Curtea Suprema va decide in privinta reformei sanatatii a lui Barack Obama in vara lui 2012

marți, 15 noiembrie 2011, 09:52
3 MIN
 Curtea Suprema va decide in privinta reformei sanatatii a lui Barack Obama in vara lui 2012

Curtea Suprema a SUA s-a sesizat cu privire la reforma asigurarilor de sanatate a lui Barack Obama, hotarand sa arbitreze intre deciziile contradictorii ale justitiei si sa decida ce se va intampla cu aceasta lege-cheie pentru realegerea presedintelui american in noiembrie 2012.

Cea mai inalta jurisdictie din tara, care are in prezent o tendinta mai degraba conservatoare, va examina solicitarea administratiei Obama, care i-a cerut sa declare legea sa conforma Constitutiei.

Dar Curtea s-a sesizat si in cazul recursurilor reunite ale celor 26 de state americane si unei organizatii private de intreprinzatori care cer ca legea promulgata in 2010 sa fie revazuta in ansamblu.

Cei noua judecatori urmeaza sa decida daca masura cea mai importanta prevazuta de text, care impune obligativitatea ca toti cetatenii sa aiba o asigurare medicala pana in 2014, sub rezerva unor sanctiuni, este constitutionala.

Ei vor examina dosarul intr-o sedinta "probabil in martie", potrivit unei purtatoare de cuvant a Curtii, si se vor pronunta inainte de sfarsitul sesiunii, care se incheie in iunie, in mijlocul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale.

Sedinta va dura cinci ore si jumatate, "cea mai lunga din istoria moderna" a inaltei jurisdictii, care acorda de obicei o ora fiecarui dosar, potrivit acestei purtatoare de cuvant.

O decizie defavorabila a Curtii Supreme asupra acestui element extrem de important pentru bilantul politicii interne a lui Barack Obama, care candideaza pentru al doilea mandat, ar putea afecta campania electorala.

"Noi stim ca reforma este constitutionala si suntem increzatori in faptul ca instanta suprema va fi de acord" asupra acestui lucru, a declarat directorul pentru comunicare al Casei Albe, Dan Pfeiffer.

Rick Perry, candidat la investitura republicana pentru alegerile prezidentiale, si-a exprimat multumirea in legatura cu sesizarea Curtii in cazul acestei legi, calificand-o drept o "incalcare fara precedent a libertatilor individuale".

In opinia analistului Ilya Shapiro, acest dosar "ar putea sa-l coste chiar postul pe presedintele Obama". Oricare ar fi decizia, "aceasta va fi rea pentru presedinte. Daca (reforma) este invalidata, cea mai mare realizare a primului sau mandat va fi stearsa. Daca va fi confirmata, acest lucru va dinamiza nu doar tea party si baza republicana, ci si independentii, carora nu le place aceasta lege", a declarat el.

In opinia expertei Elizabeth Papez, decizia ar putea influenta alegerile din noiembrie, asa cum s-a intamplat in cazul lui George W. Bush si Al Gore in privinta numararii voturilor, care a fost decisiva pentru alegerea lui George W. Bush in 2000.

Ea "ar putea fi importanta", dar nu intr-atat incat "sa afecteze direct rezultatul alegerilor", a declarat aceasta specialista in drept constitutional.

"Ea va fi mai semnificativa din punct de vedere juridic", a apreciat Shapiro, pentru ca va avea o implicare pe termen lung asupra limitei puterii federale.

Problema sanatatii in aceasta tara fiind "clar nationala prin amploarea ei si economica prin natura", Tom Lee, profesor de drept, a apreciat ca nu ar fi surprins daca judecatorul Anthony Kennedy, care exprima uneori voturi favorabile taberei de dreapta, alteori celei de stanga, "dar si doi sau trei judecatori din blocul conservator" ar confirma reforma.

Dupa ce a refuzat sa se sesizeze in aprilie, de aceasta data Curtea Suprema a preferat sa arbitreze deciziile contradictorii ale justitiei.

Desi Curtea de Apel din Georgia (sud-est) a apreciat legea ca neconstitutionala, alte doua Curti de apel, din Ohio (nord) si din capitala federala, Washington, au confirmat constitutionalitatea reformei. O patra Curte de apel, din Virginia (est), a anulat decizia de neconstitutionalitate a primei instante.

Reforma, promisa de Barack Obama in timpul campaniei sale din 2008, urmeaza sa ofere o asigurare medicala unui numar de cel putin 32 de milioane de americani care nu detin o asemenea asigurare si sa acopere 95 la suta dintre cei cu varste sub 65 de ani. (Mediafax)

Comentarii