Dupa mai bine de 150 de ani, fantomele istoriei se dueleaza la Arad

marți, 05 octombrie 1999, 23:00
3 MIN
 Dupa mai bine de 150 de ani, fantomele istoriei se dueleaza la Arad

Primul-ministru ungar, Viktor Orban, care avea programata, pentru data de 6 octombrie, o deplasare la Arad, in scopul participarii, alaturi de omologul sau roman, la deschiderea Parcului Reconcilierii, a decis ieri sa nu fie prezent la acest eveniment. Presa centrala din Ungaria relata, in editiile de ieri, despre faptul ca primul-ministru al Romaniei, Radu Vasile, nu va participa la ceremonia inaugurarii Parcului, in care va fi amplasata Monumentul Libertatii, retrocedat Ordinului Minoritilor prin Hotarire de guvern. Monumentul Libertatii de la Arad, care a fost atribuit, la inceputul lunii septembrie, prin Hotarire de Guvern, Ordinului religios al Minoritilor, a fost predat spre administrare, in data de 1 octombrie, acestui ordin bisericesc catolic, care este proprietaul Catedralei catolice din centrul Aradului. Monumentul a fost depus in curtea catedralei catolice, subprefectul judetului Arad, Levente Bognar (UDMR), declarind la acea data ca Ministerul Culturii si celelalte foruri abilitate urmeaza sa hotarasca destinatia monumentului.
"Monumentul Libertatii" – realizat de catre sculptorii Zala Gyorgy si Huszar Adolf – este compus din mai multe piese, reprezentind 13 generali unguri care, in timpul revolutiei din 1848, au dezertat din armata habsburgica si s-au alaturat lui Lajos Kossuth. Monumentul a fost instalat, in 1890, in centrul orasului Arad, dar a fost demontat in 1925 si adapostit in depozitul unei intreprinderi. Problema "Monumentului Libertatii" a fost unul din subiectele ridicate de ministrul de Externe al Ungariei, Janos Martonyi, in timpul vizitei efectuate la Bucuresti, pe 29 iulie anul acesta. De asemenea, Ministrul Justitiei din Ungaria, Ibolya David, a solicitat, in luna iunie 1999, in cadrul unei intilniri cu omologul sau roman, Valeriu Stoica, care a avut loc la Primaria Arad, sprijinul autoritatilor romane in vederea reamplasarii in oras a monumentului celor 13 generali. Cei doi ministrii au discutat atunci despre dorinta comunitatii maghiare de restaurare si amplasare, in municipiul Arad, a monumentului celor 13 generali, demontat in perioada comunista. Ministrul roman a propus, in cadrul intilnirii, ca statuia celor 13 generali sa fie donata statului maghiar.
Consilierii locali aradeni au respins, alaltaieri, in sedinta extraordinara transmiterea catre Ministerul Culturii a terenului destinat infiintarii "Parcului prieteniei romano-maghiare", hotarirea consilierilor fiind contrara prevederilor deciziei Guvernului privind realizarea acestui parc, decizie care a fost considerata ilegala de catre 12 consilieri apartinind opozitiei si Partidului Democrat.
In Parcul Reconcilierii isi gasesc locul si statuia lui Avram Iancu, si cei 13 generali unguri
Istoricul Dinu C. Giurescu propune dezvelirea simultana a statuilor lui Avram Iancu si a celor 13 generali unguri, in Parcul Reconcilierii de la Arad. Reproducem integral declaratia pe care a acordat-o ieri, agentiei Mediafax, reputatul istoric: "In istoria fiecarui popor exista momente dureroase in raporturile cu cei din jurul sau. Demnitatea nationala insa nu presupune cultivarea temerilor, ostilitatii si confruntarii in numele unui trecut, cu prea multele sale dureri. Dupa cum nu presupune nici ignorarea realitatii, asa cum a fost ea atunci. In schimb demnitatea nationala impune si respectul pentru istoria celuilalt. Acum 150 de ani, romanii si ungurii au luptat fiecare pentru libertatea neamului lor. Din pricini prea bine stiute, ei s-au aflat in tabere opuse. Fiecare cu mortii si suferintele sale. Avram Iancu si motii din Apuseni sint si ramin bravi ai neamului romanesc pe care-l doreau liber si egal cu celelalte. Cei 13 generali ai armatei ungare au fost executati fiindca au luptat pentru idealul lor. Ce facem acum, la 150 de ani de la dramaticele confruntari? Cultivam in continuare dusmania si temerea unul fata de celalalt? Sau adoptam atitudinea fireasca – aceea a demnitatii nationale – respectind inaintasii nostri si ai altora? Ce-i de facut in situatia data? In viitorul parc al prieteniei si reconcilierii – oriunde ar fi el amplasat – isi gasesc locul monumentul inchinat lui Avram Iancu si motilor, cit si acela al celor 13 generali. Deschiderea parcului si dezvelirea celor doua monumente ar urma sa se faca concomitent, ca un simbol al unei reale reconcilieri. Cite un batalion al celor doua armate – romana si ungara – vor defila impreuna dind onorul." (Dan POPA)

Comentarii