Ioana Maria Vlas ramine cu condamnarea de 10 ani de inchisoare

joi, 04 iunie 2009, 17:50
4 MIN
 Ioana Maria Vlas ramine cu condamnarea de 10 ani de inchisoare

Sentinta in acest dosar este definitiva, astfel ca Ioana Maria Vlas va fi reincarcerata pentru executarea diferentei de pedeapsa ramasa dupa scadereai perioadei petrecute in arest.

Instanta a mentinut in parte decizia Curtii de Apel Bucuresti in cazul FNI in care sunt mai multi inculpati alaturi de Vlas.

Instanta suprema a stabilit ca AVAS nu este parte responsabila civilmente in proces, astfel ca nu institutia este obligata sa ii despaguneasca pe investitorii FNI.

Inalta Curte de Casatie si Justitie va trimite la Tribunalul Bucuresti, instanta de executare in acest caz, o copie a minutei deciziei de joi. Dupa primirea minutei, Tribunalul Bucuresti va sesiza Biroul Urmariri pentru punerea in executare a condamnarii pe care a primit-o Vlas.

Totodata, instanta suprema i-a condamnat pe Gavril Batran, Mircea Costescu, Mircea Ianculescu si Ioan Dita la cate trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, cu termen de incercare de cinci ani si sase luni fiecare. Toti acestia au fost condamnati pentru complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Marius Andrei a fost condamnat la trei ani si opt luni de inchisoare cu suspendare, cu termen de incercare de cinci ani si opt luni.

Ioana Maria Vlas, care dupa prabusirea FNI a fugit in Israel, s-a predat autoritatilor in 27 martie 2003, iar in 7 aprilie 2008 a parasit arestul, fiind judecata in libertate.

Dosarul FNI a ajuns in faza de recurs la ICCJ dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la zece ani de inchisoare, pedeapsa scazuta de la 13 ani, pe motiv ca aceasta a fost sincera atat pe parcursul anchetei cat si al procesului FNI si pentru ca s-a prezentat la instanta chiar si dupa punerea sa in libertate, dupa cum se arata in motivarea instantei care a dat sentinta in 18 iunie 2008.

Ioana Maria Vlas a fost condamnata, in 18 iunie 2008, de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti pentru inselaciune si abuz in serviciu, timp de cinci ani avand ingradite anumite drepturi, dupa ce isi ispaseste pedeapsa. Totodata, instanta a constatat faptul ca infractiunea de fals pentru care a fost acuzata Vlas s-a prescris.

De asemenea, in acest dosar Mihaela Sima si Marian Petrescu au fost condamnati la patru ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, pentru inselaciune. Andrei Marius a fost achitat de infractiunea de complicitate la inselaciune, fiindu-i prescrisa infractiunea de fals.

Gavril Batran a fost condamnat la doi ani de detentie pentru neglijenta in serviciu, infractiune ce a fost gratiata prin ultima lege data in acest sens.

De asemenea, Stefan Boboc si Cezara Bebis au fost gratiati de pedepsele de trei ani de inchisoare, iar in cazul lui Gheorghe Bucur s-a constatat prescrierea faptei de fals, fiind condamnat la trei ani si trei luni de inchisoare pentru complicitate la inselaciune.

Nicolae Popa a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune si delapidare, infractiunea de fals fiindu-i prescrisa.

In acest proces, Curtea de Apel Bucuresti a renuntat la audierea lui Sorin Ovidiu Vantu, intrucat acesta nu s-a prezentat in fata instantei, in pofida citatiilor de aducere cu mandat de la judecatori, iar instanta a epuizat mijloacele procedurale pentru a-l aduce la proces.

Cea care a cerut audierea lui Sorin Ovidiu Vantu a fost Ioana Maria Vlas, sustinand ca omul de afaceri a fost scos de sub urmarire penala in rechizitoriul intocmit de Ministerul Public, desi ar fi fost beneficiarul unor sume importante din fondul de investitii. Vlas a mai sustinut ca Vantu ar trebui sa aiba cel putin calitatea de instigator sau de complice.

Ioana Maria Vlas a fost pusa in libertate in 7 aprilie 2008, de catre Curtea de Apel Bucuresti, care a decis revocarea mandatului emis pe numele acesteia. Astfel, ea a fost eliberata dupa cinci ani de detentie, fiind arestata in 27 martie 2003, cind s-a predat autoritatilor.

Initial, Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, a fost condamnata de Tribunalul Capitalei la 13 ani de inchisoare pentru inselaciune, fals in inscrisuri si abuz in serviciu in forma calificata, iar Nicolae Popa – fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest – la 15 ani de inchisoare, pentru inselaciune si fals in inscrisuri.

Marian Petrescu, fost presedinte al SOV Invest, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, in timp ce Mihaela Sima, fost director economic al SOV Invest, a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi. Marius Andrei, cenzor extern independent al SOV Invest, a primit la Tribunalul Bucuresti o pedeapsa de patru ani de detentie.

Gavril Batran si Dita Ioan, membri al Consiliului de Administratie al SOV Invest, au primit o pedeapsa de cate cinci ani de inchisoare, iar Bebis Cezara, comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietei si intermediere financiara din cadrul CNVM si Boboc Stefan, fost presedinte al CNVM, au fost condamnati la cate trei ani cu suspendarea executarii pedepsei. Gheoghe Negura si Mircea Ianculescu, fosti membri ai Consiliului de Incredere FNI, au fost condamnati la cate trei ani de inchisoare, de catre Tribunalul Bucuresti.

Tribunalul a constatat incetarea procesului in privinta lui Camenco Petrovici, fostul presedinte al CEC, care a decedat. Decizia de condamnare data in acest caz a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Intre timp, Tribunalul Bucuresti a declarat valabil contractul de fidejusiune/cautiune incheiat in 6 decembrie 1999 intre CEC, SOV Invest si FNI. Instanta a obligat persoanele condamnate si firmele din acest dosar la plata de despagubiri catre 130.798 de investitori FNI, dar nu a acordat si daunele morale cerute.

In urma cu o zi, Curtea de Apel Bucuresti a mentinut decizia instantei inferioare de condamnare a Ioanei Maria Vlas la opt ani de inchisoare in dosarul prabusirii Fondului National de Acumulare, aceasta decizie fiind atacabila cu recurs. (Mediafax)

Comentarii