Dispute intre putere si opozitie in plenul Camerei pe Legea asistentei sociale

marți, 08 noiembrie 2011, 11:08
2 MIN
 Dispute intre putere si opozitie in plenul Camerei pe Legea asistentei sociale

Sedinta de plen a debutat cu solicitarile viceliderilor grupurilor PSD si PNL, Aura Vasile si Eugen Nicolaescu, de rediscutare in Biroul Permanenet a sesizarii in procedura de urgenta a Comisiei de Munca in ceea ce priveste proiectul de lege privind asistenta sociala, precum si a termenelor de depunere a amendamentelor.

Mai mult, opozitia a solicitat o pauza de consultari astfel incat liderii de grup sa se puna de acord asupra acestor lucruri si sa se intre in legalitate.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a explicat ca sedinta Biroului Permanent a fost convocata pentru marti dimineata, inaintea sedintei de plen, avand ca punct principal pe ordinea de zi proiectul de lege privind asistenta sociala.

Anastase a spus ca programul stabilit de Biroul Permanent este conform Regulamentului Camerei, mentionand ca acesta este apanajul conducerii Camerei si ca discutia pe aceasta tema nu are fundament in plen.

Cu toate acestea, Anastase a dat curs solicitarii opozitiei privind pauza de consultari, ea invitandu-i pe liderii de gurp in biroul sau pentru a se pune de acord asupra sesizarii in procedura de urgenta a Comisiei de Munca si asupra termenelor de depunere a amendamentelor.

Deputatii din Comisia de munca trebuie sa depuna raportul la proiectul Legii privind asistenta sociala pana in 14 noiembrie, pentru ca legea sa intre cat mai repede in plenul Camerei, a declarat, marti, Niculae Mircovici, secretar al Camerei Deputatilor.

Potrivit lui Mircovici, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a stabilit, marti, ca deputatii pot depune pana in 11 noiembrie amendamentele la proiectul Legii privind asistenta sociala, urmand ca membrii Comisiei de munca sa elaboreze raportul pana in 14 noiembrie.

Mircovici a mai spus ca este necesar ca legea sa fie adoptata cat mai repede de Camera Deputatilor pentru ca Parlamentul sa analizeze apoi proiectul bugetului de stat pe anul 2012.

Legea asistentei sociale a fost adoptata tacit de Senat in 3 noiembrie, in varianta Executivului, in conditiile in care sedinta de luni a acestei Camere, ultima inainte de acest termen, a fost suspendata din lipsa de cvorum fara ca proiectul sa fie dezbatut, pentru ca senatorii PDL au parasit plenul.

Proiectul primise, initial, raport favorabil, cu amendamente, din partea Comisiei pentru munca si a Comisiei pentru drepturile omului.

Actul normativ are caracter organic si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei, for decizional.

Dezbaterile la proiectul Legii asistentei sociale au fost blocate mai multe saptamani in Senat.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca legile privind reforma sanatatii, asistenta sociala si numirile de judecatori la ICCJ vor fi adoptate prin asumarea raspunderii, pentru ca s-a dovedit ca nu pot fi trecute prin Parlament. (Mediafax)

Comentarii