Deputatul Bivolaru bijbiie pe la usa puscariei

joi, 25 februarie 1999, 00:00
2 MIN
 Deputatul Bivolaru bijbiie pe la usa puscariei

Gabriel Bivolaru si C.V. Tudor au constituit, vreme de doi ani, subiectul unor interminabile discutii privind ridicarea imunitatii parlamentare, pentru a raspunde in fata justitiei la acuzatiile aduse impotriva lor. Cei doi au scapat pina acum, dar se pare ca vintul s-a schimbat.
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a aprobat, ieri, cu 14 voturi "pentru" si cinci "impotriva", cererea ministrului Justitiei de ridicare a imunitatii parlamentare a deputatului PDSR Gabriel Bivolaru, precum si posibilitatea retinerii, arestarii, perchezitionarii si trimiterii in judecata penala a acestuia. Votul Comisiei este consultativ, plenul Camerei fiind cel care va decide ridicarea imunitatii parlamentare a deputatului PDSR. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a hotarit, ieri, ca dezbaterea in plen privind ridicarea imunitatii lui Gabriel Bivolaru sa aiba loc marti. Aceasta dezbatere va avea loc dupa ce plenul Camerei a respins, anul trecut, o cerere similara referitoare la Bivolaru, atunci cind necesarul de doua treimi pentru ridicarea imunitatii nu a fost obtinut. Grupul PDSR a insistat ca dezbaterea sa aiba loc inaintea adoptarii noului Regulament al Camerei Deputatilor, care prevede ridicarea imunitatii cu o majoritate de jumatate plus unu, stirnind atunci unele speculatii. Se parea ca principalul partid de opozitie nu va renunta la actiunea sistematica de a pune bete in roate oricarei initiative de ridicare a imunitatii parlamentare. Ieri insa, grupul parlamentar PDSR din Camera Deputatilor a decis sa voteze pentru ridicarea imunitatii parlamentare a lui Bivolaru, surprinzind pe toata lumea, motivind ca toate procedurile juridice au fost indeplinite, si ca nu mai exista motive de impotrivire.
Care sint acuzatiile?
Gabriel Bivolaru este acuzat de savirsirea mai multor infractiuni (falsificare de monede sau de alte valori si punerea in circulatie a valorilor falsificate, inselaciune savirsita prin mijloace frauduloase, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, fals in inscrisuri sub semnatura privata), prin care a cauzat Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), in perioada 1992-1996, o paguba de peste 70 miliarde de lei, la o valoare actualizata de peste 250 miliarde de lei. El mai este cercetat si pentru unele nereguli comise in legatura cu privatizarea hotelurilor "Union" si "Belona" din Eforie Sud. (Ionel AFRASINEI)

Comentarii