Dejeu desfiinteaza un serviciu secret si pune pe roate alte doua

joi, 04 iunie 1998, 23:00
2 MIN
 Dejeu desfiinteaza un serviciu secret si pune pe roate alte doua

Ministrul de Interne, Gavril Dejeu, a declarat ca in sedinta de guvern de ieri a fost aprobata o hotarire privind desfiintarea UM 0215 si infiintarea a doua servicii specializate in cadrul MI. Unul dintre aceste servicii va fi specializat in urmarirea si sanctionarea faptelor de coruptie ale cadrelor din MI care au incalcat legea, iar al doilea va fi un serviciu de informatii infractionale in cadrul IGP. Ministrul de Interne a precizat ca posturile din cele doua servicii vor fi cu aproximativ 145-150 mai putine decit cele ocupate in cadrul UM 0215. Unitatea avea 1.440 de posturi din care 1.280 erau ocupate. Peste 20% din personal era compus din membri ai fostei Securitati, mai precis din Politia politica.
Care sint cele noua servicii secrete
Pina acum, in Romania, functionau 9 servicii secrete. Legea Sigurantei Nationale (Legea 51 din 1991) nu stabileste clar atributiile celor 9 servicii: Serviciul Roman de Informatii (SRI) – autoritate administrativa autonoma, serviciu national; Serviciul de Paza si Protectie (SPP) – serviciu national; Serviciul de Informatii Externe (SIE) – serviciu national; Ministerul Apararii Nationale, cu doua structuri departamentale de informatii: Directia Informatiilor Militare (DIM) si Directia de Contraspionaj Militar (DCSM); Ministerul de Interne, cu doua structuri departamentale de informatii: Serviciul de Informatii al Ministerului de Interne (DIMI, codificata sub numele de UM 0215) si Directia de Supraveghere Operativa si Investigatii (DSOI), coordonata de Inspectoratul General al Politiei; Ministerul Justitiei, cu o structura departamentala: Serviciul de Informatii al Directiei Generale a Penitenciarelor (UM 0400), numit si Serviciul Operativ Independent; Guvernul Romaniei are in structurile sale un serviciu propriu de informatii, care activeaza sub denumirea de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, definit drept organ al puterii executive.
Asupra UM 0215 planau suspiciuni ca, de la infiintarea sa in 1990 si pina in ultimele zile de activitate, ar fi desfasurat actiuni de politie politica, depasindu-si flagrant atributiile si, in fond, incalcind legea. Insusi ministrul Gavril Dejeu a formulat asemenea suspiciuni, recunoscind totusi ca dovezile nu mai pot fi gasite. "Doi si un sfert", cum era denumita unitatea in presa, a fost acuzata ca s-a implicat in mineriade, in ascultarea telefoanelor unor oameni politici si ziaristi, intimidari, santaje, incercari de racolare a unor lideri politici sau intelectuali. Toate acestea au intarit ideea ca agentiile de informatii interne sint mostenitoarele Securitatii, corespunzind, in mare, celor zece directii ale Securitatii statului, stabilite inca din 1948.
Desfiintarea UM 0215 se dovedeste o operatiune dificila. Politicienii banuiesc ca membrii disponibilizati ai unitatii vor popula servicii private de protectie si paza, firme despre care s-a spus in sedintele CSAT ca functioneaza ca servicii paralele de informatii. CSAT a atras de curind atentia si asupra unor servicii de informatii care ar actiona pe linga partidele politice. (Adrian CIOFLANCA)

Comentarii