FMI ne da cu flit a patra oara

marți, 20 iulie 1999, 23:00
3 MIN
 FMI ne da cu flit a patra oara

Astazi ar fi trebuit luata in discutie in Consiliul Director al FMI scrisoarea de intentie a guvernului roman pentru obtinerea unui nou imprumut stand-by. Vestile de la sedinta conducerii Fondului nu au cum sa fie bune pentru ca pe ordinea de zi nu se afla si acordul cu Romania. Guvernului Radu Vasile ii ramine sa spere ca, in cel mai bun caz, acordul va fi incheiat la inceputul lunii august.
"Nu mai este timp pentru a fi pregatita discutia pentru acord si nu este programata in agenda de lucru a board-ului FMI. Daca lucrurile merg bine, ne putem astepta la discutarea acordului la inceputul lunii august", a declarat Ion Dragulin, reprezentantul Romaniei la FMI. El a mentionat ca FMI asteapta ultimele clarificari din partea autoritatilor in legatura cu restructurarea Bancorex si imprumutul privat pe care Romania trebuie sa-l ia de pe piata externa de capital. "FMI are nevoie de asigurari pentru restructurarea Bancorex. Cu imprumutul privat, totul pare a fi OK, dar mai sint ultimele detalii referitoare la volumul imprumutului si la momentul cind va fi luat. Daca acestea se rezolva, totul va fi bine", a spus Dragulin.
Dupa aminarile din ultimele luni, board-ul FMI pare a fi din ce in ce mai reticent sa imprumute Romania. Performantele obtinute de autoritatile de la Bucuresti in indeplinirea indicatorilor conveniti cu FMI nu par sa pledeze in favoarea Romaniei. Astfel, deficitul bugetar stabilit cu negociatorii Fondului – 2,4% din PIB pentru intreg anul 1999 – a fost deja atins in doar primele sase luni ale anului. Nici inflatia nu a putut fi tinuta in friu. Pragul initial de 25% stabilit pentru acest an fiind depasit, s-a ajuns acum ca un nivel anual de 40% al inflatiei sa fie considerat greu de atins, deoarece, media lunara ar trebui sa fie, pina la sfirsitul anului, de 1-1,5%. Este destul de greu de crezut insa ca un asemenea obiectiv poate fi atins, avind in vedere ca, pe primele sase luni ale anului, rata inflatiei a ajuns la 30,8%, numai in luna iunie aceasta fiind de 5,1%.
Problema Bancorex a ramas inca un obstacol major in calea semnarii unui acord cu FMI, fapt recunoscut si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a lasat insa sa se inteleaga ca, la sfirsitul lunii, licenta de functionare a bancii va fi retrasa.
O alta problema spinoasa este cea a facilitatilor fiscale. Legat de acest subiect, cuprins din nou de un acces de "scirba prezidentiala", presedintele Emil Constantinescu s-a aratat indignat de inconsecventa dovedita de Occident in relatia cu Romania. El a mentionat ca exemplu faptul ca in timp ce, in interesul instaurarii macrostabilitatii, FMI se asteapta la suspendarea de catre Romania a inlesnirilor financiare oferite investitorilor straini, pentru reorganizarea economica, Banca Mondiala urgenteaza investitiile straine.
La aceasta nesfirsita lista de probleme interne se adauga, pe plan international, reducerea succesiva a rating-ului acordat Romaniei de agentiile internationale de evaluare a riscului.
De partea cealalta, in favoarea Romaniei pledeaza incheierea unui contract de imprumut cu o banca americana pentru 200 de milioane de dolari, ceea ce reprezinta, practic, relansarea tarii noastre pe piata privata de capital, la aceasta "bila alba" adaugindu-se sensibilul demaraj al autoritatilor romane in directia restructurarii. Ramine insa de vazut daca aceste progrese minore vor fi considerat suficiente de oficialii Fondului, fie si in august. (Ionel AFRASINEI)

Comentarii