, astfel incat accesul la aceasta calitate sa fie permis numai celor cu o vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 15 ani.

Proiectul mai prevedea ca promovarea la ICCJ sa se faca dintre judecatorii si procurorii care au indeplinit efectiv, cel putin cinci ani, functia de judecator la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe langa ICCJ in ultimii zece ani ca judecator sau procuror, au obtinut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar, s-au remarcat in activitatea profesionala.

Neadoptarea proiectului a tinut si de faptul ca ICCJ, CSM si Ministerul Justitiei nu au ajuns la un consens in fata parlamentarilor, desi anterior trimiterii proiectului au avut o viziune comuna.

Astfel, Guvernul a decis ca isi va angaja raspunderea pana la Craciun pentru proiectul legii de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, decizia fiind luata in sedinta de luni a coalitiei, au declarat surse oficiale. (Mediafax)

Comentarii