Diaconescu comanda "Pas alergator" Legii dosarelor

luni, 22 iunie 1998, 23:00
4 MIN
 Diaconescu comanda "Pas alergator" Legii dosarelor

Presedintele PNTCD, Ion Diaconescu, a declarat ieri, ca va face toate diligentele necesare pentru a urgenta dezbaterea Legii Ticu Dumitrescu la Camera Deputatilor, dupa ce acest proiect legislativ va fi adoptat de Senat. El afirma posibilitatea convocarea Camerei Deputatilor intr-o sesiune extraordinara cu acest subiect, dupa ce comisiile parlamentare vor redacta raportul asupra legii. Conducerea PNTCD nu s-a opus aparitiei acestei legi, contrar insinuarilor "ofensatoare si interesate", care au fost facute in acest sens, a spus liderul taranist. Conform afirmatiilor sale, aparitia unor documente din dosarele de la Securitate ale unor demnitari reprezinta "o actiune concertata", ce urmareste un scop politic, atit timp cit aceste documente vizeaza doar reprezentanti ai formatiunilor de guvernamint. In aceste conditii, Diaconescu s-a pronuntat pentru urgentarea "la maximum", la Senat, a votarii Legii privind accesul la dosarele Securitatii, proiect legislativ care sta in dezbaterea acestei Camere parlamentare de peste un an.
Presedintele PNTCD a aratat ca adoptarea acestei legi nu va insemna ca procesul comunismului a avut loc. El a spus ca exista o serie de persoane a caror prezenta nu se justifica in viata publica si care sint marii beneficiari ai regimului comunist. In opinia presedintelui taranist, cei care ar trebui exclusi din viata publica sint conducatorii politici si administrativi din timpul regimului comunist (nomenclatura), aparatul de represiune din cadrul Securitatii, aparatul de propaganda si marii activisti ai PCR. In ceea ce priveste cazul lui Vasile Lupu – vicepresedintele PNTCD – Diaconescu a spus ca declaratiile lui Lupu i s-au parut confuze si ca, pina la aparitia legii, nu se poate pronunta.
Luind-o inaintea taranistilor si a legii lui Ticu Dumitrescu, senatorii liberali i-au inminat, ieri, presedintelui PNL, Mircea Ionescu-Quintus, declaratii in care precizeaza daca au colaborat sau nu cu Securitatea. Ei au renuntat la depunerea acestor declaratii la Biroul Permanent al Senatului.
De asemenea, si deputatii UDMR vor depune declaratii privind relatiile cu fosta Securitate. Astfel, ieri, grupul parlamentar UDMR din Camera Deputatilor a hotarit ca deputatii UDMR sa faca publice, pina in 28 iunie, declaratiile lor privind eventuala colaborare cu fosta Securitate. Proiect de lege pentru fostii colaboratori
Senatorul PNTCD Ioan Moisin a depus, ieri, un proiect privind declararea publica a calitatii de informator sau colaborator al fostei Securitati. In proiect se prevede ca persoanele care ocupa functii publice, de la presedintele Romaniei la preotii cultelor recunoscute oficial, precum si ofiterii din Ministerul Apararii sau directorii institutiilor de invatamintul preuniversitar sa declare public daca au colaborat cu fosta Securitate. Initiativa legislativa a lui Moisin nu prevede nici o sanctiune pentru cei care au colaborat cu fosta Securitate. (Sergiu UNGUREANU) Inundatiile au inecat eficienta administratiei
Anii ’90 au adus din nou inundatii in Romania, amintindu-le celor mai virstinci de urmarile si mai dezastruoase ale ploiosilor ani 1970-1975. Totusi, suprafetele inundate, pagubele produse si numarul de victime au fost, de aceasta data, mult mai reduse decit in urma cu douazeci de ani. Desi cu efecte mai mici, inundatiile din ultimii ani, si in special cele din aceste zile, demonstreaza ca nu a fost inca pus la punct un nou mod de organizare si actiune in caz de calamitati. Guvernul si ministerele au asteptat, in prima instanta, ca autoritatile locale sa actioneze, prin mobilizarea fortelor proprii. In acest timp, autoritatile locale au asteptat actiunea de la centru. Rezultatul a fost ca, in prima instanta, nu a actionat aproape nimeni. Abia la o saptamina de la declansarea primelor inundatii, guvernul a luat in discutie situatia. In ultimul week-end, primul ministru, presedintele Senatului si ministrul Transporturilor au mers in zonele calamitate, unde au constatat ca autoritatile locale facusera prea putin fata de ceea ce puteau face.
De altfel, premierul si presedintele Senatului au fost surprinsi sa afle ca primele intilniri ale reprezentantilor autoritatilor locale, consacrate luptei contra inundatiilor, au avut loc abia la venirea in zona a demnitarilor de la Bucuresti. De asemenea, pagubele ar fi fost mai mici daca oamenii ar fi tinut cont de interdictiile formulate de autoritati pentru construirea unor case in zone inundabile sau pe terenuri nesigure. Foarte multe locuinte au aparut pe malurile lacurilor de acumulare, care in ultimii ani nu se umplusera. Alte locuinte au fost ridicate, fara autorizatii, pe terenuri predispuse la alunecari.
Inundatiile din 1998 au aratat ca lucrarile hidrotehnice in executie trebuie finalizate cit mai curind. In Romania exista lucrari hidrotehnice importante, incepute acum 15-20 de ani si inca nefinalizate si care, cu fondurile existente acum, ar fi incheiate peste inca 15-20 de ani. Nu peste multe zile, apele se vor retrage si atentia oamenilor va fi captata de alte evenimente. Exista riscul ca invatamintele inundatiilor din 1998 sa fie uitate iar autoritatile si locuitorii sa-si aduca aminte de ceea ce trebuiau sa faca abia in urmatoarea perioada ploioasa, cind apele de vor revarsa din nou. (Dan POPA)

Comentarii