Federatia Solidaritatea Sanitara: Legea sanatatii sa fie adoptata prin referendum

marți, 10 ianuarie 2012, 14:39
4 MIN
 Federatia Solidaritatea Sanitara: Legea sanatatii sa fie adoptata prin referendum

"In conditiile in care dezbaterea proiectului legii sanatatii risca sa alunece intr-o disputa politica stanga vs. dreapta, data fiind importanta temelor directe si a celor implicite din proiectul noii legi a sanatatii consideram necesar un referendum pentru adoptarea acestei legi. Avem in vedere faptul ca adoptarea legii sanatatii implica decizia privind modalitatea de organizare a statului roman in ceea ce priveÈAAAA™te dimensiunea sa sociala si responsabilitatii pentru asigurarea ei", sustine liderul Federatiei, Viorel Rotila, intr-un comunicat de presa remis marti agentiei MEDIAFAX.

In opinia acestuia, neincrederea presedintelui Traian Basescu in sistemul sanitar public este de fapt supararea impotriva administratorilor acestui sistem – clasa (si clientela) politica.

"Ineficienta sistemului public da seama de ineficienta administrativa a partidelor politice. Asistam la recunoasterea incapacitatii administrative in sistemul sanitar a clasei politice, mascata de dorinta de privatizare totala. O singura solutie se desprinde de aici, a caror aplicare o cerem: administrarea asigurarilor sociale de sanatate si a unitatilor sanitare aferente prin mecanismele de dialog social (bipartit, si nu tripartit), indepartand clasa politica de periculoasa vecinatate a banilor publici in acest sector. Domnul presedinte Basescu are dreptate: cresterea cheltuielilor pentru sanatate nu a fost insotita de o imbunatatire semnificativa a serviciilor de sanatate. Atragem atentia ca au crescut insa conturile celor care administreaza sau aprovizioneaza sistemul, s-au inmultit in preajma banului public vilele si masinile celor chemati sa-l gestioneze. Or, privatizarea radicala a intregului sistem public sanitar nu ar insemna in acest moment decat legalizarea unui concubinaj preexistent, privatii de maine fiind administratorii de astazi. Ca este asa, o demonstreaza modelul privatizarii: societati care urmeaza sa cheltuiasca banul public, nefiind nevoiti sa invete a colecta bani intr-un sistem privat. E mai curand incercarea de intrare in legalitate a unor afaceri preexistente (in conditiile presiunii UE pentru masuri anticoruptie), cantitatea si calitatea serviciilor medicale urmand sa fie aceeaÈAAAA™i sau chiar sa scada", se arata in comunicatul citat.

Potrivit lui Viorel Rotila, nu trebuie cazut intr-un "extremism al privatizarii", mai ales in ceea ce priveste sistemul sanitar.

"Nucleul dur trebuie sa-l constituie sistemul public, ce include asigurarile sociale de sanatate (colectare si cheltuire), medicina de urgenta, si o linie de spitale publice cu acoperire nationala. Decizia privind eliminarea sistemului public din sectorul sanitar este inevitabil una greÈAAAA™ita atat in ceea ce priveÈAAAA™te medicina de urgenta cat ÈAAAA™i intreaga zona sociala a sanatatii, care implica garantarea unui pachet de baza de servicii medicale pentru toti contribuabilii. Dezbaterea privind legea sanatatii nu este pana acum atat o batalie intre principii cat una intre interese personale: oamenii presedintelui versus oamenii partidelor politice. Consideram necesara o dezbatere in care politicul sa taca in ceea ce priveste solutiile punctuale, lasand expertii, cetatenii si profesionistii sanatatii sa vorbeasca. Nu jocurile intereselor financiare vor oferi solutiile potrivite, ci dorinta cetatenilor pentru garantarea unui pachet de servicii medicale concrete, nu doar pe hartie, ÈAAAA™i speranta salariatilor din sanatate de a-si dovedi competenta intr-un sistem sanitar romanesc in care au tot ceea ce le trebuie, aÈAAAA™a cum o fac atunci cand lucreaza in alte tari", mai arata sursa citata.

Federatia considera ca sunt necesare atat mentinerea unui anumit segment al sectorului public in sistemul sanitar, cat si privatizarea unui sector din acest sistem. "Esenta bunei functionari a sistemului sta in armonizarea sectorului public cu cel privat", mai spune sindicatul.

In opinia sindicatului Solidaritatea Sanitara, va exista un sistem unic de sanatate la nivelul UE doar daca acesta va fi privat. "Nimeni nu doreste sisteme sociale de sanatate paneuropene (cu exceptia noastra si a tarilor sarace). Sa nu ne punem sperante desarte ca UE va veni sa ne rezolve problemele noastre sociale; or, sanatatea este la noi in primul rand o problema sociala. Apreciem pozitia echilibrata in ceea ce priveste disputa dreapta versus stanga la nivelul UE a Frantei si Germaniei, tari care militeaza pentru o masura care este propusa si sustinuta si de Confederatia Europeana a Sindicatelor: introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare. Exemplul lor ar trebui urmat, ponderand tendinta noastra catre un liberalism extrem, manifestat prin privatizarea totala a sistemului sanitar", sustine sursa citata.

In conditiile in care dezbaterea pentru legea sanatatii tinde sa de transforme intr-un razboi politic ce risca sa afecteze in mod iremediabil cetatenii, sindicatul afirma ca este necesara implicarea unui alt for de decizie "care sa transeze disputa, respectiv opinia natiunii, fiind vorba de o alegere strategica pe care natiunea trebuie s-o faca".

"Referendum-ul ar putea fi organizat odata cu alegerile, diminuand considerabil problema costurilor implicate", conchide sursa citata. (Mediafax)

Comentarii