Dezincriminarea preotilor turnatori are adepti pe fata doar in PRM

miercuri, 04 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Dezincriminarea preotilor turnatori are adepti pe fata doar in PRM

Reprezentantii PD, PNL, UDMR se declara impotriva propunerii Comisiei SRI privind scoaterea clericilor de sub incidenta Legii Ticu, in timp ce PRM sustine aceasta initiativa, apreciind ca "Biserica a dat foarte multe jertfe". PSD nu a formulat inca un punct de vedere pe aceasta tema, desi in comisia SRI a votat alaturi de PRM.
Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, este de acord cu intentia Comisiei SRI de a elimina din Legea accesului la dosarele Securitatii textul prin care trebuia facuta publica eventuala colaborare cu fosta Securitate a clericilor cultelor religioase. "Sint pentru scoaterea acestui text din aceasta lege, pentru ca Biserica Ortodoxa Romana a dat foarte multe jertfe si trebuie ocrotita", a declarat ieri CV Tudor. Pe de alta parte, liderul PRM a apreciat ca Legea privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii "este cea mai imbecila lege care s-a dat vreodata".
Liderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputatilor, Attila Kelemen, sustine, insa, ca nu ar trebui eliminat din lege textul referitor la clerici, deoarece acestia ocupa un loc foarte important in societatea romaneasca si trebuie sa se stie daca au colaborat cu fosta Securitate.
Vicepresedintele PD Emil Boc spune ca initiativa de a modifica Legea accesului la dosarele securitatii astfel incit clericii sa nu mai fie verificati daca au fost colaboratori ai fostei securitati este "nelegala si neconstitutionala". Boc a precizat ca acest lucru ar contraveni textelor Constitutiei potrivit carora cetatenii sint egali in fata legii si autoritatilor publice si nimeni nu este mai presus de lege. "Instituirea unui tratament discriminatoriu in privinta accesului la dosarele Securitatii in functie de o calitate profesionala este profund neconstitutionala si in dezacord cu toate reglementarile internationale in domeniu", a spus Boc. Vicepresedintele PD a apreciat ca acesta propunere este "inacceptabila" deoarece in activitatea publica este nevoie de transparenta atit in ceea ce priveste trecutul, cit si actiunile viitoare si ca nu pot fi create categorii privilegiate in functie doar de apartenenta profesionala. Potrivit lui Boc, initiativa Comisiei SRI face un "mare deserviciu" Bisericii Ortodoxe, pentru ca lasa sa planeze asupra acesteia "elemente de suspiciune nemeritata". "Sintem convinsi ca majoritatea covirsitoare a corpului bisericesc nu a avut de a face cu fosta politie secreta si, prin urmare, nu vad de ce sa ascundem acest adevar", a mai spus Boc. El a adaugat ca cetateanul are dreptul sa cunoasca aceste informatii cu privire la biserica si sa "judece si sa aprecieze in cunostinta de cauza".
Secretarul general al PSD, Cosmin Gusa, a afirmat ca pozitia oficiala a partidului referitoare la aceasta tema va fi exprimata de catre Delegatia Permanenta a PSD si ca, pina in prezent, acest subiect nu a fost discutat. El a spus ca, daca reprezentantii PSD in comisia SRI au luat decizia de modificare a Legii accesului la dosarele securitatii astfel incit clericii sa nu mai fie verificati, "inseamna ca ei au facut-o in urma unui proces liberativ".
Presedintele Consiliului National al PNL, Theodor Stolojan, s-a declarat impotriva propunerii BOR de a scoate preotii de sub incidenta Legii privind accesul la dosarele fostei Securitati, argumentind ca nu este normal ca un cetatean, indiferent de religie, "sa fie exonerat" de la aplicarea prevederilor unei legi. (Dan POPA)

Comentarii